galéria megtekintése

A debreceni lakás, amelyet nem lehet megtalálni

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 07. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Egy asszony három éve nem tud bejelentkezni a Debrecenben vásárolt lakásába, mert szerinte a polgármesteri hivatal szabálytalanul adta ki az engedélyeket az építési vállalkozónak. A hölgy szerint ügye nem egyedi, ezért a rendőrséghez fordult, az pedig vizsgálódik.

A debreceni polgármesteri hivatalban folytatott építési engedélyezési eljárás miatt feljelentést tett hivatali visszaélés bűntette miatt a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon a budapesti L. Imréné, mert szerinte ismeretlen tettesek a helyzetükkel visszaélve olyan épületek megépítésére adtak engedélyeket, amelyek

sem a vonatkozó törvénynek, sem a kormányrendeletnek, sem a helyi építési szabályzatnak nem felelnek meg.

Habár fővárosi lakos, L. Imréné rendelkezik debreceni ingatlannal, s éppen ennek a lakásnak a mintegy tíz éve húzódó anomáliája késztette arra, hogy az ügyben feljelentést tegyen.

 

Ebben a hírben eddig még nem volna semmi érdekes, elvégre hasonlóan elhúzódó jogi ügyek ezres számban fordulnak elő az országban.

Az teszi L. Imréné esetét különlegessé, hogy az asszony magánnyomozókat megszégyenítő háttérmunkával azt derítette ki, hogy ami vele történt, nem egyedi, s Debrecenben százával adtak ki építési engedélyeket szabálytalan módon – feltéve persze, ha a feljelentésben foglaltak megállják a helyüket. Ami egyelőre korántsem biztos, hiszen értesüléseink szerint a megyei rendőr-főkapitányság a feljelentés alapján nem nyomozást, hanem feljelentéskiegészítést rendelt el.

L. Imréné három éve nem tud bejelentkezni a Darabos utcai lakásába
L. Imréné három éve nem tud bejelentkezni a Darabos utcai lakásába
Veres Viktor / Népszabadság

L. Imréné ügyéről dióhéjban annyit, hogy az asszony 2003-ban kötött szerződést egy építési vállalkozással arra, hogy a cég egy építendő társasházban elad neki egy tetőtérrel rendelkező lakást garázzsal és tárolóval.

L. Imréné azt állítja, hogy az iratok alapján az építési hatóság többször adott ki építési engedélyt úgy, hogy az értékesített telek nem építési telek, ugyanis egy másik társasház parkolóján keresztül lehet egy „saját használatú” úton megközelíteni.

Szabálytalan volt az is, hogy a telken a cég kilenc rendeltetési egység fölépítésére kapott engedélyt, de a valóságban 13-at épített. Az építési vállalkozás időközben telekalakítást hajtott végre az építési hatóság engedélyével, de az asszony szerint ez nem lehetett szabályos, hiszen később hideg zuhanyként érte az értesítés: elutasították a bejelentkezését a lakcímnyilvántartásba. Ennek az volt az oka, hogy az építési vállalkozás által fölépített társasház az X házszámot kapta (a hölgy kérése volt, hogy a ház ne legyen beazonosítható – a szerk.), csakhogy abban az utcában volt már egy ház, amely ugyanezt a számot viselte.

Ugyanabban az utcában most tehát két azonos számú ház van.

Erre a problémára L. Imréné évek óta nem talál megoldást, számos hivatalban jelezte a visszásságot, de állítása szerint érdemi intézkedés nem történt, holott megjárta a járási építésügyi és örökségvédelmi hivatalt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkárságát, s még az alapvető jogok biztosának hivatalát is. Az asszony sok millió forintot fizetett egy olyan lakásért, amelyet megtalálni nem lehet, amely egy társasház udvarában, szabálytalanul épült föl, s amely jelenleg eladhatatlan.

L. Imréné az elmúlt években, hónapokban folytatott „nyomozása” során mintegy négyszáz olyan ingatlant derített föl, amelynek esetében vagy a telekkialakítás, vagy a telekmegosztás nem felelt meg a törvényi előírásoknak, illetve az adott telekre megállapított rendeltetési egység helyett többet építettek meg. Olyan eseteket is fölsorolt, amikor egyes szabálytalan építkezéseknél nem a törvény szerint előírt fennmaradási engedélyt, hanem használatbavételi engedélyt adtak ki egy-egy ingatlanra, ezzel ugyanis – állítása szerint – elkerülhető a bírság kiszabása. Az asszony a feljelentésében több tucat olyan ingatlant sorol föl a Honvéd, a Péterfia, az Egymalom, a Rákóczi, a Széchenyi, a Küküllő, a Tuzsér, a Csapó, a Malomköz vagy a Komlóssy utcából, amely egyedi védelem alatt áll, és beépítettsége az előírt 40 százalékot meghaladja.

A feljelentésről megkérdeztük a debreceni polgármesteri hivatalt, amely ezt a választ adta:

„Csak valótlan lehet az a képtelen állítás, hogy körülbelül 400 debreceni ingatlanra bűncselekmény elkövetésével születhettek volna építési engedélyek a városházán”.

A városháza szerint a rendőrség csak két ingatlanról kért iratokat „áttanulmányozás” céljából, amelyekre az építési engedélyek 2002-ben és 2004-ben lettek jogszerűen kiadva, s amelyek esetében „szabálytalanságot ezekben a már régen lezárt eljárásokban soha senki nem állapított meg”. A rendőrség a feljelentéskiegészítés során először azt vizsgálja meg, hogy az L. Imréné tulajdonában lévő ingatlan esetében történt-e bűncselekmény.

400

L. Imréné nyomozása során mintegy négyszáz olyan ingatlant derített fel, amelynek építési engedélye kiadásakor eltértek a törvényi előírásoktól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.