galéria megtekintése

Hóman-botrány: az MTA aligha ússza meg állásfoglalás nélkül

4 komment


Czene Gábor

A székesfehérvári szoborállítás meghiúsult ugyan, de Hóman Bálint ügye még távolról sem zárult le. A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) szerint civil szervezet nem viselheti a Horthy-korszak antiszemita miniszterének nevét. A TEV beadványára az ügyészség kezdeményezte, hogy a névhasználat miatt a bíróság forduljon a Magyar Tudományos Akadémiához.

Formailag a Hóman Bálint Kulturális Alapítvány javasolta, hogy a szervezet névadó politikusának szobra legyen Székesfehérváron. Az önkormányzat először jóváhagyta a javaslatot, majd – miután politikai nyomásra az utolsó pillanatban a kezdeményező is elállt szándékától – visszakozott.

A TEV közben a Fejér Megyei Főügyészségnek küldött beadványában arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvények szerint szervezet elnevezésében nem szerepelhet olyan személy neve, aki a „XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be". Márpedig Hóman Bálint – hangsúlyozta a TEV – részt vett a zsidótörvények előkészítésében és megszavazásában, parlamenti képviselő maradt 1944 márciusa, Magyarország német megszállása, sőt az októberi nyilas hatalomátvétel után is.

A beadványra reagálva az ügyészség közölte: a Székesfehérvári Törvényszéknél kezdeményezte, hogy a bíróság keresse meg az MTA-t.

 

Az akadémia 2012-ben, még Pálinkás József elnöksége idején hozott határozatot azokról a szabályokról, amelyeket az önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmának vizsgálatakor kell alkalmazni. A határozat kitér rá, hogy civil szervezetek esetében a bíróság „kétség esetén" köteles beszerezni az MTA állásfoglalását. A kérelmet az akadémia elnökéhez kell benyújtani, a tudományos-szakmai vizsgálatot az MTA Bölcsészettudományi Központja végzi el.

Koncz György

A másik szál: Varga István ügyvéd (volt MDF-es, majd fideszes parlamenti képviselő) december végén Székesfehérváron bejelentette, hogy január 4-én pert indít az MTA ellen Hóman Bálint akadémiai tagságának posztumusz visszaállításáért. Varga arra hivatkozott, hogy 2015 tavaszán a bíróság felmentette Hómant a háborús bűntett elkövetésének vádja alól. Szerinte annak idején törvénytelenül módosították az MTA alapszabályát, amelynek nyomán Hómant kizárták az akadémiai tagok sorából.
Varga István külföldön tartózkodott, amikor telefonon sikerült beszélnünk vele: elmondása szerint a bejelentett időpontnál valamivel később, várhatóan jövő hét elején nyújtja be a keresetlevelet.

Lovász László, az MTA elnöke több korábbi nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy vállalhatatlannak tartja Hóman Bálint politikai nézeteit. Hóman akadémiai tagságának esetleges visszaállításáról a tavasszal esedékes közgyűlés hivatott dönteni – ha az MTA valamelyik tagja ezt egyáltalán javasolni fogja.

Önkényuralmi utcák: felkészül Nyirő József

Régebben Vácon utat neveztek el Hóman Bálintról. A TEV egy mostani másik beadványa a Pest Megyei Kormányhivataltól azt kéri, törvényességi felügyeleti jogkörénél fogva járjon el annak érdekében, hogy a váci önkormányzat haladéktalanul változtassa meg a Hóman Bálint út elnevezését. Pásztor Tibor, a TEV munkatársa elmondta: rövidesen hasonló intézkedést kezdeményeznek a Nyirő Józsefről elnevezett közterületek esetében is. Pásztor tudomása szerint három településen – Balmazújvárosban, Kecskeméten és Szigetszentmiklóson – viseli utca, illetve köz Nyirő József nevét, aki hajdan szintén tagja volt az úgynevezett nyilas parlamentnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.