galéria megtekintése

Hazai gyógyszerhiány lehet az illegális export vége

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 21. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

Az egészségügyi kormányzat szerdán benyújtott az Országgyűlésnek egy új jogszabályt, amely a jövőben lehetőséget adna arra, hogy a hatóságok kiszűrhessék azokat a gyógyszerészeket, akik közreműködnek az illegális gyógyszerexportban.

Az illegális üzlet – amelynek során jellemzően kelet-európai receptekre váltanak ki Magyarországon olcsón piacra kerülő készítményeket, majd azokat Nyugat-Európában, főként Norvégiában jóval drágábban értékesítik – igen érzékenyen érinti a gyártókat, mert az a jobban jövedelmező piacokon elérhető profitjukat csökkenti, egyúttal veszélyezteti a biztonságos gyógyszerellátást is.

A Népszabadság információi szerint az ORFK két-három készítmény – véralvadásgátló, immunkészítmény és daganatellenes szer – tiltott exportja miatt vizsgálódik a hazai gyógyszerpiacon. Az egészségügyi kormányzat szerdán benyújtotta a parlamentnek azt a törvénymódosítást, amely szerint a jövőben

a gyártó megtagadhatja a gyógyszer kiszállítását, ha úgy véli: a megrendelt mennyiség meghaladja a hazai betegek szükségleteit,

 

illetve ha a nagykereskedőt az előző öt évben az orvosság úgynevezett reexportja miatt elmarasztalták. A javaslatot Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár ismertette a népjóléti bizottság előtt.

Bár a jelenségre a hatóságok már 2008-ban felfigyeltek, és néhány éve jogszabály is született a nagykereskedelmi reexport tiltásáról, azért maradt joghézag. A hazai szabályok szerint ugyanis gyógyszerész és orvos recept nélkül is kaphat készítményeket, valamint a külföldön felírt vényeket is teljes áron, támogatás nélkül be lehet váltani a magyar patikákban.

Sokakat izgat a lehetőség, hogy nálunk ugyanaz a gyógyszer olcsóbb, mint máshol
Sokakat izgat a lehetőség, hogy nálunk ugyanaz a gyógyszer olcsóbb, mint máshol
M. Schmidt János / Archív

Ezt használták ki a reexportra szerveződött társaságok, amelyek képviselői ukrán, portugál receptekkel járva a gyógyszertárakat felvásárolták a nálunk olcsón kapható, de más országokban jóval drágábban értékesíthető gyógyszereket.

A jelenségről a Gyógyszertár című szakmai lap legutóbbi számában egy gyógyszerész írt cikket. Írásában arra figyelmeztetett, hogy akár egy kötegnyi recepten lévő mennyiség is kiadható egy adott gyógyszerből, de lehet, hogy annak

országos gyógyszerhiány lesz a következménye.

A nagy gyógyszercégeknél ugyanis rendkívül feszes a termelés: minden egyes országra és időszakra lebontva előre elkészítik a gyártási tervet, amitől nem nagyon lehet eltérni. Így bármilyen váratlan esemény gyógyszerhiányt, ellátási problémát okozhat.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján jelenleg is több mint 600, a patikákban „éppen nem elérhető” készítmény van, ebből több tucat gyártási, illetve ellátási probléma miatt nincs forgalomban.

Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója a Világgazdaságnak adott minapi nyilatkozatában arról beszélt, hogy hivatala is radikális fellépésre készül a reexportban közreműködő gyógyszerészekkel szemben. Ő akár 500 milliós kiszabható pénzbírságot és a személyi jog (ez a patikai tulajdonszerzés feltétele) visszavonását is kilátásba helyezte szankcióként.

Világhálón a tiltott szerek listája

A nyár közepétől már külön logó jelzi a legálisan működő hazai webpatikákat – jelentette be Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója szerdán egy sajtóbeszélgetésen. Az országos gyógyszerügyi hatóságnak az év elejétől lehetősége van arra is, hogy blokkolja azokat a honlapokat vagy készítményeket, amelyek illegális terméket forgalmaznak. A „tiltott szerek” listáján pedig rendszeresen közlik a hamis vagy illegális készítményeket az OGYÉI honlapján (www.ogyei.gov. hu) a gyógyszerhamisítás menüpontban. Jelenleg 15 készítmény szerepel a listán, ezek főként potencianövelő készítmények, de akad köztük egy daganatellenes szerként hirdetett termék is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.