galéria megtekintése

Nagyon sürgős lett a titkolózás a kormánynak

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 30. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Sürgős a kormánynak az információszabadság korlátozása. Kivételes eljárást kért arról a törvényjavaslatról, amelyet korrupcióellenes civil szervezetek nem csak az adatigénylések fizetőssé tétele miatt tartanak aggasztónak.

Kivételes eljárást kért a kormány Trócsányi László igazságügy-miniszter információszabadságot korlátozó törvényjavaslatáról, amelyet így már jövő hétfőn megszavazhat az Országgyűlés. A sietség különös, mivel a kabinet két héttel ezelőtti törvényalkotási programjában még októberre tervezte a jogszabály elfogadását. A változtatás minden olyan esetben lehetővé tenné a közérdekű adatok eltitkolását, amikor azok jövőbeli döntések megalapozását is szolgálják.

– Szinte minden adat előkészít egy későbbi döntést, így ha kiterjesztően értelmezzük a kormány előterjesztését, az lényegében megszünteti az információszabadságot

– mondja Tordai Csaba, az Átlátszó oknyomozó portál jogásza. Szerinte, noha a javaslat velejéig rossz szándékú, és nem valódi problémákra válaszol, főként az egyedi ügyekben illetékes bíróságokon, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságon (NAIH) múlik majd, hogy ténylegesen mennyi kárt okoz.

 

A jogász szerint a módosítás alkalmas ugyan az ügyek elhúzására, de a professzionális adatkérőket –oknyomozó újságírókat, civil szervezeteket – nem fogja eltántorítani: ha kell, bíróságon keresik majd az igazukat.

Ám az állampolgárok kedvét visszafoghatja mind az anonim adatigénylések kizárása, mind az, hogy fizetni kell nemcsak a fénymásolási költségekért, hanem a munkaerő-ráfordításért is, vagyis a hivatali apparátus „aránytalan mértékű” igénybevételéért.

Az egyik legemlékezetesebb adatigénylés: a Demokratikus Koalíció tavaly kérte ki a trafikpályázatok anyagát
Az egyik legemlékezetesebb adatigénylés: a Demokratikus Koalíció tavaly kérte ki a trafikpályázatok anyagát
Teknős Miklós / Népszabadság

A tapasztalatok szerint csakugyan vannak, akik önkormányzatok teljes iratforgalmát kikérik, és ezért a helyhatóságok most csak az adathordozó DVD árát számíthatják fel. Ahogy az is méltányolható, hogy egy minisztérium ne ingyen anonimizáljon 80 ezer oldalnyi dokumentumot. A beterjesztett módosítás azonban messze túllő ezen a célon, főleg azzal, hogy bizonytalan fogalmakat használ, így néhány oldalnyi másolat készítéséért is az eddigiek sokszorosát számíthatják fel az adatkezelők.

A Transparency International, a K-Monitor, az Átlátszó és az Energiaklub az igazságügy-miniszternek, a NAIH elnökének és a parlamenti képviselőknek írt levelében épp ezért

aggasztónak nevezi az adatigénylések fizetőssé tételét, mondván, a polgárok nincsenek tisztában a közérdekű adatokat kezelő szervek dolgozóinak fizetésével,

így előzetesen nem tudják kiszámolni, mibe kerülhet egy információ kikérése. Az állampolgárok ráadásul sehogy sem ellenőrizhetik a hivatalok által megállapított költséget.

Tordai úgy véli: a trafikpályázatokhoz hasonló esetekben adományokból néhány nap alatt összeszedhető a szükséges összeg, kisebb súlyú ügyekben viszont elrettentő lehet, ha fizetni kell.

A parlament május végéig kapott haladékot az Alkotmánybíróságtól arra, hogy szabályozza, az állami szerveknek bíróság előtt kell igazolniuk, okkal titkosítottak egy adatot.

A határidő lejárt – ez valóban indokolná a sürgősséget –, csakhogy a kormány mostani javaslata nem szünteti meg a mulasztást, mivel nem ad lehetőséget arra, hogy az adatigénylők ügyfélként érveljenek a minősített információk nyilvánossága mellett.

Hogy a kormánynak a változtatásokkal sikerül-e csökkentenie az – eredményes – adatigénylések számát, csak később derül ki. De igény láthatóan lenne rá.

Puszta lopási igény vagy nemes szándék

Schiffer András szerint a kormányoldal gátlástalanul számolná fel az átláthatóságot, miután a közhivatalok szabadon visszautasíthatnák a döntésekhez felhasznált adatok kiadását.

Az LMP frakcióvezetője sajtótájékoztatóján azt mondta: fennáll a gyanú, hogy a törvényjavaslat összefügg a vizes világbajnokság megrendezésével és a budapesti olimpiai pályázattal, mondván: a nemes szándékok mögött is „puszta lopási igény áll”.

Juhász Péter, az Együtt alelnöke kezdeményezést indít, hogy a parlamenti és önkormányzati képviselőkön keresztül bárki térítésmentesen igényelhessen közadatot, tőlük ugyanis – írja közleményében – nem kérhetnek pénzt ellenőrzési joguk gyakorlásáért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.