galéria megtekintése

Gyorsan szegényednek a magyar gyerekek

2 komment

NOL

Mélyül a gyermekszegénység Magyarországon – derül ki az UNICEF Innocenti Kutatóintézetének „A válság gyermekei” címmel megjelent éves jelentéséből.

A vizsgálat 41 OECD és EU-tagállamot rangsorol aszerint, hogy a gyermekszegénység 2008 óta nőtt vagy csökkent. A jelentés azoknak a 15-24 éves fiatalok arányát is vizsgálja, akik nem foglalkoztatottak és nem vesznek részt sem oktatásban, sem szakképzésben (NEET fiatalok). Magyarország a 41 fejlett ország rangsorának alsó harmadában, a 29. helyen helyezkedik el. Négy év alatt 33 ezerrel nőtt a nélkülözők aránya.

A megszorítások őket sújtják a leginkább
A megszorítások őket sújtják a leginkább
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Magyarországon a 15-24 éves fiatal munkanélküli álláskeresők száma 20 százalékról 27,2 százalékra nőtt 2008 és 2013 között, a munkanélküliségi ráta alapján a 32. helyre kerültünk. Ugyanakkor a  jóllét változását mérő 4 szubjektív indikátorból 2007 és 2013 között három romlott. Csak a gyermekek tanulására és fejlődésére való lehetőségét értékelték jobbnak az emberek 2013-ban, mint 2007-ben. A legnagyobb mértékben az élelmiszerhez való hozzáférés romlott („Nincs elég jövedelmem, hogy élelmiszert vásároljak”), de a kutatásból kiderült az is, hogy a magyar családok nyolcévnyi jövedelemnövekedéstől estek el 2008 és 2012 között. Ez azt jelenti, hogy 2004-ben volt utoljára olyan alacsony a családok jövedelme, mint 2012-ben.

 

A vizsgált 41 másik országban 2008 óta 2,6 millió gyermek süllyedt a szegénységi küszöb alá az UNICEF-jelentés szerint. A szegénységben élő gyermekek száma így 76,5 millióra nőtt a fejlett világban. A vizsgált országok közül 23-ban növekedett a gyermekszegénység 2008 óta, például Írországban, Horvátországban, Lettországban, Görögországban, Izlandon több mint 50 százalékkal.

Roma gyerek Lyukóbányán. Négy év alatt 33 ezerrel nőtt a nélkülözők aránya
Roma gyerek Lyukóbányán. Négy év alatt 33 ezerrel nőtt a nélkülözők aránya
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A gazdasági válság a 15-24 éveseket különösen keményen sújtotta. Több országban drasztikusan emelkedett azoknak a fiataloknak a száma, akik sem foglalkoztatásban, sem oktatásban, sem szakképzésben nem vesznek részt (NEET fiatalok – Not in Education, Employment or Training). Az EU-ban 7,5 millió (Svájc népességének megfelelő) fiatal számított NEET-nek 2013-ban.

A szervezet közleményében megjegyzi: míg néhány országban a korai gazdasági élénkítő csomagok eredményesek voltak a gyermekek védelmében, 2010-től az országok nagy része költségvetési megszorításokra kényszerült, amelyek éppen a gyermeket sújtották leginkább.





Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.