galéria megtekintése

Hatalmas a döbbenet a Jobbikban, kezd nagyon elfajulni a cukiságháború

10 komment


Czene Gábor

Még sosem élt vétójogával Vona Gábor jobbikos pártelnök. Egészen mostanáig. A közelgő tisztújításon nem engedi, hogy Novák Előd újra alelnök legyen, megakadályozza Apáti István és Szávay István megválasztását is.

Még sosem élt vétójogával Vona Gábor jobbikos pártelnök. Egészen mostanáig. A közelgő tisztújításon nem engedi, hogy Novák Előd újra alelnök legyen, megakadályozza Apáti István és Szávay István megválasztását is. Az érintettek döbbenten fogadták a hírt, a hivatalos pártkommunikáció próbálja bagatellizálni az ügyet. Nagy bravúr lenne, ha sikerülne.

Vona néppártot akar faragni a Jobbikból
Vona néppártot akar faragni a Jobbikból
M. Schmidt János / Népszabadság/archív

Az atv.hu szúrta ki azt a facebookos bejegyzést, amelyben Szlávik Viktor, egy bátonyterenyei jobbikos elpanaszolta: vétójogával élve Vona Gábor pártvezető megparancsolta három alelnöknek, Novák Elődnek, Apáti Istvánnak és Szávay Istvánnak, hogy ne induljon a közeljövőben esedékes tisztújításon.

 

Ugyanezt kérte Hegedűs Lorántnétól is, aki amúgy nem tagja a párt elnökségének. A bátonyterenyei jobbikos sosem hitte volna, hogy ilyesmi előfordulhat pártjában.

Megtörtént a hídépítés: vágóhíd a radikálisoknak

– utalt Vona politikai szezonnyitó beszédére, amelynek kulcseleme a hídépítés.

Régóta folynak találgatások arról, hogy Vona kenyértörésre készül Novák Előddel, és arról is, hogy a „mérsékelt” és „radikális” szárny küzdelme szétszakíthatja a Jobbikot. A párt politikusai korábban kacsának minősítették az erről szóló cikkeket, és nem létező konfliktusokról beszéltek, amelyeket csak a sajtó talált ki. A pártszakadás lehetőségéről Novák Előd 2012 nyarán például azt nyilatkozta lapunknak: „ne keverjük a vágyakat a valósággal”.

Ezúttal azonban nehéz lenne fantáziálgatással vádolni az újságírókat. A Jobbik elnökségi ülése után Mirkóczki Ádám szóvivő megerősítette, hogy a tisztújítás után Novák Előd, Apáti István és Szávay István nem lesz tagja az elnökségnek.

A szóvivő szerint a pártelnöknek az alapszabály értelmében joga van megnevezni, hogy kit enged elindulni az alelnökségért. A köznyelvben ezt nevezik vétónak – mint ahogyan az is. (Arról, hogy a pártelnöki tiltás Hegedűs Lorántnéra is vonatkozik-e, egyelőre nem tudni biztosat.)

A pártelnökhöz hasonlóan a szóvivő is azzal érvelt, hogy „megváltoztak a feladatok”, a Jobbik a következő választáson kormányra szeretne kerülni, ehhez pedig új csapat kell. Vona a távozók helyett elsősorban polgármesterként dolgozó jobbikos politikusokat szeretne maga mellett látni. (Jobbikos vezető irányítja Ózdot, Tapolcát és Tisztavasvárit.)

Mirkóczki visszautasította a feltételezést, hogy a mérsékeltek és radikálisok közötti harcról lenne szó, és annak sem látja veszélyét, hogy pártszakadás fenyegetne. Más forrásból ugyanakkor azt az információt kaptuk, hogy az elnöki vétót nem a párt alapszabálya, hanem az elnökség által hozott választási szabályzat tartalmazza.

A párt alapszervezetei tíz százalékának támogatása szükséges ahhoz, hogy valakiből jelölt válhasson.

Szávay István – akit egészen váratlanul ért a pártelnök bejelentése – az Indexnek elmondta, hogy amennyiben összejön az elegendő támogatás, akkor elindul az alelnöki posztért. Ugyanezt tervezi Apáti István is.

Ezzel nyíltan szembemennek ugyan a pártelnök akaratával, de elvileg megtehetik. Csak éppen Vona Gábor akkor sem fogja engedni az indulásukat, ha összegyűjtik a jelöléshez szükséges ajánlást. Ettől még érdekes kérdés lesz, hogy ilyen körülmények között hány helyi jobbikos szervezet sorakozik fel a kegyvesztett alelnökök mögé.

Novák Előd először nem akart nyilatkozni, majd újbóli kérdésünkre csak annyit közölt:

„Leforrázva állok az előzmények nélküli bejelentés előtt.”

A maga részéről még ott tart, amit Vona Gábor tavaly nyáron mondott. A pártelnök akkor hangsúlyozta, nincs alapjuk azoknak a sajtóhíreknek, hogy Novák Elődöt háttérbe kívánják szorítani a párton belül. Hiszen egy „nagy néppártnak”, amilyenné a Jobbik válna, az az erőssége, hogy képes különböző karaktereket integrálni és a feladataikat megtalálni. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.