galéria megtekintése

Fideszes szál a fészekben

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 04. számában
jelent meg.


Doros Judit, Miskolc
Népszabadság

A miskolci „fészekrakós ügyet” ez ideig szocialista mutyiként emlegették. Holott a történetben akad egy fideszes szál is, csak eddig erre senki nem figyelt fel. Ami tény: az egyik bűnügyben első fokon elítélt ügyvéd Pelczné Gáll Ildikó ingatlanát bérelte ki irodának.

A miskolci „fészekrakós ügyben” a jelenlegi fideszes városvezetés rendre azzal vádolja baloldali elődjét, hogy közreműködésükkel telepítették be a szegény sorsú, társasházi együttélésre képtelen családokat az avasi lakótelepre. Ők aztán lelakták a lakásokat, szétszedték a lépcsőházakat, törleszteni viszont „elfelejtettek”. Emiatt a közel harmincezres városrész egyes háztömbjei a végletekig lepusztultak, de a környezetükben lévő ingatlanok értéke is hatalmasat zuhant.

A lakótelepre beköltöző családok ingyen jutottak lakáshoz, mások pedig nagy pénzt kaszáltak
A lakótelepre beköltöző családok ingyen jutottak lakáshoz, mások pedig nagy pénzt kaszáltak
Reviczky Zsolt

Most új szál bukkant elő a történetben. A lapunk birtokába került dokumentumokból az derült ki, hogy a fészekrakós ügy egyik büntetőperének elsőrendű vádlottja, egy közismert helyi ügyvéd – akit időközben kizártak a kamarából – a csalássorozat idején Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke, EP-képviselő miskolci lakását bérelte irodai célokra.

 

A történet kilenc évvel ezelőtt kezdődött. Miskolchoz közeli településekről közel kétszáz avasi lakásba költöztek be mélyszegénységben élő, többgyermekes, zömmel roma családok. Az állam által támogatott Fészekrakó programnak köszönhetően nemcsak hitelt, hanem szociálpolitikai kedvezményt is kaptak a vásárláshoz, ehhez azonban munkaviszonyt kellett igazolniuk. Így kerültek képbe a „fehérgalléros közreműködők”: a lakást felhajtó ingatlanosok, a hamis munkáltatói igazolást kiadó cégek, a hitelt nyújtó banki alkalmazottak és az adásvételt ellenjegyző ügyvédek.

Ők a vádirat szerint egy-egy ingatlan vételára után akár négy-ötmillió forinton is osztozhattak. A beköltözők ingyen jutottak lakótelepi lakáshoz, a hitelből és a szocpolból az ügyintézők kifizették a vételárat, a fennmaradó összeget pedig maguk között elosztották.

Az ügyet több részletben tárgyalta a miskolci bíróság. Az egyik per elsőrendű vádlottja volt R. Gyula ügyvéd, akinek irodája 2007–2011 között a megyeszékhelyen a Kis-Hunyad utca 2. földszinti 2-es számú lakásában működött. A földhivatali nyilvántartás szerint ez az ingatlan a kérdéses időben – egészen pontosan 2004. január 7-e és 2012. május 7-e között – Pelczné Gáll Ildikó tulajdonában állt, míg az egyes számú lakás a férjéé volt.

A történetet kezdetektől átszőtte a politika. Két avasi ellenzéki önkormányzati képviselő, a szocialista Földesi Norbert, valamint a DK-s Varga Gergő korábban egy sajtótájékoztatón bemutatott egy fényképet R. Gyuláról, amint egy nyilvános rendezvényen a Fidesz kitűzőjét viseli a kabátja hajtókáján, ezzel is jelezve, hogy a fészekrakós ügy egyik elsőrendű vádlottja éppenséggel jobboldali kötődésű.

Ezzel az akcióval azokra a vádakra reagáltak, amelyeket a kormánypárti városvezetés címzett folyamatosan az ellenzéknek, mondván: a baloldali regnálás alatt burjánzott el a bűnügy.

Az ügyvéd pert indított különleges személyes adatokkal való visszaélés miatt. Az elsőfokú bíróság elmarasztalta, a másodfokú viszont felmentette a két képviselőt, most az ügyészség további fellebbezése miatt az ügy a harmadfokon eljáró Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Nincs lezárva még R. Gyula ügye sem: őt első fokon két rendbeli, folytatólagosan, bűnsegédként elkövetett csalás bűntette, továbbá öt rendbeli, bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélték, amelynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztették. Az ügyvéd fellebbezett, így a büntetőügy másodfokon folytatódik. A kamarából kizárták, Kis-Hunyad utcai irodáját 2011 júniusában törölték a nyilvántartásból.

Természetesen nem kérhető számon Pelcznén, hogy tudtán kívül milyen ügyleteket kötöttek az ingatlanában, amelyekről egyébként az ügyvédi titok miatt amúgy sem tudhatott. Ugyanakkor úgy tudjuk, városszerte ismert volt az a néhány ügyvédi iroda, amelyek a „fészekrakós ügyletekben” oroszlánrészt vállaltak. Szerettük volna megtudni Pelczné Gáll Ildikó véleményét is az ügyről, de nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Helyreigazítás

A 2014. október hó 4. napján megjelent "Fideszes szál a fészekben" cikkben a Miskolc, Kis-Hunyad utca 2. fstt. 2. szám alatti lakás kiadására vonatkozó tényeket abban a hamis színben tüntettük fel, mintha Pelczné Gáll Ildikó is részese lett volna a miskolci "fészekrakós" ügynek, illetve a cikkben részletezett jogellenes cselekményeknek. Pelcszné Gáll Ildikó ugyanakkor sem a "fészekrakós" ügyletekben, sem az ezekkel kapcsolatos jogellenes cselekményekben nem vett részt, azokról tudomással nem rendelkezett, hozzá ilyen cselekmények nem kötődtek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.