galéria megtekintése

Árnyékkoalíció buktathatja meg Karácsonyt

30 komment

Kálmán T. Attila

A Liget projekt miatt látványosan is összeálló zuglói Fidesz–MSZP-koa­líció régóta elégedetlen a köztük egyensúlyozó Karácsony Gergely polgármesterrel. Egyre masszívabban tartja magát a pletyka, hogy előre hozott választásra játszhatnak.

„Ebben a működésképtelennek látszó helyzetben a testület feloszlatása felé megy a történet” – válaszolta az előre hozott választás esélyét firtató kérdésünkre Tóth Csaba, a választókerület MSZP-s ország­gyűlési képviselője. Azaz kimondható, hogy a Városliget körüli adok-kapok csak az egyik tünete annak a kerületi politikai harcnak, amit Karácsony bőrére játszanak. A polgármester a pletykára csak annyit mondott rezignáltan: „Nem szeretném kommentálni.” Azt viszont elismerte, hogy érezhető a feszültség.

Míg a Liget projektről szóló vita a felszínen olyan kérdések körül forog, mint hogy milyen épületeket építsenek, és emiatt hány fát vágjanak ki, addig a háttérben az önkormányzati testületben azonos súllyal jelen levő Fidesz- és MSZP-frakció mély egyetértésben fúrja a Párbeszéd Magyarországért színeiben politizáló Karácsonyt. Várnai László, a Civil Zugló Egyesület képviselője is politikai porhintésnek nevezte a Liget körüli vitát, és arra hívta fel a figyelmet, hogy Karácsony mindkét félnek kulcsfontosságú, jelentős mennyiségű pénzek felett döntő pozíciókat ajándékozott.

 

A kerületi konfliktus múlt héten lett újra látványos, amikor Karácsony megvétózta Rozgonyi Zoltán fideszes alpolgármester Liget projektről szóló előterjesztését, amelyet az MSZP is támogatott. Ennek újratárgyalása ürügyén tartanak csütörtökön rendkívüli testületi ülést. Karácsony azt várja, hogy a múzeumi negyed tervét nem támogató határozatot fogadnak el, Tóth viszont tartja magát ahhoz: a zuglóiak érdeke azt diktálja, hogy a polgármester üljön le tárgyalni az illetékes Városliget Zrt.-vel.

Tóth Csaba ma már Papcsák-nosztalgiáról beszél...
Tóth Csaba ma már Papcsák-nosztalgiáról beszél...
Népszabadság/archív

Karácsony szerint erkölcsi kérdés a Liget projekt elleni tiltakozás, ugyanis 2014-ben a zuglói választók mintegy kétharmada olyan jelöltekre szavazott, akik ellenezték a ligeti építkezést. Tóth viszont úgy érvelt, hogy két év alatt sokat finomodtak a kormányzati tervek, a parkban csak elbontott épületek helyére épülne két új múzeum. És ugyan az MSZP „továbbra sem támogatja feltétel nélkül a Liget projektet”, de – mint Tóth mondta – a Városliget megújítása is annak része.

Papíron ezért támogatta a zuglói MSZP Rozgonyiék előterjesztését, amit ki is egészítettek tizenegy további ponttal, amelyek a Liget mellett más zuglói parkok fejlesztését is előirányozták. Rozgonyi Zoltántól úgy tudjuk, hogy ezek „befogadására nyitott a Városliget Zrt. is”. A Városligeten kívül javasolt fejlesztések költségét egymilliárd forint körülire teszik, így nem csoda, hogy ezt elfogadná a kormányoldal, ha cserébe gond nélkül folyhatna a 160 milliárd forintos Liget projekt.

... noha egy ideig együtt védték a Ligetet Karácsony Gergellyel
... noha egy ideig együtt védték a Ligetet Karácsony Gergellyel
Népszabadság/archív

Rozgonyi kitért arra, hogy a Liget projektet összekötik Orbán Viktor Várba költözésével. Ezt szerinte Karácsony ki is használja. Tóth Csaba ennél is tovább megy Karácsony kritizálásában. Úgy véli, nemcsak szereptévesztésben van a polgármester, amikor országos ügyekben hallatja a hangját, hanem eközben a kerület ügyei is csak döcögnek, kevés a fejlesztés. „MSZP-s képviselőként nem jó olyanokat hallani, hogy a zuglóiak visszasírják Papcsákot” – utalt Tóth Zugló előző kormánypárti polgármesterére, aki egyébként továbbra is a Fidesz helyi elnöke.

A helyi konfliktus már Karácsony megválasztása után kiéleződött, amikor a PM-es polgármester a Fidesz felé is nyitott, és nem csak baloldaliakat ültetett fontos bizottságok elnöki székébe és önkormányzati cégek élére. Ráadásul Szabó Rebeka (PM) és Hajdú Fló­rián (MSZP) mellé Rozgonyi Zoltánt is felkérte alpolgármesternek, ő felel a kerület költségvetéséért is.

Karácsony egyensúlyozó politikája nem sokáig működött, és a polgármester egyre inkább két tűz közé került. Zuglóban ugyanis az MSZP és a Fidesz is szívesen helyezi el saját, máshonnan kiszorult embe­reit, ezért szinte minden tisztségért folyik a harc, ami miatt rettentően törékeny az egyensúly, s így a kerület működtetése is küzdelmes. Ezért kritikusai szerint Karácsonynak sok kompromisszumot kell kötnie és lényeges kérdésekben meghátrálnia ahhoz, hogy gyakorlatban működtethesse a PM programját, amelynek különböző szociális intézkedések adják a gerincét. Az egy százalékra is alig mérhető párt ezért keményen ragaszkodik egyetlen komoly hídfőállásához, amit a Zuglóban erős szocialisták és a Papcsák-korszak alatt gyökeret eresztő fideszesek is veszélyeztetnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.