galéria megtekintése

Klientúraépítés, vagy forradalom?

6 komment


Vári György

Az egyik legveszélyeztetettebb magyar kisebbségi közösség túléléséhez járulhat hozzá az az 50 milliárd forintos gazdaságfejlesztési támogatás, amelynek folyósításáról a magyar kormány döntött. Klientúraépítésről van szó, vagy nemzetpolitikai forradalomról? Mindkét állítás mellett szólnak érvek.


Egy novemberi kormányrendelet 50 milliárd forint gazdaságfejlesztési támogatás (30 milliárd hitel és 20 milliárd vissza nem térítendő juttatás) folyósításáról döntött. A cél a vajdasági magyarság vállalkozásainak, gazdasági életének megerősítése, ezáltal a munkahelyteremtés, és végső soron annak a folyamatnak a megfékezése, hogy a helyi magyarok elhagyják szülőföldjüket.

Nemcsak az összeg nagysága tekinthető forradalminak, hanem az is, amire szánják. A közművelődési, oktatási, közösségi infrastruktúra fejlesztése helyett magánvállalkozások beindítására, növekedésük elősegítésére érkezik a pénz. Ahogy Pásztor István, a voltaképpen egyetlen számottevő vajdasági magyar párt, a pénzek felett diszponáló Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke megfogalmazta: az identitáskérdésekről a megélhetési kérdésekre helyeződött át a támogatáspolitika fókusza, és ez inkább segítheti a szerbiai magyarság megmaradását.

A még jelentős létszámú, 200-250 ezer fős magyar közösség az elmúlt évtizedekben nagyon meggyengült. Végel László újvidéki író, publicista szerint kérdésessé válhat, van-e egyáltalán a vajdasági magyar etnikai-kulturális közösségnek jövője.

 

Az ötlet tehát nem eleve elvetendő, de számos kérdést vet fel. A legtöbb vitát érthetően az váltotta ki, hogy a pénzek szétosztását a VMSZ koordinálja. Varga László, a tavaly a VMSZ belső ellenzékeként megszerveződő Magyar Mozgalom ügyvivő testületének tagja szerint a szerbiai állami szervek közül elsőként a korrupcióellenes ügynökség hívta fel a figyelmet arra, hogy párt nem foglalkozhat pénzosztással. Pásztor István szavaiból pedig az derült ki, hogy Aleksandar Vucic miniszterelnök a tudomására hozta, a belgrádi kormány sem tud elfogadni egy párt által működtetett pénzosztó mechanizmust. A VMSZ-ből kizárt politikus szerint így végtelenül körültekintő jogi előkészítő munkára lenne szükség ahhoz, hogy a támogatás vissza nem térítendő részének elosztását ne kísérje politikai és jogi botrányok sorozata.

Pásztor Istvánnak ötvenmilliárd forintra kell vigyáznia
Pásztor Istvánnak ötvenmilliárd forintra kell vigyáznia
Molnár Edvárd / MTI

Miskolczi József szabadkai vállalkozó, a Magyar Mozgalom gazdasági és vállalkozásfejlesztési szaktestületének tagja úgy látja, hogy bár ennyi pénzből „csodákat lehetne tenni", a projekt előkészítetlen. A stratégiai tervek leginkább irányelveket tartalmaznak, noha települési szintre bontva kellett volna szemügyre venni az adottságokat és a lehetőségeket, tisztázni, milyen tevékenységek beindítása vagy fejlesztése juttathatná állandó munkahelyhez a mezőgazdasági idénymunkásokat, tudná felszívni az alacsonyan képzett, 50 év feletti helyi munkaerőt. Kapkodásra utal, hogy az akcióterv szerint létrejön egy közösségfejlesztési központ, amely 2016-ban csak tervező-adatgyűjtő tevékenységet végez. Az intézmény még nem alakult meg, viszont az első pályázat a VMSZ beszámolója szerint január végén megjelenik.

További tervezési probléma szerinte, hogy a dokumentumok „abból indulnak ki, mit tudnánk termelni, nem abból, hogy mire van piac". A Magyar Mozgalom által megkérdezett vállalkozók szerint kérdés, hogy szerencsés-e vissza nem térítendő összegekkel támogatni magánvállalkozásokat. Úgy látják, a támogatási pénzeknek legfeljebb a 10-20 százalékát szabadna így kiosztani.
Felvetődhet az etnikai diszkrimináció is. Kérdés, hogyan lehet jogilag és praktikusan elválasztani egymástól a Vajdaság magyar és szerb gazdasági életét, bár Pásztor szerint a kormányrendelet rugalmas, lehetővé teszi vegyes tulajdonú vagy vegyes etnikumú munkaerőt alkalmazó cégek támogatását is.

Ez egyúttal mutatja az amúgy ígéretes lehetőség korlátait is: egy szerbiai régió gazdasági fejlettségéhez, eltartóképességéhez csak korlátozott mértékben tud hozzájárulni egy másik ország költségvetése. „A gazdasági légkört mindig Szerbia törvényhozása, jogbiztonsága, gazdasági intézkedései alakítják" – összegez Miskolczi.

Szabadka, szabad választás

Tavasszal tartják a szerbiai önkormányzati választásokat. A Magyar Mozgalom megjelenése jelenthet kihívást a VMSZ számára, bár a mozgalomnak tömegbázisa inkább csak Észak-Bácska egyes városaiban, főként Szabadkán van. Viszont Szabadka a legnagyobb város, ahol a magyarok részaránya számottevő. A Magyar Mozgalom még nem döntötte el, indul-e a választáson.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.