galéria megtekintése

HRW: Menekült gyerekeket bántalmaznak magyar határvadászok

53 komment


Lencsés Károly


Önkény és erőszak – ez az, amivel országunk fogadja a menekülőket. A déli határzár előtt Magyarország heteken át tart elképesztően rossz körülmények között sérülékeny menekülőket, akik arra várnak, hogy benyújthassák menedékkérelmüket. Pedig nekik még a ma hatályos törvény szerint is automatikusan biztosítani kellene a belépést – derül ki a Human Rights Watch mai közleményéből, amit a Magyar Helsinki Bizottság ismertet.

Az emberi jogi szervezet júliusban publikálta előző jelentését, amelyben leírta a tranzitzónák előtti embertelen állapotokat, és menekülők beszámolóival támasztotta alá, hogy egyenruhások rendszeresen bántalmazzák őket.

Az erőszak célja az, hogy a magyar területről Szerbiába menjenek vissza a külföldiek. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) és a Helsinki Bizottságnak hasonló tapasztalatai vannak. Mindezen egybehangzó állítások ellenére a kormány tagadja az atrocitásokat, és semmit nem tesz azért, hogy tisztázódjon, mi is történik a szerb–magyar határ itteni oldalán.

 

A Human Rights Watch újabb megdöbbentő hatósági gyakorlatokról adott ki közleményt. Már júliusi kutatásuk megerősítette a Helsinki Bizottsághoz is beérkező információkat: egyenruhások rendszeresen bántalmaznak Szerbiából szabálytalanul érkező külföldieket, menekülőket, köztük sérülékeny csoportokhoz tartozókat, gyerekeket, nőket, időseket és fogyatékkal élőket.

A friss kutatás most azt is igazolja, hogy a magyar hatóságok nincsenek tekintettel semmilyen személyi körülményre. Bár törvény írja elő, hogy a sérülékeny kérelmezőket nem lenne szabad hetekig áldatlan körülmények közt várakoztatni a határkerítés előtt, valamint haladéktalanul biztosítani kellene a hozzáférést a szakszerű menekültügyi ellátáshoz az országhatáron belül, mégis családok rostokolnak a röszkei és a tompai tranzitzóna előtt.

A Human Rights Watch harminc migránst kérdezett meg, köztük egyedülálló férfiakat és sérülékeny csoportokhoz tartozókat. A megkérdezettek mindegyikét visszatoloncolták Szerbiába, noha 15-en közülük egyértelműen sérülékeny csoportokhoz tartoztak: kilencük gyerekes családdal érkezett, négyen kísérő nélküli gyerekek, egy-egy idős, illetve fogyatékkal élő menekülő volt.

A törvény előírása szerint őket – éppen sérülékenységük miatt – nem lehetne várakoztatni heteken át a tranzit előtt, hanem azonnal biztosítani kellene nekik a belépést, a megfelelő – nyitott tábori – elhelyezést, valamint a kellő szociális és egészségügyi ellátást.

A harminc találomra megkérdezett és visszatoloncolt külföldi közül 12-en erőszakról is beszámoltak. Az áldozatok közül négyen voltak gyerekek. Az elkövetők mindannyiszor egyenruhát viseltek.

Egy 37 éves iraki férfi elmondta például, hogy feleségével és tíz hónapos gyerekével július 6-án, zuhogó esőben lépett magyar területre, és segítséget kért a rendőröktől. Ehelyett elvették a hátizsákjaikat, a mobiljaikat és a pénzüket. A visszaút közben a felesége kificamította a bokáját, de nem lehetett megállni. Azt mondták nekik, hogy magyar táborba kerülnek, végül azonban áthajtották őket Szerbiába.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Egy afgán férfival szemben paprikasprayt is bevetettek, noha három hónapos kisbabájával és feleségével jött.

A menedékkérők rendszeresen számolnak be gumibot- és ökölhasználatról, rugdosásáról a jogvédők szerint. Számos forrásból vannak képek összevert emberek sérüléseiről és kutyaharapásokról. Hárman elmondták, hogy a hatósági akciót hivatalos videóra rögzítették, és amíg a felvétel folyt a rendőrök udvariasan jártak el, amint viszont a kamerát kikapcsolták, erőszakossá váltak.

A Human Rights Watch augusztus végén levélben fordult a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz, de eddig nem kaptak választ.

Magyarország nem biztonságos a kérelmezőknek, ezért ne küldjenek ide vissza senkit az uniós országokból – hívja fel a figyelmet az emberi jogi szervezet

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.