galéria megtekintése

Kétes eredetű videóval etet a köztévé

14 komment

NOL

Egy több évvel ezelőtt készült, kétes eredetű videofelvételről állították azt az M1 Híradójában, hogy az a most szilveszterkor, Kölnben történteket mutatja be.

"Szilveszter éjszaka Kölnben készült az a felvétel, amely nemrég került fel az egyik legnagyobb videomegosztó oldalra. Több tucat migráns vesz körül egy szőke nőt, akinek esélye sem volt a menekülésre. Hiába kiabált és próbálta újra és újra ellökni magától a migráns férfiakat, azok nem engedték. A videót valószínűleg telefonnal készítette az egyikük, hosszan mutatja a dulakodást" – olvasható a Híradó honlapján.

Csakhogy, írja a Comment.com, a megrázó képsorokat tartalmazó felvétel nem Kölnben és nem is december 31-én éjjel készült, hanem Kairóban, 2013 júniusában, amikor a kairói Tahrír téren egy holland turistát erőszakoltak meg.

Az már csak hab a tortán, hogy az Index – amely hírhamisításról írt – szintén tévedett a felvétel eredetével kapcsolatban.

 

A hivatkozott videó eredetiségét ugyan nem állt módunkban ellenőrizni, mindenesetre kétségeket ébreszt, hogy ugyanez a videó már 2012 januárjában is terjedt a neten. Erről akkor a The Guardian is beszámolt, jelezve, hogy ők sem tudták független forrásból megerősíteni a holland turista megerőszakolásának hírét, amiről eredetileg a Twitteren számoltak be (állítólagos) szemtanúk.

Ettől még persze elképzelhető, hogy a történet valódi, de biztosan nem Kölnben történt 2015 szilveszterén, de még csak nem is 2013 júniusában Kairóban.

A hamis Köln-videóra egyébként a német Die Welt már napokkal ezelőtt felhívta a figyelmet. Mint kiderült, a hoax elindítója egy bizonyos Natalie Freund nevű felhasználó volt, aki a Facebookon osztotta meg a Tahrir téren (?) készült felvételt, azzal vádolva a médiát, hogy eltitkolja, mi történt valójában Kölnben...

A Die Welt cikke szerint a felvételt a jobboldali populista Pro NRW párt is terjesztette. A történet másik pikantériája, hogy Natalie Freund – aki mellesleg rendszeresen terjeszt szélsőjobboldali propagandát – Facebook-oldalát antifasiszta aktivisták feltörték, és a következő üzenetet írták az üzenőfalára: „Sajnos meg kellett állapítanunk, hogy ez a profil kizárólag a menekültekkel szembeni uszítást szolgálta". 

A hoax-ot egyébként egy bizonyos Julia Leeb "leplezte le", legalábbis ő azt állítja, hogy a videón ő szerepel, azaz őt erőszakolták meg a Tahrir téren 2012-ben.

Németország szigorít

Ahogy arról beszámoltunk, Köln, Hamburg, Stuttgart és Frankfurt mellett Salzburgban, Zürichben és Helsinkiben is történtek szilveszter éjszaka atrocitások, amelyek áldozatai főleg nők voltak. Az áldozatokat molesztálták, fogdosták, majd kirabolták a személyleírások szerint sötét bőrű elkövetők.

Kedden Berlinben a német kormánypártok megállapodtak a szabadságvesztésre ítélt külföldiek kiutasítására vonatkozó szabályok megszigorításáról – írja az MTI. A konzervatív vezetésű belügyminisztérium és a szociáldemokrata vezetésű igazságügyi minisztérium javaslata szerint bevezetik, hogy ki kell utasítani mindazon külföldieket, akiket szexuális bűncselekmény, élet vagy testi épség, illetve tulajdon elleni bűncselekmény vagy hivatalos személy elleni erőszak miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, függetlenül a büntetés időtartamától és attól, hogy letöltendő vagy felfüggesztett-e a büntetés. Eddig legkevesebb egy év szabadságvesztés büntetés esetén kellett kiutasítani az ilyen típusú bűncselekményt elkövető külföldieket. Angela Merkel német kancellár egy berlini sajtótájékoztatón újságírói kérdésre azt mondta, hogy a javaslatokból a lehető leggyorsabban jogszabályokat alkotnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.