galéria megtekintése

„Ha mi nyerünk, nem kell félni”

3 komment


Ungár Tamás

Ha a számokat nézzük, Nagykanizsán bármi megtörténhet az önkormányzati választáson. A Fidesz-KDNP koalíció akár nyerhet és veszthet is.

Nézzük hát az előbbi kijelentésre okot adó számokat! A parlamenti választáson a nagykanizsai központú körzetben simán nyert a város kormánypárti polgármestere, Cseresnyés Péter. Ám ha csak Kanizsát nézzük, akkor a baloldali összefogás jelöltje, Göndör István csupán négy százalékkal végzett Cseresnyés mögött.

Cseresnyés Péter korábbi sima győzelme ellenére a baloldal akár nyerhet is
Cseresnyés Péter korábbi sima győzelme ellenére a baloldal akár nyerhet is
Varga György / MTI

Az áprilisihoz hasonló támogatásra számít az önkormányzati voksoláson a kormánypártok polgármesterjelöltje, Dénes Sándor, a jelenlegi alpolgármester, valamint a pártszövetség jelöltgárdája. Ezt a prognózist azonban bizonytalanná teszi, hogy újra indul a polgármesterségért Marton István, aki 2006–2010 között volt a zalai város első embere. Marton és civilekből verbuvált csapata – ami mögé odaállt az LMP is – főképp a Fidesztől vehet el szavazatokat.

Marton István viszont abban bízik, hogy mindkét oldaltól szerezhet szavazókat, ráadásul annyit, hogy az ő teamje irányítja majd Kanizsát. Tény, hogy a 71 esztendős mérnök-közgazdász a nem pártszimpátiák alapján gondolkodó helybéliek számára vonzó név. Tudni kell Martonról, 1990-től 2002-ig a konzervatív pártok támogatásával független képviselője volt a városnak, majd visszavonult.

 

Aztán 2006-ban megkereste őt a Fidesz, hogy legyen az ő polgármesterjelöltjük. Martonnal sikerült is legyőzni az addig itt roppant erős MSZP-t, ám nem sokkal később Marton és a Fidesz-KDNP frakció áldatlan vitákba bonyolódott. Marton azt mondja, azért volt a konfliktus, mert a fideszesek nem értettek a városvezetéshez, és a hozzájuk kapcsolódó vállalkozói körök csak szerezni akartak, amit ő meggátolt. A Fidesz szerint Marton kompromisszumképtelensége okozta a szembenállást.

2010 óta a városvezetés mindössze hárommilliárdot hozott a városnak
2010 óta a vezetés mindössze hárommilliárdot hozott a városnak
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az ellentétek oda vezettek, hogy a közgyűlés gyakran működésképtelenné vált, hisz a polgármester előterjesztéseit sorra leszavazták. 2010-ben már egy civil egyesület támogatásával indult Marton a polgármesterségért, ám be kellett érnie a voksok 20 százalékával. Ha most azt az eredményt a felével gyarapítani tudja, akkor nyerhet. A gyarapításra Marton szerint az is reményt ad, hogy abban a négy évben, amíg ő volt a polgármester – a már említett háborúság ellenére – Nagykanizsa 23,5 milliárd forint pályázati támogatást nyert el az önkormányzati beruházásokra, 2010 óta viszont a kormánypárti városvezetés csak 3 milliárdot hozott a városnak. Ez bizonyítja a helybélieknek, hogy ki tett többet a városért, véli Marton.

A kormánypárti jelöltek által remélt szavazatokat csapolhatja meg a Jobbik is. A parlamenti választáson a Jobbik 25 százalékkal zárt Kanizsán, s nem kizárható, hogy ezt az eredményt még javítja a radikális párt. A Jobbikot általában erősítő elégedetlenség tapintható a városban, az utcán faggattam félszáz kanizsait, s ők arról beszéltek, hogy Kanizsán alig van biztos megélhetést adó munkahely, ezért menekülnek innen az emberek, a város lakossága a rendszerváltás óta 58 ezerről 49 ezerre csökkent, emellett sokan szóltak arról, hogy szerintük a beruházások a fideszes érdekköröket gazdagítják.

Marton visszatérne, de ezúttal a civilek élén
Varga György / MTI

A helyzetet tovább árnyalja a baloldal megosztottsága. Hiába szerzett a helyi baloldal 30 százalék felett a parlamenti választáson, most a voksok feltehetőleg megoszlanak majd az MSZP és az Együtt-DK szövetség között. Fodor Csaba, ügyvéd, az MSZP 55 éves polgármesterjelöltje állítja, hogy pártja mögött állnak a baloldali szavazók, ezért a szocialisták hasonló eredményt érnek majd el, mint a parlamenti választáson, és így akár nyerhetnek is, mivel a Jobbik, illetve Marton civiljei meggyengítik a Fideszt. Fodor úgy látja, hogy az Együttnek és a DK-nak nincs bázisa Kanizsán. Utóbbiak ezt másképp gondolják, főleg, hogy az EP-választáson nagyjából egyformán teljesített a három párt. Tegyük hozzá, hogy Nagykanizsán régóta megosztott a baloldal.

Az MSZP városi szervezetének most is regnáló vezetői 2003-ban szembefordultak Göndör Istvánnal, aki a párt parlamenti képviselője volt 1994-től ez év áprilisáig. A kitudhatatlan okú, személyeskedéssel terhes ellentét oda vezetett, hogy a párt országos vezetése tíz éve feloszlatta a városi szervezetet, de utóbb ugyanazok kerültek pozícióba, így minden maradt a régiben. Göndör 2013-ban átlépett az Együttbe. Úgy tűnik, hogy az MSZP és az Együtt addig nem fog együttműködni a városban, amíg a két párt helyi vezetői a jelenlegiek. Az Együtt és a DK viszont összeállt, és közös jelöltekkel vágnak neki a választásnak.

A város lakossága tízezerrel csökkent, az elégedetlenség pedig tapintható
A város lakossága tízezerrel csökkent, az elégedetlenség pedig tapintható
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A balos szavazók úgy érzik, hogy megosztva nincs sanszuk, ezért sokan otthon maradnak – hallottam többfelől. Mellesleg a pártok programjai egybevágók: mindenki korrupciómentes várost, munkahelyeket és jól működő intézményeket ígér. Marton István még valamit:

– Ha mi nyerünk, nem kell félni. Most sok, velünk érző civil azért nem vállalt jelöltséget, mert állami és önkormányzati állásban dolgozva félnek a kormányerők bosszújától.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.