galéria megtekintése

Harmadszor is nekifutnak, hogy újra kifizettessék a rokkant házaspárral a lakásuk árát

5 komment


Tanács István

Jelentős eljárási szabálysértés miatt másodszor is új eljárást rendelt el a Szegedi Ítélőtábla a keretjelzálog-károsultak ügyében. A kilakoltatástól rettegő lakók újra időt nyertek.

A Szegedi Törvényszék nem vette észre, hogy felszámolás alá került a Bakay Projekt Kft., amelynek tartozása fejében a Raiffeisen Bank el akarja árverezni a tulajdonosok feje fölül az egyszer már kifizetett lakásukat. A projektcég nem fizette vissza a Raiffeisen Banknak a társasházépítésre felvett kölcsönt, noha neki a vevők kiegyenlítették a felépült lakások árát. A Szegedi Törvényszék úgy hozta meg az ítéletét, mintha a csődbe ment kft. még jogképes lett volna, holott annak az ügyeiben már a felszámoló volt az illetékes.

Időt nyertek
Időt nyertek
Segesvári Csaba / Népszabadság/archív

A Raiffeisen Bank viszont észrevette, hogy elkezdődött a felszámolás, be is jelentette hitelezői igényét – ugyanarra a pénzre, amit a szerencsétlenül járt lakástulajdonosoktól követel abban a perben, amelynek a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön hozott végzése szerint harmadszor is nekifuthat a Szegedi Törvényszék. A kilakoltatástól fenyegetett lakók addig is időt nyertek.

 

Ez nem az a társasház, amelyről korábban a kerekesszékes Biharvári házaspár kapcsán írtunk, de ugyanaz a vállalkozói kör, ugyanaz a bank, és ugyanaz – a pórul járt lakók szerint – csalárd keretjelzálogos konstrukció szerepel itt is. L. Gábor vállalkozó és társai ellen csődbűntett miatt folyik eljárás a Szegedi Járásbíróságon.

A csalás gyanújával korábban indult nyomozásokat bűncselekmény hiányában megszüntették.

Egyre újabb részletek derülnek ki a bonyolult szerződéses konstrukcióról. Például az, hogy a vállalkozó devizában vette ugyan föl a 450 milliós hitelt, de mégsem devizahitel, hanem úgynevezett multicurrency konstrukció volt: három általa választható valutában fizethette volna vissza. Ő ezek közül valamiért a forintot választotta – bár leginkább semmiben sem fizetett.

A szerződés – mint azt a Raiffeisen Bank jogi képviselője hangsúlyozta – nem minősül fogyasztói hitelszerződésnek, ezért nem vonatkozik rá a Kúria 2014. június 16-i jogegységi határozata az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességtelenségéről. Az ítélőtábla tanácsvezető bírája viszont kijelentette:

a megismételt eljárásban a bíróság vizsgálhatja, volt-e, és hány szerződésmódosítás a bank és az azóta csődbe ment projektcég között, és azok tisztességtelenek voltak-e.

Ugyanis a vállalkozó a lakásvásárlók által neki kifizetett vételár egy részét átadta a banknak – ám azt nem tőketörlesztésre, hanem egyéb költségekre számolták el.

A 450 milliós hitelösszeg egyáltalán nem csökkent a vállalkozó befizetéseivel, egy lakástulajdonos 10 milliós befizetése pedig egyszerűen elveszett a banknál. Miután egyáltalán megismerhették a vállalkozó és a Raiffeisen Bank közti szerződéseket, a lakók jogi képviselői szóvá tették, hogy a bank – noha tudott róla – nem lépett, amikor a vállalkozó áron alul adta a lakásokat, vagy más ingatlanokat számított be ellenértékként, pedig ezt kifejezetten tiltotta a kettejük közti hitelszerződés.

Biharváriék haszonélvezőként maradhatnának
Biharváriék haszonélvezőként maradhatnának
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Korondi utcai társasház esetében, ahol a kerekesszékes házaspár is lakik, bekeményített a Raiffeisen Bank. Korábban úgy tűnt, megállapodnak L. Gábor vállalkozóval, hogy az kifizeti a tulajdonosoktól követelt összeg jelentős részét. Ebben az esetben a bank leállította volna a végrehajtást.

A körvonalazódó megegyezés azonban elúszott, úgyhogy most a lakók vagy fizetnek, amennyit a bíróság megítélt, vagyis közel a teljes árat, vagy kiteszik őket a lakásukból, és azt elárverezik úgy, hogy még elővásárlási joguk sem lehet.

A jószívű bank a rokkant házaspárt nem kergeti ki a híd alá, de csak haszonélvezőként maradhatnak a lakásban,

jelen állás szerint a tulajdonjogukat elveszik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.