galéria megtekintése

Banális adatok mögé bújna a NAV

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 15. számában
jelent meg.

NOL

Közleményben utasította vissza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a külügyminisztérium által nyilvánosságra hozott amerikai követségi dokumentum állításait.

Az Egyesült Államok diplomatái azért fordultak a tárcához, hogy rögzítsék: korábban több alkalommal jelezték az adóhatóságnak, hogy korrupciógyanús ügyekre figyeltek fel, ám a NAV érdemben nem reagált. Ugyanakkor a hatóság szerint több téves információt tartalmaz, és hiányos is az amerikaiak összefoglalója.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az adóhivatal egy sor adattal igyekezett bizonyítani, hogy keményen kutat a csalók után. Példaként említette, hogy négymilliárd forint értékben foglalt le csempészcigarettát az idén. Ez valóban impozáns beszámoló, ám nem árt tudni: a teljes hazai cigarettaforgalom 560-600 milliárd forint, ezen belül pedig a becslések szerint a feketekereskedelemben eladott termékek értéke 60-100 milliárd forint között van. Ez azt jelenti: a felderítési arány tíz százalék alatt van. (Egyébként a nemzetközi példák szerint a tíz százalékot nehéz is meghaladni.)

 

A NAV közleménye szerint a láncolatos áfacsalásokkal kapcsolatban az amerikai cégek bejelentései alapján 2011-ben kezdtek nyomozást. Ennek eredményeként a NAV pénzügyi nyomozói lebuktattak egy bűnszervezetet, amely több mint kétmilliárd forint áfát csalt el; az ügynek jelenleg 14 gyanúsítottja van. A NAV több társaságnál is százmilliós adókülönbözetet tárt fel ellenőrzéseivel és a bűntetőeljárásokban.

A NAV valóban több bűnözői csoportot fülelt le, s ezek közül kiemelkedik például egy határokon átívelő, színesfém-kereskedelemmel foglalkozó csoport is. A győri banda éveken át működött, és összesen nyolcmilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek. Ám az a tény, hogy a nyomozók komoly hálózatokat számolnak fel, elvileg nem zárja ki sem a korrupció, sem más visszaélés megtörténtét. S azt sem, hogy egyszerűen csaló cégek nem kerülnek valamiért a látómezőbe.

A NAV nagy adótartozói listáját több milliárd forint adótartozással és bírsággal vezetik fantomizált cégek. A legfrissebb „rangsort” az az Electronica 24 Kft. vezeti 2,3 milliárd forint adóhiánnyal és 2,2 milliárd forint bírsággal, amely ellen eddig semmilyen szankciót nem foganatosított a NAV. A Brit Virgin-szigeteki tulajdonossal rendelkező cég ellen a nyáron végrehajtás indult, de egyéb intézkedés egyelőre nem történt; nem függesztették fel a társaság adószámát, és nem indult ellene felszámolási eljárás.

A listán négy olyan cég szerepel, amelynek adótartozása meghaladja az egymilliárd forintot, a bírsággal együtt számolva pedig a milliárdos csalók klubja tizenhat tagú. A listát negyedévente frissítik, jellemzően újabb és újabb társaságok tűnnek fel a lista elején. Vagyis valójában egyáltalán nem ritkán teljesíthető feladat kétmilliárd forint áfát elcsaló céget találni.

Az adó 95 százalékát az adózók önként vallják és fizetik be: a múlt évben több mint 10 000 milliárd forintot róttak le. Emellett a NAV tavaly 564 milliárd, az idén eddig 547 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel, a nyomozók 2013-ban és 2014-ben eddig összesen mintegy 160 milliárd forint értékű költségvetési csalásra derítettek fényt. A csalók és egyéb tartozók által be nem fizetett, utóbb behajthatatlannak minősített tartozás tavaly 492 milliárd forintot tett ki. A nemzetközi becslések alapján éves szinten a be nem fizetett adó – legnagyobb része munkabérteher és áfa – meghaladja a 2000 milliárd forintot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.