galéria megtekintése

Hungarowingsszel a Jobbikig

24 komment


Pető Péter

Az úgynevezett balliberális értelmiség megannyi jól ismert tagja felvonult ma a hagyományos balatonszárszói találkozón, Farkasházy Tivadar telkén. A középpontban Vona Gábor és a Jobbik állt.

"Látjuk-e az Orbán-fától a magyar erdőt?" - kérdezte a problémauniverzum szót lelkesen, de nem ismert okból kanonizálni igyekvő Molnár János, a Friedrich Ebert Stiftung Alapítvány tudományos munkatársa a hagyományos balatonszárszói találkozó megnyitásán.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Az eseménynek ezúttal is Farkasházy Tivadar kertje adott otthont, és a német politikai alapítvány patronálta rendezvényen felvonult az úgynevezett balliberális értelmiség megannyi jól ismert tagja. Ott voltak a DK, az MSZP, az Együtt, valamint a PM politikusai is. Közülük Gyurcsány Ferenc mozgását volt a legkönnyebb követni, mert kamerák, újságírók, s rajongók sora kísérte a korábbi miniszterelnököt.

 

Mielőtt politikai viták követték volna egymást a színpadon, Farkasházyék összefogásügyi humorjelenetet prezentáltak, majd felcsendült Bródy János kevéssé eredeti, de legalább mondáskonform nótája is. Ezt követően Heller Ágnes vezérszónok lépett a mikrofonhoz, s közölte: éppen minden idők legszomorúbb szárszói találkozóján veszünk részt. E kevéssé marketingalapú expozé után leszögezte: aktuálisan pusztulásba vezetik a Hungarowings gépét. Miként azt is mondta, nem egy karizmatikus vezetőre, hanem egymillió igaz hazafira van szükség. A filozófus e szenvedélyes felszólalását nagy taps jutalmazta.

Ezután kerekasztal-beszélgetések követték egymást a pódiumon, amelyek keretében erős mondatok szép számmal hangzottak el. Karsai László történész például a Jobbik-vita állampolgári konlúziójának azt szánta: "Meneküljetek!" Ennél árnyaltabb, s a helyzetet komplexebben értelmező válaszokat is hallhattunk például Róna Dániel politológustól. Rögzítette, hogy a szélsőjobboldali párt nácizása, fasisztázása kevés hasznot hajtott a konkurenciának.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A hatalmas hőség persze nehezítette a társadalomformáló gondolatok megfogalmazását, s közzétételét, és a helyzetet olyan változók súlyosbították, mint a sátorhoz érkező ebéd tálalása.

Ez Farkasházy házigazdát a legkevésbé sem zavarta, ahogyan az alkalmi fröccsfogyasztás vagy az érdeklődéscsökkenés miatti meggyfa alá vonulás sem. Amikor odalépett hozzám, megjegyezte: "Nem akarom én a világot megváltani. Ez csak egy sátor. A legjobb az lenne, ha sok sátor lenne mindenfelé."

Igaz, annyi úgysem lenne, amennyi különleges beszélgetés fasírtfalatozás közben zajlott. Arról, hogy a közmunkások miért
ragaszkodnak kis falvakban a Fideszhez, a "Feri" megérdemli-e, amit kap, arról nem szólva, hogy tepertőnek vagy töpörtyűnek kell ejteni a vonatkozó étel nevét.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Ám a már sokszor hallott toposzokkal spékelt disputák és változó nívójú retorikai produkciók egyáltalán nem a gasztroforradalomról, sokkal inkább a Jobbikról szóltak. Beszéltek ugyan alapjövedelemről, hozzászólt Sütő Kálmán hajléktalan, ott volt Lendvai Ildikó és Szigetvári Viktor, Lukács Zoltán és Molnár Csaba egyaránt, de a középpontban Vona Gábor állt.

Farkasházy is miatta rendelt meg néhány száz kesztyűt. Hogy a jelenlévők megint felvegyék, és újra ringbe szálljanak. Ezúttal a Jobbik ellen.

Nekik ilyen a boksz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.