galéria megtekintése

„Férgek, migráns tetvek” – így posztolgat egy rendőr Röszkén

34 komment

NOL

Eredetileg közlekedési információt kerestünk, helyette elég ijesztő Facebook-bejegyzéseket találtunk a röszkei határról. Egy, a profilja szerint a Készenléti Rendőrséghez tartozó rendőr gyűlölködő szavakkal illeti a menekülteket.

„Ezek a férgek nem fogynak el soha...” „gondoltam leugrok a tengerpartra pár napra.....csak ez a sok migráns tetű itt tartott” – olvashatók a  rend elfogulatlanul dolgozó őrétől meghökkentő szavak a legnagyobb közösségi portálon. Szögezzük le rögtön, hogy a férfi nem hivatalos minőségében, hanem privát, személyes Facebook-oldalán tette közzé gondolatait.

Csakhogy arról megfeledkezett, hogy ha tartózkodási helyként hivatkozik a röszkei határátkelő – amúgy nem hivatalos – Facebook-oldalára, akkor mindenki, aki ez utóbbit felkeresi, akaratlanul is látni fogja a keresetlen szavakat.

Kép: Facebook

Hogy a férfi hivatásos állományú rendőr, azt ez a mondata valószínűsíti: „Igen pont így képzeltem. Főleg a férgek között 26 órás szolgálat....”

Innentől viszont baj van. Miért is?

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (amely vonatkozik a rendőrség „központi és területi szerveire” is) így fogalmaz:

 

10. § (2) A közszolgálati tisztviselő a munkaidején kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amely – különösen munkakörének jellege, a munkáltató szervezetében elfoglalt helye alapján – közvetlenül és ténylegesen alkalmas munkáltatója helytelen megítélésére, az általa betöltött beosztás tekintélyének, a munkáltató jó hírnevének, a jó közigazgatásba vetett társadalmi bizalomnak, valamint a közszolgálat céljának veszélyeztetésére.

Képünk illusztráció, nem a cikk szereplőjét ábrázolja
Képünk illusztráció, nem a cikk szereplőjét ábrázolja
Teknős Miklós / Népszabadság

A központi rendőrségi portálon olvasható Rendőri Hivatás Etikai Kódexe tovább árnyalja a problémát. Több pontját is sérti a Facebookon „jópofizó” férfi:

4. A hátrányos megkülönböztetés tilalmáról

A rendőr elismeri és védi az emberi méltóságot, tiszteletben tartja az emberi és a személyiségi jogokat. Elfogulatlanul jár el nemre, korra, állampolgárságra, etnikai hovatartozásra, vallási és politikai meggyőződésre, társadalmi és vagyoni helyzetre tekintet nélkül.

5. Az emberségről és a segítségnyújtásról

A rendőr a ráruházott hatalom alkalmazása során megfontolt és mértéktartó, intézkedéseit előítéletektől és indulatoktól mentesen hajtja végre, kerüli a szükségtelen konfliktusok kialakítását. Nem alkalmaz kínzást, könyörtelen, embertelen vagy megalázó bánásmódot és ezt mástól sem tűri el. Empátiával fordul embertársai felé, védelmet és segítséget nyújt a rászorulóknak.

Kép: Facebook

Bár ez utóbbi jobbára a szolgálatban tanúsított magatartásra utal, azért nehéz elképzelni, hogy ez a rendőr teljesen másként vélekedjék az emberekről munka közben és szabadidejében. Már csak azért sem, mert két hónappal ezelőtt éppen olyan, hitleres „viccet” közölt, mint az a pesterzsébeti tanárnő, akinek állása is bánhatja gyomorforgató Facebook-posztjait.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.