galéria megtekintése

Súlyosbították Geréb Ágnes ítéletét

0 komment

Az otthonszülés legismertebb támogatója már el volt tiltva a szakmája gyakorlásától, mégis dolgozott, "a személyi és tárgyi feltételek hiányában" is vezetett szüléseket. A Fővárosi Törvényszék igyekezett nagyobb nyomatékot adni az ügynek.

A tavaly novemberben, első fokon kiszabott egy év helyett másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, illetve három év helyett öt év - a szülész-nőgyógyászi és a szülésnői - foglalkozástól eltiltásra ítélte a Fővárosi Törvényszék kedden Geréb Ágnest, az otthonszülés legismertebb támogatóját. A bíróság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, valamint kuruzslás vétségében, és felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében találta bűnösnek.

A Geréb elleni vádemelésről még 2012 februárjában számolt be az MTI. Az orvos-szülésznőt egy régebbi ügye miatt 2007. október 26-tól három évre eltiltották a szülész-nőgyógyász foglalkozástól, ő mégis kísért otthon szüléseket. Az otthonszülés kockázatának felismerése, a szülés önálló levezetése nem szülésznői kompetencia, hanem szülész-nőgyógyász szakorvosi hatáskörbe tartozik, így a vádlott jogosulatlanul fejtett ki orvosi tevékenységet – írta a törvényszék az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A vádlott a közokirat-hamisítást felbujtóként követte el. Azt mondta ugyanis a szülőknek, hogy a Napvilág Születésházban született gyermeket nem lehet a XII. kerületben anyakönyvezni. Emiatt a szülők valótlan bejelentést tettek, és a gyermeket a lakóhelyük szerinti hivatalban anyakönyvezték. A vádlottnak nem volt lehetősége kiállítani a bejelentéshez szükséges igazolást, mert akkor kiderült volna, az eltiltás ellenére dolgozik tovább.

 

A másodfokú bíróság abban is osztotta az első fokú ítéletben foglaltakat, hogy a vádlott személyi és tárgyi feltételek hiányában vállalt el otthon szüléseket, és ezzel közvetlen veszélynek tette ki a szülő nő és a megszületendő gyermek testi épségét, életét, ami „foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségét" jelenti. A törvényszéki indoklásból kiderül: az elsőfokú büntetést és joghátrányt azért súlyosbították, mert nagyobb nyomatékot tulajdonított annak, hogy a vádlott foglalkozástól eltiltása alatt állt, és ugyanilyen jellegű, de súlyosabb bűncselekmények miatt folyt már ellene büntetőeljárás.

Geréb Ágnes még 2012-ben a köztársasági elnökhöz fordult kegyelemért, azt kérte, ne kelljen fogházba vonulnia. Áder János közölte, Geréb büntetőügyének jogerős bírósági lezárása után határoz arról, kegyelmet ad-e. Áder a négy évvel ezelőtti közleményében elismerte, hogy Geréb Ágnes sokat tett az otthon szülés elismertetéséért, az anyák háborítatlan szüléshez fűződő jogai kiszélesítéséért, és hozzá fűződik az apás szülés lehetőségének kórházi protokollba illesztése is. Azt is írta viszont, hogy egy jogállamban nincs az a fontos társadalmi küldetés vagy indok, amely bárkit a hatályos törvények fölé emelhetne.

Geréb Ágnes házi őrizetét 2014 februárjában szüntette meg a Fővárosi Ítélőtábla.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.