galéria megtekintése

Goodfriend csak angolra akar tanítani

55 komment


Horváth Gábor

Magyarországnak nincs külpolitikája, ami van, az csupán a belpolitika folytatása. Ebben egyezett meg az Elszigetelt Magyarország és a globális világ címmel megtartott pénteki konferencia több felszólalója, köztük Charles Gati, Paul Lendvai és Eörsi Mátyás.

Az amerikai kitiltási lista nagyon jó húzás volt, ahogy az is, hogy a diplomaták a korrupcióról kezdtek el beszélni. Ebben persze van politika is, de ez a téma népszerű – szögezte le Charles Gati pénteken, a magyar külpolitikáról rendezett budapesti konferencián. A politológus professzor szerint André Goodfriend fantasztikusan nehéz helyzetben végez fantasztikusan jó munkát. A dicséretet az amerikai ügyvivő személyesen hallgatta meg: a jobboldal által a magyar kormány első számú ellenségeként kezelt diplomata Gyurcsány Ferenc mellett foglalt helyet Ara-Kovács Attila és Gati pódiumbeszélgetése alatt.

Budapest, 2014. december 19. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, volt miniszterelnök (b) és André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti ügyvivője a DK Az elszigetelt Magyarország és a globális világ című budapesti konferenciáján 2014. december 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Korponai Tamás / MTI

A konferenciát szervező Demokratikus Koalíció elnöke bevezetőjében azzal a megállapítással lepte meg a hallgatóságot, hogy Lázár János már „de facto miniszterelnök". A kormány hazai és nemzetközi elszigetelődése szerinte növekedni fog, s nem véletlen, hogy Lázár 2015-re már „háborús politikát vizionál". Arra is kitért, hogy a valódi keleti nyitást 2007-ben Medgyessy Péter kormánya hajtotta végre, majd ő folytatta, s ezt most is helyesnek tartja. Oroszország nemzetközi megítélése azonban akkor még a mainál sokkal jobb volt.

Ez utóbbi gondolatot megerősítette Sz. Bíró Zoltán is. Az Oroszország-szakértő felhívta a figyelmet az orosz gazdaság lassulásában, a belpolitikai repressziókban, a militarizálódásban és a Kreml összeomlott nemzetközi reputációjában rejlő kockázatokra. Szerinte ebben a helyzetben nehéz meggyőző magyarázatot találni a magyar–orosz együttműködésre egy olyan delikát iparágban, mint az atomenergetika.

 

Az Ausztriában élő nagy tekintélyű nemzetközi elemző, Paul Lendvai óvott a külföld szerepének túlértékelésétől. Mint mondta, Magyarország sorsa nem Angela Merkel német kancellár, hanem a hazai politikai elit és a magyar nép kezében van. Ő is szót ejtett Goodfriendről, aki szerinte „csak angolra akarja tanítani" az adóhatóság elnöknőjét. Lendvai az ellenzéket is bírálta, amiért egyre kevesebbet beszél a politikáról, és egyre többet „az ügyekről". Az igazi ellenzéket szerinte az utcára vonult tömegek alkotják.

Göncz Kinga volt külügyminiszter a lélektani tényezők szerepét emelte ki, és sajnálkozott, amiért a mostani kormány kikapcsolta a külpolitikából a diplomáciát és a diplomatákat.

Több felszólaló is említette, de talán Eörsi Mátyás volt SZDSZ-es külügyi államtitkár fogalmazta meg a legegyértelműbben, hogy az országnak jelenleg nincs külpolitikája. A kormány belpolitikáját folytatja a határokon túl is, ami mögött nincs semmilyen ideológia, csupán az, hogy szabadon felhasználható pénzre lenne szükség. Mint mondta, külügyminisztérium sincs, a diplomaták félnek elmondani a véleményüket. – Mondják már egyszer el, hogy hol sikerült megvédeniük bármilyen magyar érdeket! – emelte fel hangját. Bírálta, hogy az Orbán-kormány zéró összegű játéknak fogja föl a nemzetközi kapcsolatokat, nem tudja elképzelni, hogy vannak megoldások, amelyekkel mindenki jól jár. – A globális világban a nálunk nagyobbak is kicsik, Németország, az Egyesült Királyság, de még az USA is szövetségeseket keres – fejtette ki Eörsi. – Az orbáni agresszió mögött kisebbségi érzés áll: aki folyamatosan a méret bűvöletében él, valójában attól tart, hogy kicsi – nevettette meg a közönséget.

A teremben uralkodó hangulattal szembeszállva zárszavában Balázs Zoltán arra emlékeztetett, hogy Orbán Viktor szavazói az ő esetleges távozása után is itt maradnak. A CEU oktatója hiányolta a konferencián elhangzottakból a legitim magyar külpolitikai érdekek megfogalmazását. Gyurcsány erről a bevezetőben azt mondta, aki más magyar külpolitikát akar, annak itthon és külföldön is azért kell drukkolnia, hogy ez a kormány mielőbb bukjon meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.