galéria megtekintése

Keményen elfajult a belső háború, újra kilövési engedélyt emlegetnek a Fideszben

22 komment


Tanács István

Nem cáfolja a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy júliusban házkutatást tartottak Simonka György fideszes képviselőnél és felesége szüleinél. A politikus cáfol, de nem mindent.


Az Index hétfő délelőtt hozta nyilvánosságra azt a helyi forrásokból származó értesülését, hogy még júliusban házkutatást tartottak Simonka György fideszes országgyűlési képviselő újkígyósi házánál, illetve felesége szüleinél. Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője annyit válaszolt, jelenleg nem áll módjában tájékoztatást adni, nem cáfolta azonban a házkutatás hírét. A szóvivő nyilatkozatát kérdésünkre is megismételte, vonatkoztatva a lapunkhoz eljutott egyéb híresztelésekre is.

A Népszabadsághoz augusztusban jutottak el a Simonka elleni állítólagos eljárásról szóló információk, de azzal kapcsolatban, hogy miért folyna eljárás, Békés megyei forrásaink eltérő indokokat soroltak fel. Ezek egyike úgy szólt, hogy Simonkát az augusztus 20-át követő héten feltartóztatták az egyik magyar-román határállomáson, ahol nagy összegű készpénzt akart kivinni az országból. Később a történet úgy módosult, hogy nem Simonkát, hanem a feleségét fordították vissza határról.

A NAV regionális bűnügyi igazgatóságán és a rendőrségen egyaránt cáfolták, hogy ilyen történt volna, illetve, hogy a képviselőt akár tanúként meghallgatták volna ilyen ügyben. Nagy Andrea augusztus 24-én kérdésünkre azt írta: a Központi Nyomozó Főügyészségen nincs folyamatban olyan eljárás, amelyben Simonka vagy a felesége terhelt lenne.

 

A híradásokban Hadházy Ákos LMP-politikus sajtótájékoztatója alapján szerepelt, hogy ugyanaz a pályázatíró cég – a Public Sector Tanácsadó Kft. – részt vett a Kulcs egy jobb élethez elnevezésű uniós program lebonyolításában, amelyet a Simonka képviselői körzetébe tartozó Dél-Békési Kistérségi Társulás, illetve a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány pályázott meg és bonyolított le. Ezek a szervezetek – a pályázatíró cégen, és a Mengyi-ügyben gyanúsított pályázatíró, B. Szilvián keresztül – kapcsolódnak az ugyancsak fideszes Voldemort, Mengyi Roland és társai ügyében költségvetési csalás miatt indult nyomozáshoz.

Egy másik információ szerint a Magyar Termés Tész Kft. bukása miatt indult vizsgálat. Ez a korábbi sajtóhírek szerint 1,6 milliárd forint állami és uniós támogatást kapott, ennek ellenére csődbe ment, és 1,8 milliárd forinttal tartozik állami szervezeteknek, többek közt az adóhivatalnak, és állami tulajdonú bankoknak. A cég ügyeit 2010-től, miután Simonka országgyűlési képviselő lett, a felesége vitte tovább, bár a képviselőnek is maradt benne tulajdonrésze.

A Simonkát támadó szóbeszédek egy része egyértelműen a Békés megyei Fidesz köreiből indul ki. Az elmúlt hónapokban nyílt háborúsággá fajult az állami és uniós források elosztása fölötti belső vita. Simonka a területfejlesztési operatív program források elosztásában a saját koncepcióját vitte keresztül a hozzá közel álló politikusok által irányított megyei közgyűlésen. E szerint a források zömét a leszakadó – s az ő választókerületéhez tartozó – térségek felzárkóztatására kellene fordítani.

Simonka György. Túlment minden határon?
Simonka György. Túlment minden határon?
Imre György / Népszabadság

Ezeket a célokat forrásaink „lájtos" projekteknek nevezték, felnőttoktatás, egészségnevelés és hasonlók, amelyekből baráti cégek segítségével könnyű kivenni a pénzeket, az eredmény pedig nehezen ellenőrizhető. Békéscsaba, Gyula, Békés viszont az eddig megvalósult fejlesztésekre épülő célokra akarta költeni a pénzt. Itt is szerepet játszott, hogy melyik pályázatíró cég menedzselje a dolgokat a pályázatok elkészítésétől a közbeszerzési eljárások bonyolításáig és a monitoringig bezárólag.

Simonka 2016-ban újabb nagy projektet próbál beindítani. A cél ezúttal az, hogy a fiatalokat otthon tartsák Dél-Békésben. Önkormányzatokat, gazdasági társaságokat, a Kodolányi Főiskolát és civil szervezeteket fog össze a májusban a 31 tagú Dél-Békés Jövőjéért Szövetség. A térségben nagy szükség lenne mindarra, amit a Simonka által elnökölt szervezet küldetésnyilatkozata tartalmaz. Mások, köztük rivális térségi Fidesz-politikusok viszont attól tartanak, hogy ez egy újabb pénzszivattyú, amellyel Simonka az ő törekvéseik elől viszi el a forrásokat.

Forrásaink szerint Orbánra nagy hatással voltak Simonka elképzelései, és az, hogy egy olyan térségben, amely valaha baloldali volt, mostanában pedig a lecsúszás miatt erősen vonzza a Jobbik, képes volt hozni a szavazatokat a Fidesznek, és képes lehet erre 2018-ban is.

Mások szerint Simonka túlment minden határon: azt is hallani, hogy ügyeiben ellenőrző hatósági embereket fenyegetett meg, és ezzel betelt a pohár. Jellemző a rendszer működésére, hogy többen úgy fogalmaztak, talán azért a titkolózás, mert nem dőlt még el, lesz-e „kilövési engedély" Simonkára ugyanúgy, ahogyan Mengyi Rolandra. Vagy ha eldőlt is, a kvótanépszavazás előtt már nem kerül nyilvánosságra.

Simonkát többször próbáltuk felhívni, de nem vette fel a telefonját. Közleményben azt írta: „Nem tartottak házkutatást újkígyósi ingatlanomban, az ezzel ellentétes híresztelések valótlanságot állítanak. Az ügy a szándékos politikai zavarkeltés kategóriájába tartozik. Nem meglepő, hogy a népszavazási kampány kellős közepén mindent bevetnek, hogy a munkánkat hátráltassák." Arra viszont nem tért ki, hogy más ingatlanában vagy felesége szüleinél volt-e házkutatás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.