galéria megtekintése

Az MSZP rendesen rákészül a szerdára, már most az NVI előtt állnak

6 komment


Lencsés Károly

Az MSZP „ügyeletet" tart a választási irodánál, hogy senki ne vonhassa kétségbe, ki ért oda korábban, ha esetleg szerdán megint kezdődne az áldatlan versengés: ki nyújtott be előbb népszavazási kezdeményezést az üzletek vasárnapi zárva tartásáról. A párt úgy tudja, a Kúria akkor hirdet határozatot, s kiderül: átengedik-e Erdősi Lászlóné kérdését, vagy Nyakó István beadványát hitelesítik, esetleg, kezdődik minden elölről.

„Ügyeletben" vannak a szocialista párt aktivistái reggel óta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előtt – jelentették be MSZP-s politikusok hétfőn az Alkotmány utcában. Az akciót egészen szerdáig folytatják, mert úgy tudják,

a Kúria aznap dönt a vasárnapi boltbezárásról szóló népszavazási kezdeményezések kapcsán beterjesztett jogorvoslati kérelmekről.

Amennyiben a legfőbb bírói fórum úgy határoz, akkor ismét megnyílik a lehetőség arra, hogy e tárgyban bárki újabb kérdést nyújtson be.

 

A szocialista Nyakó István február 23-án lecsúszott, mert az NVI székházának portáján elhelyezett időbélyegzőnél elsőként Erdősi Lászlóné magánszemély kérdését érkeztették – amihez szükség volt több, máig ismeretlen kigyúrt fiatalember segítségére. Ők az MSZP-s politikust sikeresen megakadályozták abban, hogy a készülékhez férjen, s miután a hatályos szabályok szerint hasonló tárgyban csak egy kezdeményezés fogadható be, Erdősiné lett a befutó.

Múlt pénteken Nyakó jogi képviselőjével iratbetekintésre ment a Kúriára, ahol megtudta: a bíróság ezúttal nem tájékoztatja a nyilvánosságot arról, hogy mikor várható döntés, hanem ezt csupán az érintettekkel közlik. A politikusnak mindjárt el is árulták, hogy vélhetően szerdán hirdetik ki a végzést, de ezt az információt Nyakó nem akarta visszatartani, már csak azért sem, mert erről nyilván Erdősiné, illetve a választási szervek is tudnak.

Elvileg háromféle módon határozhat a bíróság. Helybehagyhatja a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amellyel – a benyújtása körüli botrányos jelenetek ellenére – Erdősiné kérdését hitelesítették, illetve fordíthat a dolgon, és a visszaélések miatt Nyakót hirdethetik ki győztesnek. De az sem kizárt, hogy Erdősiné esetében a hitelesítést megtagadják, a szocialista politikus ügyében viszont helybenhagyják a választási bizottság határozatát, amely szerint a beadványával a párhuzamossági moratórium miatt – hiszen volt már előttük csaknem ugyanolyan kérdés – érdemben nem foglalkozhattak.

Földi D. Attila

Nyakó optimista, és úgy véli, hogy a legfőbb bírói fórum végre igazságot szolgáltat, és az ő kérdését engedik át. De ha nem is így határoznának, azt kizártnak tartja, hogy Erdősiné esetében helybenhagynák a választási bizottság döntését, mert nyilvánvaló törvénysértés történt, amikor a kigyúrt fiatalok őt akadályozták. Mégis készülnek arra, hogy a harmadik forgatókönyv válik valóra, és akkor ismét indul a verseny az elsőbbségért.

Az MSZP ezért tart folyamatos „ügyeletet" a választási irodánál, hogy senki ne vonhassa kétségbe, ki ért oda korábban. Ott egyébként a szocialistáknak egyszerre csak néhány aktivistája tartózkodik – egy időben közöttük volt Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke is –, mert

senkiben nem kívánnak félelmet ébreszteni, s nem akarnak botrányt sem

– jelentette ki Nyakó. Kérdésünkre kijelentette: később sem lesz a helyszínen az esetleg később feltűnő kopaszokkal harcoló „vörösgárda".

A politikus elmondta azt is: ezért kért betekintést az iratokba, mert kíváncsi volt rá, hogy a választási iroda milyen dokumentumokat terjesztett be a Kúriához a február 23-i eseményekkel kapcsolatban. Örömmel látta, hogy 16 órányi vágatlan felvételt is a legfőbb bírói fórum nyakába zúdítottak, közte azokat az utcai felvételeket is, amelyek egyértelműen bizonyították: Erdősiné és a kopaszok összejátszottak.

Sajnálja, hogy a választási bizottság többsége ezek nagy részét nem akarta megtekinteni, mondván, nem „moziznak". Hozzátette ugyanakkor, hogy az NVI a valamennyi rendelkezésére álló bizonyítékot csak azt követően küldte meg a Kúriának, hogy azt maga nyilvánosan követelte.

A szocialisták különben felkészültek arra is, ha a boltok vasárnapi zárva tartása kapcsán szerdán újabb népszavazási kérdést kell benyújtani – közölte Nyakó. Lukács Zoltán alelnök ugyanis már korábban kérte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, hogy adatkezelőként vegyék nyilvántartásba, így maga a húsz-harminc közötti támogató aláírásának birtokában kezdeményezhet referendumot.

A hatályos szabályok szerint különben Nyakó nem is újrázhatna, miként Erdősiné sem. Ha tehát a referendumot meg akarják fúrni, találni kell valakit, aki megint egy alibikérdéssel áll elő. Nyakó úgy gondolja, a Fidesznek bizonyára nem okoz gondot, hiszen van éppen elég idős hölgy, akit az előtérbe tolhatnak, az adatvédelmi hatóság pedig kész órák alatt kiadni a határozatot ahhoz, hogy az érintettet nyilvántartásba vették.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.