galéria megtekintése

Így hátrál a Fidesz

18 komment


Cz.G.

NER-történelem Schmitt lemondásától a szociális temetésig – nem először vonul vissza a Fidesz.

Bár sok példát nem tudunk mondani, a boltzár eltörlése nem az első eset, amikor – részben vagy egészben – meghátrált a fideszes ha­talom.

SCHMITT PÁL A plágiumbotrányba keveredett köztársasági elnök mellett az után is kitartott a miniszterelnök és a kormány, hogy a Hvg.hu kiderítette róla, doktori disszertációja nagy részét forrásmegjelölés nélkül átvette más szerzőktől és saját szellemi termékeként mutatta be. 2012. március végén a Semmelweis Egyetem megfosztotta doktori címétől. Schmitt még ekkor sem akart megválni tisztségétől, mint ahogyan a kormánypárt vezetői is kiálltak mellette, ám néhány nap múlva, április 2-án az államfő bejelentette lemondását: a népharag elsöpörte.

VÁLASZTÁSI REGISZTRÁCIÓ Sokáig úgy tűnt, hogy a Fidesz vészesen komolyan veszi az előzetes választási regisztráció tervét. Azt, hogy csak azok vehessenek részt a választáson, akik előzőleg feliratkoztak. Az ellenzék támadta az elképzelést, az elfogadott törvényjavaslatot Áder János köztársasági elnök az Alkotmánybíróságra küldte, amely 2012 decemberében megsemmisítette a szabályozást. A törvényességgel tetszése szerint játszadozó kétharmados jobboldalnak bőven maradt volna mozgástere. A választói szabályokat a Fidesz átalakította ugyan, de ebben az esetben visszavonulót fújt: Rogán Antal frakcióvezető 2013 januárjában bejelentette, hogy nem lesz előzetes regisztráció.

 

FELSŐOKTATÁSI REFORM Nem maradtak hatástalanok a 2012 végén kezdődött diáktüntetések sem, amelyek – egyebek mellett – az egyetemi keretszámok drasztikus csökkentése miatt indultak. A tiltakozásnak köszönhetően puhult a kormány eredeti tervezete.

Diáktüntetés 2012 decemberében. Szembementek a kormánnyal
Reviczky Zsolt / Népszabadság

ÚTDÍJ Hátrébb lépett a Fidesz a 2015-től bevezetett megyematricás útdíj ügyében is. A „próbaüzem" tapasztalatai alapján a kormány gyorsan átalakította a rendszert.

REKLÁMADÓ Tavaly márciusban Brüsszel felfüggesztette a törvény végrehajtását, miután az RTL Klub nemzetközi tulajdonosa az Európai Bizottságnál támadta meg a reklámadó bevezetését. A kormány ebbe beletörődött.

EMLÉKEZETPOLITIKA A Szabadság téri német megszállási emlékművet 2014-ben több hónapos késéssel, az éj leple alatt állították fel, avatási ünnepség nem volt. Tavaly év végén Székesfehérváron nem állították fel az antiszemita Hóman Bálint szobrát. Budapesten a szintén antiszemita ­Donáth György mellszobrát pár napon belül elszállították, az avatási ünnepség meghiúsult.

SZOCIÁLIS TEMETÉS A hatalmas felzúdulást keltő „csináld magad" temetés bevezetését a kormány többször elhalasztotta. Az aktuális új határidő 2017. január elseje, de esély van rá, hogy a szegényeket megalázó javaslat – legalábbis korábbi formájában – örökre a süllyesztőbe kerül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.