galéria megtekintése

Van, amire Orbán és Putyin sem válaszolt

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 18. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

Több megállapodást kötött a magyar és az orosz kormány Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök budapesti találkozóján. A közös sajtótájékoztatón az ukrajnai konfliktus, az energetika, így a két ország közötti gázszerződés volt a fókuszban.

Ukrajnai konfliktus

Putyin fegyverletételre szólította fel a Debalcevénél bekerített ukrán csapatokat. Reményét fejezte ki, hogy a kijevi felelős vezetők nem akadályozzák majd, hogy a katonák megtegyék az egyetlen ésszerű lépést.

Szergej Kirijenko Roszatom-vezér és Balog Zoltán miniszter aláír, Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor egyeztet
Szergej Kirijenko Roszatom-vezér és Balog Zoltán miniszter aláír, Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor egyeztet
Reviczky Zsolt / Népszabadság

 

– A fő feladat, hogy életeket mentsünk – hangoztatta, majd azt üzente Kijevnek: nem egyszerű elismerni a vereséget. Főként akkor nem, ha „bányászok és traktorosok” győztek, de nincs más út. Az orosz államfő szerint a donyecki és a luhanszki népköztársaság vezetői nem akadályozzák majd a fegyvert letevő ukrán katonák elvonulását.

A minszki békemegállapodás kapcsán megjegyezte: fontosnak tartja, hogy sikerül érvényt szerezni a válság rendezését szolgáló megegyezésnek, és azt is, hogy mind a kijevi vezetés, mind a szakadárok beleegyeztek a mélyreható alkotmányos reform végrehajtásába. Azt is kijelentette, hogy a tűzszüneti megállapodás után jelentős mértékben csökkentek a harci cselekmények. A folytatódó debalcevei harcokkal kapcsolatosan pedig kijelentette, hogy ami történik, az „megmagyarázható, és előre látható volt”, mert a szakadár fegyveresek már a megállapodás előtt körbezárták az ott állomásozó ukrán csapatokat.

Ami biztos: tegnap súlyos csata zajlott Debalceve körül. A szeparatisták részben már elfoglalták a Luhanszk–Donyeck-vasútvonalon lévő, 25 ezer lakosú települést, így annak pályaudvarát is. Álláspontjuk szerint Debalcevére nem vonatkozik a tűzszünet, mert az eleve „az övék”.

Gázszerződés

Putyin nem emelt kifogást a magyar indítvány ellen, hogy az eddig át nem vett gázmennyiséget később, igény szerint kapjuk meg és ezért csak az átvételkor fizessünk – mondta Orbán Viktor. A politikai egyetértés már megszületett, az érintett cégek között további technikai pontosításokra van szükség – szögezte le a kormányfő. A magyar miniszterelnök kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a húszéves szerződés alapján meghatározott gázmennyiségeket az elmúlt esztendőkben át kellett volna vennünk, de az igények csökkenése folytán bizonyos adagokat mégsem igényeltünk.

Vlagyimir Putyin részletesen beszélt az ukrajnai konfliktusról. A kijevi vezetésnek így üzent: veszíteni mindig rossz, különösen akkor, ha traktorosok és bányászok győznek.
Vlagyimir Putyin részletesen beszélt az ukrajnai konfliktusról. A kijevi vezetésnek így üzent: veszíteni mindig rossz, különösen akkor, ha traktorosok és bányászok győznek.
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Szintén emlékeztetett, hogy az eredeti 1996-os megállapodás alapján – amit, mint hangsúlyozta, nem ő kötött meg – az előírt mennyiségek árát az átvétel elmaradásakor is kiszámlázták volna. Ez viszont most nem terhel bennünket, a gázért csak a tényleges átvételkor kell fizetnünk. Putyin annyit fűzött ehhez, hogy a magyar fél felvetéseit alapvetően elfogadta, azokat a Gazprom később megvizsgálja, Oroszország továbbra is stabil, megbízható szállításokra törekszik. Megemlítette, hogy támogatják a Mol oroszországi kitermelési terveit.

Minapi értesüléseink szerint ugyanakkor a későbbi szállításokról az érintett cégek már az elmúlt évek során megállapodtak. Hétfőn Aradszki András energiaügyi államtitkár a parlamentben az MSZP kérdésére ezzel egybecsengően úgy fogalmazott, a két fél a megállapodást „ráutaló magatartással” már meghosszabbította, Orbán Viktor viszont a tájékoztatón csak jól előkészítettnek nevezte a megállapodást. Vonatkozó kérdésünkre sem a szerződést magyar részről jegyző állami MVM, sem a Miniszterelnökség nem válaszolt. Noha korábban szó esett arról, hogy a gázunk árát az olajé helyett a gáztőzsdékhez kössék, az ezzel kapcsolatos felvetésre sem a miniszterelnök, sem Putyin nem reagált. Pedig a tájékoztató előtt Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter Budapesten alapos beszámolót tartott az ukrán gáztarifáról.

Orbánnal szemben Putyin kétszer is kitért a magyarországi gáztárolás kibővítési lehetőségeire. Kérdésre hosszasan ecsetelte a Déli Áramlat gázvezetékkel kapcsolatos kudarcot, leszögezve, arról Oroszország nem tett le, csak az építést az Európai Bizottság nem engedte meg nekik. Noha felvillantotta, hogy mintha az EU már engedékenyebb lenne, leszögezte, továbbra is kitartanak a Törökországon keresztüli változat mellett, mert ettől „udvariatlanság lenne” elállni, másrészt nem bíznak az Európai Bizottság álláspontjának változatlanságában. Orbán úgy fogalmazott, e helyzet megoldásában is keresik az együttműködést Oroszországgal. Lehetséges alternatívaként vetődött fel a Görögország–Macedónia–Szerbia–Magyarország–Ausztria útvonal.

Paks  és az egyezmények

Orbán Viktor a tájékoztató végén kiállt az orosz elnökpolitikája mellett, amikor arról beszélt, hogy illúzió lenne azt hinni, hogy Európa Oroszország nélkül is versenyképes lehet.
Orbán Viktor a tájékoztató végén kiállt az orosz elnök politikája mellett, amikor arról beszélt, hogy illúzió lenne azt hinni, hogy Európa Oroszország nélkül is versenyképes lehet.
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Putyin azt mondta, a 12 milliárd eurós atomerőmű-beruházáshoz 10 milliárd euró rendkívül kedvezményes hitelt adnak. Szerinte az olcsó paksi áram segíti majd a magyarországi energiaárak további csökkentését, nem szólva arról, 10 ezer új munkahely jön létre Magyarországon.

Idetartozik, hogy a Roszatom vezetője napközben meglebegtette: akár újabb paksi bővítés is jöhet. Az orosz állami nukleáris cég vezérigazgatója lehetségesnek tartja, hogy a már eldöntött bővítése után további két energiablokk épüljön. „A magyar gazdaság rendkívül gyorsan fejlődik, és nem zárom ki, hogy e projekt sikeres megvalósítása esetén a magyar kormány újabb reaktorok építéséről is határozzon” – mondta orosz hírügynökségek jelentése szerint Szergej Kirijenko, aki Putyin kíséretében érkezett Budapestre. Ugyanakkor hozzátette: döntés még nincs.

Mindemellett öt egyezményt hagytak jóvá, az egyik az atomenergia-ipari képzéssel kapcsolatos, és döntöttek arról, hogy magyar főkonzulátus nyílik Tatárföld székhelyén, Kazanyban. Emellett regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködéseket kötöttek.

Árulás, mismásolás, dörgölőzés

MSZP: Orbán elárulta a nemzeti érdeket, Putyin biodíszletnek használta a kormányfőt, hogy megmutassa, van olyan uniós tagország, ahol barátsággal fogadják. A hosszú távú szállítási szerződésből maradt gázt is indokolatlanul drágán kapjuk.

LMP: A miniszterelnök az Oroszországtól való teljes függés útjára vitte Magyarországot, és Putyin birodalmához dörgölőzött.

DK: Orbán elárulta az európai közösséget és Magyarországot, gyáván elmismásolta azt a tényt, hogy az orosz–ukrán konfliktusban Oroszország az agresszor.

Együtt: Aggasztó az orosz elnök látogatása, amelynek egyetlen oka az volt, hogy Putyin az Európai Unióban parádézhasson, Magyarország számára azonban semmi hozadéka.

PM: Orbán Oroszország előretolt bástyájává alakítja az országot, azonban nyitott kérdés, hogy valójában mit csinált Putyin Magyarországon, a bejelentett egyezményeket ugyanis helyettes államtitkárok szokták megkötni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.