galéria megtekintése

Fiatal debattőr kerestetik

Kormánypárti félelem és ellenzéki reszketés

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 05. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt, Debrecen
Népszabadság

Gőzerővel keresik Kósa Lajos utódját Debrecenben, a politikus ugyanis szeptemberben nem indul a polgármesteri posztért. A fideszes szóbeszéd szerint Orbán nem akarja hagyni, hogy az ország második legnagyobb városának a vezetője még egyszer úgy megerősödjön a Fideszben, ahogyan Kósa. A baloldalon pedig tudják, hogy "történelmi esélyük" van visszaszerezni a várost, ám találni kellene egy közös, alkalmas jelöltet.

Kósa Lajos elhagyja hivatalát
Kósa Lajos elhagyja hivatalát
Konyhás István

Kósa Lajos furcsa helyzetbe hozta a debreceni politikai élet szereplőit azzal a bejelentésével, hogy ősszel nem indul újra a cívisváros polgármesteri posztjáért. A kormányoldal képviselői azért jöttek zavarba, mert sokan közülük hirtelen „légüres térben” találták magukat: a közgyűlés Fidesz–KDNP-frakciójának számos tagja attól tart, hogy a város éléről 16 év után távozó Kósa utáni korszak új, számukra ismeretlen, sőt kiszámíthatatlan erőviszonyokat teremt a városházán.

A debreceni Fidesz–KDNP-frakcióban, valamint a politikailag súlytalan figurának tekinthető Pósán László által vezetett városi Fidesz-szervezetben ma a legfőbb kérdés így hangzik: Lajos helyett kit ültetnek a nyakunkba?

 

A pártban az elmúlt hónapokban megbarátkoztak azzal a gondolattal, hogy a Fidesz Rácz Róbertet, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetőjét, Orbán Viktor bizalmas emberét indítja a polgármester-választáson, ám újabban azt a „rémhírt” terjesztik, hogy Halász János kulturális államtitkár landol a városvezetői székben.

"a szélsőjobb a cívisek közt is rendületlenül menetel előre"

Nyílt titok a városban, hogy kormányzati szempontból Halász bukott ember, a harmadik Orbán-kormányban már nem lesz helye, és a jólértesültek szerint Orbán Viktor a kultúrpolitikust a debreceni polgármesteri székben szeretné látni. Ennek a fideszes szóbeszéd szerint az az oka, hogy Orbán nem akarja hagyni, hogy az ország második legnagyobb városának a vezetője még egyszer úgy megerősödjön a Fideszben, ahogyan Kósa.

Márpedig Halász esetében nem kell számolnia azzal, hogy Debrecenből Orbán fejére nő. Halász János ugyanis Kósánál sokkal kevésbé rátermett erre a szerepre, nem eléggé ravasz, nem debattőr, nem ért a gazdasághoz, ráadásul, míg Kósa roppant népszerű a pártban, Halász népszerűtlen.

– Lajost megismertük és megszerettük, Janit pedig kiismertük és megutáltuk – fogalmazott frappánsan egy debreceni politikus, rávilágítva arra, hogy a Fideszben miért uralkodik „félelem és reszketés” a Kósa utáni korszakot illetően. Vagyis nem Halásztól félnek a fideszesek, hanem éppen ellenkezőleg: az általuk „igazi keresztapának” tekintett Kósa hiányától.

A baloldal keresi a maga Kósa Lajosát 

A háttérben már ott az új: május elsején leváltották a debreceni "Bengáli" villamosokat, amelyeket spanyol CAF szerelvények váltottak az 1-es vonalon. Fotó: Konyhás István / Népszabadság

Kósa bejelentésével különös helyzetbe kerültek az ellenzéki pártok és más formációk képviselői is. Ők azért vakarják tanácstalanul a fejüket, mert pontosan érzékelik: Kósa távozása „történelmi esélyt” kínál számukra a megerősödésre, a „saját Kósa Lajosuk” imázsának fölépítésére, akinek a vezetésével a helyhatósági választáson jobb szereplést érhetnek el, mint az előző ciklusokban.

Márpedig az ellenzéki pártok számára már az is százszázalékos eredményjavulás, ha legalább egy egyéni képviselői körzetet elhódítanak, tekintettel arra, hogy Debrecenben az elmúlt három ciklusban kizárólag a Fidesz–KDNP jelöltjei győztek egyéniben.

Az ellenzékiek tudják: ha valóban meg akarják szorongatni a Fideszt az egyéni körzetekben, akkor össze kell fogniuk, nem szabad jelölteket indítaniuk egymással szemben. Tisztában vannak azzal is: a Fidesz polgármesterjelöltje ellen tisztes vereségre is csak akkor számíthatnak, ha közös polgármesterjelöltet indítanak. Úgyhogy az ellenzék kérdése ezekben a hetekben így szól:

Fiatal, okos, szellemes...

De hol van az a rokonszenves, lehetőleg fiatal, okos és szellemes debattőr, aki még minket is integrálni képes? – kérdezik.  Debrecenben a baloldalt az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a DISZ és az Együtt–PM alkotja, de az ő soraikban jelenleg egyetlen polgármesterjelölt kontúrja sem körvonalazódik, pláne nem olyané, akit mindannyian elfogadnának.

Rajtuk kívül jelen van az ellenzéki politikai életben a Független Fórum, ám ez a civil szervezet egyelőre nem kíván együttműködni a baloldal pártjaival.

Mivel az Együtt–PM színeiben Kósa Lajos kihívója Szegedi István volt, sokan úgy tekintettek rá, mint lehetséges polgármesterjelöltre. Maga is eltűnődhetett ezen, hiszen közölte: nyitva hagyta maga előtt azt a kérdést, hogy indul-e a városvezetői székért, vagy sem. Ám Szegedi idei kampánya olyan erőtlen, gyönge és bátortalan volt, hogy esetleges indulása nem sok jóval kecsegtet, pedig a jelölt április 6-án valamivel az összefogás országos átlaga fölött teljesített.

– Mi lett volna, ha még kampányol is? – mondta róla epésen egy debreceni ellenzéki politikus, mintegy demonstrálva ezzel a debreceni ellenzékiek összeférhetetlen és gyanakvó természetét.

Ha nem lesznek képesek az összefogásra, akkor Debrecenben tényleg lesz „félelem és reszketés”, mégpedig attól, hogy a Fideszt nem a baloldal, hanem a Jobbik jelöltje szorongatja meg. Márpedig a szélsőjobb a cívisek közt is rendületlenül menetel előre, s egyelőre sem a Fideszben, sem a baloldalon nem látni azt a rokonszenves, lehetőleg fiatal, okos és szellemes debattőrt, aki megállítaná.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.