galéria megtekintése

Fizetnie kell a magyar államnak, mert rács mögé csuktak egy menedékkérőt

33 komment


Lencsés Károly

Két hónapra bezártak Magyarországon egy iráni menedékkérőt, aki a homoszexualitása miatt kényszerült elhagyni a hazáját. A strasbourgi emberi jogi bíróság több mint kétmilliós kártérítést ítélt meg neki.

Megint kapott egy pofont a strasbourgi emberi jogi bíróságtól az Orbán-kormány: azért marasztalták el Magyarországot, mert indokolatlanul tartottak foga egy iráni menedékkérőt. A bevándorlási hivatal azzal az indokkal rendelte el az őrizetet, hogy a férfi személyazonosságát okmányok hiányában nem tudták megállapítani, ugyanakkor tartani lehetett attól, hogy elszökik.

Pohárnok Barbara, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza az eset kapcsán elmondta: először született ítélet arról, hogy a menekültekkel kapcsolatos hazai szabályozás összeegyeztethető-e az emberi jogok európai egyezményével. Bevett gyakorlat – mondta –, hogy aki nem rendelkezik hivatalos iratokkal, azt becsukják, és szinte automatikusan hivatkoznak a szökés kockázatára is.

Azt a strasbourgi fórum sem vitatta, hogy indokolt esetben a kérelmezőt őrizetbe lehet venni, amennyiben a menekültügyi eljárás eredményes lefolytatása ezt szükségessé teszi. A kérelmező azonban a konkrét ügyben nem mulasztotta el semmilyen törvényes kötelezettsége teljesítését – mondta az ügyvéd.

 

Több tekintetben is úttörő döntést hozott a bíróság, mert az első olyan verdikt született, amelyben kimondták, hogy a kérelmezőnek homoszexuálisként is sérültek az emberi jogai – kommentálta az ügyet a Helsinki Bizottság. Ugyanakkor most először állapították meg azt is, hogy egy menedékkérő őrizete jogellenes volt.

O. M. Iránban élt, s melegként valós életveszélyben volt, mert országában súlyos kulturális és vallási előítéletek élnek a homoszexualitásról, s az állam akár halálbüntetéssel fenyegeti a meleg férfiakat. Őt egyébként a családja jelentette fel, majd büntetőeljárás indult ellene, ezért menekült el a hazájából.

Folyamatosan tiltakoznak az embertelen körülmények ellen a kiskunhalasi menekülttáborban
Folyamatosan tiltakoznak az embertelen körülmények ellen a kiskunhalasi menekülttáborban
Ujvári Sándor / MTI

A férfit 2014 júniusában tartóztatták fel a magyar rendőrök, s ő rögtön menedékjogért folyamodott, és azt is elmondta, miért menekül. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ennek ellenére elrendelte a 72 órás menekültügyi őrizetet, amit a bíróság hatvan nappal meghosszabbított. Csak azután szabadult, és kerülhetett nyitott befogadó állomásra. Utóbb egyébként menekültként ismerték el, és ma is Magyarországon él.

A férfi első pillanattól vitatta, hogy bármiféle jogalapja és értelme lett volna a fogva tartásnak. Ezért a Helsinki Bizottság segítségével a strasbourgi bírósághoz fordult. A nemzetközi fórum pedig neki adott igazat, és megállapította az egyezménysértést. Vagyis:

a magyar állam semmiképpen sem helyezhette volna idegenrendészeti őrizetbe a menedékkérőt, s ezért 7500 euró kártérítést ítéltek meg neki, és 3395 eljárási költség megtérítésre kötelezték a magyar államot.

Az ítélet önmagán túlmutató jelentőséggel bír a Helsinki Bizottság szerint. Újra figyelmeztet ugyanis a menedékkérők fogva tartásával kapcsolatos rendszerszintű problémákra, tehát arra, hogy Magyarországon önkényesen zárnak be háború és üldöztetés elől menekülő embereket – állítja a Helsinki Bizottság.

A hazai menekültügyi rendszer érzéketlen az ideérkező menedékkérők egyéni helyzete iránt is – emelte ki Pohárnok Barbara. Emiatt embertelen körülmények közé kényszerítenek sérülékeny csoporthoz tartozó személyeket, például egy mozgássérült szír férfit is becsuktak, bár őt gyorsan szabadon engedte a bíróság.

A konkrét ügyben egy meleg embert zártak olyan fogvatartottak közé, akikről feltételezhető, hogy ellenségesek a homo- és transzszexuálisokkal szemben. Az ő védelmük a jogvédők szerint még a nyílt táborokban sincs megnyugtatóan megoldva. A Helsinki Bizottság álláspontja: a háború, kínzás, üldöztetés elől menekülők tömeges fogva tartása hungarikum, ami egyetlen más európai uniós országban sem fordul elő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.