galéria megtekintése

Orbán újra a kétharmadra tör, az ellenzék már retteg a titkos trükkjétől

134 komment


M. László Ferenc

A Fidesz népszavazási buzgalmából több ellenzéki párt is azt szűri le, hogy előre hozott választás jöhet.

Világnézetüket tekintve nincs két egymástól olyan távol álló politikus Magyarországon, mint Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor. Most mégis van amiben egyetértenek: a Demokratikus Koalíció és a Jobbik elnöke is úgy véli, Orbán Viktor előre hozott választásra készül az október 2-i népszavazás után, hogy visszaszerezze kétharmados parlamenti fölényét.

Orbán tervez, az ellenzék retteg
Orbán tervez, az ellenzék retteg
Filip Singer / MTI/EPA

Gyurcsány pénteki újpesti lakossági fórumán állt elő ezzel a feltevéssel, Vona pedig a Népszabadság értesülése szerint már nyáron beszélt erről a lehetőségről mint kedvezőtlen forgatókönyvről szűk körben.

 

Részben alátámasztja ezt az elméletet a miniszterelnök pénteki kijelentése: a Kossuth rádiónak adott interjúban arra a kérdésre, mi lesz a következménye egy sikeres népszavazásnak, azt válaszolta, már látja, milyen irányba lehet továbblépni, de erről nem akar beszélni. Az Index kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap azt mondta: „Gyurcsány Ferenc kétségbeesett önmosdatási kísérleteivel nem foglalkozunk". Éles cáfolatnak ez persze nem nevezhető.

A lapunk által megkeresett fideszes parlamenti képviselők kétféleképpen reagáltak. Van, aki szerint az előre hozott választás kizárt, hiszen a népszavazási kampányban olyan erőbedobással dolgoznak, ami jó időre kimeríti az aktivistákat, nehéz lenne még egy ekkora mozgósítást levezényelni pár hónapon belül. Egy magas rangú kormánypárti forrás nevetségesnek nevezte Gyurcsány szavait, mondván, sem elnökségi, sem frakcióülésen nem került elő ilyen felvetés.

Mások azt hangsúlyozták: nem hallottak ugyan erről a forgatókönyvről, de nem lenne ésszerűtlen.

Az ellenzéki pártok nincsenek felkészülve egy országgyűlési választásra, egy sikeres referendum pedig tovább gyengítené őket. E forgatókönyv szerint Orbán, miután a több milliárd forintba kerülő migránsellenes kampánnyal feltüzelte a szavazókat, másodszorra is hasznot húzna a hevületükből. Az viszont nem garantált, hogy a bevándorlóellenesség kitart 2018-ig.

Vona Gábor ritján ért egyet...
Vona Gábor ritján ért egyet...
Kovács Bence / Népszabadság/archív

Az előre hozott választásról mostanáig csak a baloldalon beszéltek. Gyurcsány a Fidesz 2014-es népszerűségcsökkenése idején azt mondta, a ciklus félidejére választásokat kell kikényszeríteni. Pénteken viszont már az ellenzékre leselkedő veszélyként beszélt a korai voksolásról: okkal,

az idegellenességre építő Fidesz most legyőzhetetlennek tűnik.

Az év elején – miután a Nemzeti Választási Iroda másfél milliárdos keretet különített el nyomdai szolgáltatásokra – a PM próbálta felpörgetni az ellenzéki készülődést, igaz, később kiderült, hogy a közbeszerzést az addig titkolt kvótareferendum miatt írták ki.

Információink szerint most már a Jobbik vezetésében is arra számítanak, hogy a Fidesz titokban előre hozott választásra készül. Úgy tudjuk, Vona azzal számol, hogy ha eredményes lesz a referendum, Orbán azzal fog érvelni, hogy a Brüsszel elleni harcot egy erősebb felhatalmazással bíró kormánynak kell megvívnia.

Ha visszaszerezné a parlamenti kétharmadot, akkor ismét olyan erőt tudna felmutatni, amilyennel egyetlen kabinet sem rendelkezik az unióban. Ráadásul jövőre Németországban és Franciaországban is választást tartanak, ami a kormányerők meggyengüléséhez, a bevándorlásellenes szervezetek erősödéséhez vezethet.

Úgy tudjuk, a Jobbikban már modellezték is az így előálló helyzetet: előre hozták a választókerületi jelöltek kiválasztását, és ezért beszél Vona már most arról, hogy csakis pártja képes leváltani a Fideszt. Egy névtelenséget kérő jobbikos politikus felvetette: nemhiába állt elő a kormány a közigazgatási bíróság felállításáról szóló javaslatával, ami kétharmados többséget igényel, ráadásul 2019 után több, a parlament által választott tisztségviselő mandátuma lejár, azt pedig a Fideszben is tudják, hogy az ellenzék nem járulna hozzá például Polt Péter legfőbb ügyész újraválasztásához.

Ugyanakkor a referendum a Jobbikot is nehéz helyzetbe hozza: miután a szimpatizánsai körében a legerősebb az idegenellenesség, nem érvelhet a bojkott mellett, legfeljebb annyit tehet, hogy visszafogottan kampányol. Vona ezért folyton a kormányt körüllengő korrupcióról, Orbán vagyonosodásáról beszél a parlamentben, illetve azt hajtogatja, hogy a drága népszavazás kiváltható lenne alkotmánymódosítással.

...Gyurcsány Ferenccel, de a miniszterelnök szándékait hasonlóan olvassák
...Gyurcsány Ferenccel, de a miniszterelnök szándékait hasonlóan olvassák
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Persze Gyurcsány sem elemzőként, hanem kampányoló ellenzéki politikusként rukkolt elő a korai választás veszélyével: úgy érvelt, aki nem akar még újra fideszes kétharmadot, maradjon otthon október 2-án. Ugyanakkor levezetése hasonlít arra, amit a jobbikos politikusoktól hallottunk: Orbán tisztában van azzal, hogy kormányzati teljesítményével nem fog minősített többséget szerezni, ám a félelem- és gyűlöletkampánnyal új politikai közösséget épít, amely ha többségbe kerül, alapot fog ad egy január–februári választáshoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.