galéria megtekintése

Magyarország az embercsempészet gócpontja

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 19. számában
jelent meg.


Gergely Márton
Népszabadság

A kerítés nem állítja meg a szervezett bűnbandákat: a bajor bíróságokon sorban tárgyalják az elkapott embercsempészek ügyeit. Saját becslésük szerint az elítéltek harmada magyar. Arra pontos adatot kaptunk, hogy júliusig 256 magyar állampolgárt tartóztattak le embercsempészet gyanújával Németországban.

A német hatóságok talán lélegzetvételnyi szünethez jutnak a határellenőrzések bevezetésével. A berlini döntés számos embercsempészt váratlanul ért, múlt vasárnap az esti órákban harmincan Passaunál, hatan pedig Laufen környékén futottak bele a bajor rendőrség egységeibe, ám azóta visszaesett a számuk.

A Népszabadság kérésére a német szövetségi rendőrség sajtóosztálya elküldte az idei adatokat, amelyek szerint szeptember 8-ig embercsempészet gyanújával 2336 személyt tartóztattak le. Köztük legkevesebb 256 magyar állampolgár van. A július óta előállítottaknál még nem készült el a nemzetiséget is feltüntető részletes statisztika, de a helyzet valószínűleg változatlan,

vagyis a gyanúsítottak között a legnépesebb csoportot a magyarok alkotják.

Az osztrák bűnüldözési hivatal megkeresésünkre csak augusztusi adatokkal tudott szolgálni. Ezek szerint a helyi rendőrség 457 személyt állított elő. Bár a letartóztatottak állampolgárságáról nem közölhetnek számokat, annyit lapunknak elmondtak: a tettesek között legnagyobb arányban magyarok, valamint szerbek és románok vannak.

 

Az utóbbi hónapokban a laufeni járási bíróságon a magyar állampolgárok alkották a vádlottak legnépesebb nemzetiségi csoportját – mondta Karl Bösenecker a Népszabadságnak. A laufeni bíróság elnökhelyettese ugyanakkor azt tapasztalja, hogy a legutóbbi időben a magyarokat kezdik megelőzni a román állampolgárok. Bár nemzetiségi statisztikát a rendőrséggel ellentétben ők nem vezetnek, Bösenecker szerint az embercsempészettel gyanúsítottak mintegy harmada magyar.

A héten a német közszolgálati televízió riportműsora is foglalkozott a laufeni perekkel.

Ítélkezési napon egy bíróra közel tíz eset jut, rendre 20-25 perc alatt meg is születik az ítélet. A Frontal 21 riportjában három vádlottat lehetett látni, köztük két magyart.

Mindkettejüket kilenc hónap börtönbüntetésre ítélték, és csak egyikük esetében függesztették fel annak végrehajtását. Lapunk ezek után fordult a laufeni járási bírósághoz.

A város közelében halad el a Salzburgot Münchennel összekötő autópálya, csak a Linz és Nürnberg közötti sztrádán fekvő Passauban fognak el több embercsempészt (ez az út vezet Németország nyugati és északi területei felé). Budapest az embercsempészet csomópontja – mondja tapasztalatai alapján Bösenecker. A legtöbb eléjük kerülő esetben a magyar fővárosból indultak az autók, amelyek fennakadtak az ellenőrzésen.

Őrizetbe vétel a német sztrádán
Őrizetbe vétel a német sztrádán
Michael Dalder / Reuters

A bíró tapasztalatai szerint a legtöbb esetben azonosak a körülmények. A sofőrök rendre a legalacsonyabb társadalmi osztályból kerülnek ki, rozoga gépjárműveket vezetnek, amelyeknek nem tulajdonosaik. A kocsikat így nem lehetne lefoglalni, de mivel a tulajdonos nem jelentkezik értük, a német hatóságok nyakán maradnak. Nemcsak a gyanúsítottak háttere hasonló, hanem a rendőrség és az ügyészség előtt előadott magyarázkodásuk is.

Két történetet hallanak a bírók állandóan. „Azt hittem, hogy a schengeni határokon szabadon átkelhet bárki” – hangzik az egyik. „Benzinkútnál álltam, és ott sírt mellettem egy egész család, csak felebaráti szeretetből akartam segíteni” – mondják mások.

Bösenecker tapasztalatai szerint vannak olyan menekültek, akiknek betanítják az utóbbi verziót, hogy a csempészek állításait igazolják. A per során a kifogások már általában nem játszanak semmilyen szerepet sem.

A törvényszéki tolmács és a kirendelt ügyvéd segítségével a tetten ért vádlottak elismerik az ellenük felhozottakat, és a bírónak már csak a büntetési tételt kell megállapítania. Aki személygépkocsival csempészett embereket, az hattól tizenkét hónapig terjedő börtönbüntetéssel számolhat, és amennyiben büntetlen előéletű, a szabadságvesztés végrehajtását felfüggesztik – ismerteti a gyakorlatot Bösenecker. A teherautóval nagyobb csoportokat szállító bűnözők másfél és három év közötti börtönre számíthatnak.

Nem fogják ki a nagyhalakat

A német bíróságok tapasztalatai szerint akadnak, akik tízezer eurót is képesek összekaparni. Ők a hírek szerint a veszélyes tengeri átkelés helyett Bulgária felé hozzák a migránsokat, és feltételezések szerint Szófiában már olyan papírokkal folytatják útjukat Budapesten át, amelyek háborítatlanságot garantálhatnak nekik. Ezt a kört nem fogja fel sem a bolgár–török, sem a magyar–szerb kerítés. Háborítatlanok az esetek döntő többségében az embercsempészbandákat irányítók és üzemeltetők is. Laufenben próbálják feltárni a gyanúsítottak kapcsolatait, ellenőrzik mobilhívásaikat is, ám nem nagyon jutnak tovább.

Az ítéletet befolyásolja, hogy mekkora anyagi hasznot húztak a vádlottak. A bíró tapasztalata szerint ilyen téren már kifejezetten vegyes a kép. Van olyan csempész, akinél több ezer eurót találnak a rendőrök, és olyanok is, akik száz euróért vállalták a fuvart, megint mások csak a célállomáson kapták volna meg a pénzüket.

Nem ért el a polcokig a menekülthullám, egyedül a Coop röszkei üzletének nőtt a forgalma

Összességében nem volt érezhető hatása a kereskedelmi szektorra annak, hogy csaknem 200 ezer migráns haladt át Magyarországon. A lapunk által megkérdezett nagyobb áruházláncok egyikénél sem tapasztalták, hogy a menekültek – vagy akár a határ mentén őrizetet ellátó rendőrök – serege miatt megugrott volna az étel- vagy italforgalom. Egyedül a Coopnál számoltak be arról, hogy a röszkei határátkelőhely közelében lévő üzletükben 1-2 millió forinttal nőtt a forgalom, de ott sem a menekültek, hanem magyar segítőik, illetve a rendőrök vásárlásainak hála.

Élelmiszert többnyire a magyar segítők vásárolnak, ám ők jellemzően az ország más részein vették meg az adományt, és vitték a migránsokhoz. Másutt a napi forgalom mellett nem tűnt fel a néhány százezer vagy netán millió forintos többletvásárlás. (A tízmilliós népességhez mérten – nem is beszélve a turistákról –a menekültek nem jelentenek érdemi bővülést, mert bár viszonylag sokan vannak, de néhány napnál többet nem maradnak az országban.)

A nagy kereskedelmi cégek közül is többen kivették a részüket a menekültek segítéséből. A Tesco például az elmúlt hetekben 3,5 millió forint értékben adott át adományokat (bébiétel, ásványvíz, tisztálkodószerek) a velük együttműködő karitatív szervezeteknek – tudatta a cég. Ezenfelül az Élelmiszerbank hálózatán keresztül áruházaikból a napi szinten felajánlott, pulton nem tartható, de emberi fogyasztásra alkalmas (szavatossági időn belüli) péksütemények jelentős része is a rászoruló menekültekhez került.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.