galéria megtekintése

Vizitdíjat fizethetünk, ha választjuk az orvost?

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 05. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

Darázsfészekbe nyúlhat az egészségügyi kormányzat, ha a gyakorlatban is megpróbálja megvalósítani a fizetős orvosválasztás ötletét. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár egy minapi konferencián beszélt arról, hogy a hálapénz felszámolásának eszközeként tennék lehetővé, hogy a közkórházakban a betegek az orvosválasztásért fizessenek.

Az ötlet a Magyar Rezidens Szövetségé, melynek elnöke, Dénes Tamás ugyanezen a rendezvényen azt is elmondta, hogy csak azokat az orvosokat tennék választhatóvá, akik nyilvánosságra hozzák saját gyógyítási mutatóikat. Ez utóbbi már azért is problémás, mert most senki nem vizsgálja, méri, hogy a hazai egészségügynek milyen a teljesítménye: melyik orvosnál hányan gyógyulnak meg vagy halnak bele a kezelésbe.

A rezidensek javaslata aktuális és régóta rendezendő tabukat feszeget

Lapunk hiába kérdezte Dénes Tamást, a szervezet elnökét, pontosan hogyan képzelik az orvosválasztás fizetőssé tételét vagy a gyógyítási mutatók nyilvánosságát, egyelőre nem kaptunk választ.

 

Érdeklődésünkre csak annyit mondott: jeleztek egy problémát, nevezetesen, hogy felszámolnák a hálapénzt, a politikai döntésig, az orvosválasztás megfizetésének bevezetéséig sok mindennek kell megtörténnie. Többek közt munkacsoportoknak kell alakulniuk, amelyekben a szakértők végiggondolják, a rendszerben hol milyen problémát vagy éppen könnyebbséget okozhat javaslatuk megvalósítása.

Most is lehet pénzt kérni az orvosválasztásért, csak akkor kevesebbet utal a kórháznak az egészségbiztosító, ezért nem működik a rendszer
Most is lehet pénzt kérni az orvosválasztásért, csak akkor kevesebbet utal a kórháznak az egészségbiztosító, ezért nem működik a rendszer
M. Schmidt János

A hazai kórházaknak most sem tiltja semmi, hogy pénzt kérjenek az orvosválasztásért is, ám ezt mégsem teszik. A jelenlegi szabályozás szerint például a nem területi betegeknek vagy az orvost választóknak az adott beavatkozás értékének 30 százalékát, maximum 100 ezer forintot számlázhatnának a kórházak.

Csakhogy, ha ezt tennék, az sem hozna többet a konyhára, mert a betegtől beszedett összeggel arányosan kevesebbet fizet az egészségbiztosító. Így nincs újraosztható bevétel, ellenben jelentős adminisztrációs terhet jelentene a térítési díjas esetek elszámolása. Aki személyes gondoskodást akar, az most a hálapénz ellenében kaphatja meg.

– A hálapénz bonyolultabb rendszer annál, hogy ezt a kérdést akár szabályozással vagy szigorú intézkedésekkel meg lehetne oldani – állítja lapunknak Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség leköszönt elnöke, hozzátéve: a rezidensek javaslata egy eszköz lehet a hálapénz felszámolásához. Rácz Jenő néhány éve egyszer már nekifutott, hogy rendezze saját kórháza szülészetén a választott orvos és a szülő nő közti kapcsolatot. Ő akkor szerződésben rögzíttette volna, hogy az orvosnak fizetett pénz milyen szolgáltatásokra jogosítja a szülő nőt.

Eddig valamennyi politikai kurzus félt kimondani azt, ami egy ilyen intézkedés után elkerülhetetlen: hogy az egészségügy fizetős

Ám ezt akkor éppen az Egészségbiztosítási Felügyelet puccsolta meg, a kísérletet azzal az indokkal állította le, hogy a szülés levezetéséért semmilyen jogcímen nem kérhető pénz a közkórházban. Így maradt minden a régiben, a kismama zsebbe fizet a választott szülésznek, és közben mindenki úgy viselkedik, mintha erről mit sem tudna.

Aki választ, fizet?
Aki választ, fizet?
Stringer / Reuters

Rácz Jenő szerint a helyzet rendezése elkerülhetetlen. Addig ugyanis minden rendben van, amíg a szülést az vezeti le, aki éppen a normál munkaidejét tölti a szülőszobán. Ám ha valaki szolgálati időn kívül kíséri be a páciensét, máris tisztázatlan, hogy az orvos milyen jogi státuszban tartózkodik a kórházban: az adott pillanatban milyen alá- és fölérendeltségi viszony érvényesül, utasíthat-e bárkit is bármire? Ki felel a munkájáért? A kórházé vagy esetleg a magánbiztosítójáé-e a kockázat? Ha pedig a kórházé a felelősség, akkor az intézmény miért nem részesül az orvos extra bevételéből, miközben az illető a kórház erőforrásait használja? Azaz a rezidensek javaslata aktuális és régóta rendezendő tabukat feszeget – mondta Rácz Jenő.

– A hálapénzt csakis legális piaccal lehet megszüntetni – állítja Kincses Gyula orvos, egészségügyi rendszerelemző. Aki rögtön azt is hozzáteszi: alapvető normális emberi jog az, hogy bárki a kezelőorvosát megválaszthassa. És ha ezt valaki nem tudja legálisan megtenni, akkor megtalálja az utat a személyes gondoskodás megszerzéséhez. Szerinte jó út a rezidensek ötlete, de azért számos kockázata van, ellenzője lehet. Most a hálapénz teljes összege azé az orvosé, aki a borítékot kapja.

Ha legálisan, számla ellenében lehet majd orvost választani, az érintettek bevétele alaposan megcsappanhat, részben azért, mert a beteg által befizetett összegre rárakódik egy csomó közteher, emellett az orvos munkáját segítők is bejelentkezhetnek a maguk részéért. Mint mondta: az államnak nagyvonalúan kellene viselkednie ebben az ügyben, mert az már most is látható, hogy mindez csak akkor működne, ha mindehhez érdemi adókedvezmény társulna.

Kincses Gyula szerint a hálapénz megszüntetése felé tett lépéseknek vannak politikai kockázataik is, hiszen eddig valamennyi politikai kurzus félt kimondani azt, ami egy ilyen intézkedés után elkerülhetetlen: hogy az egészségügy fizetős.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.