galéria megtekintése

Tiborcz rengeteget nyert, egy esetben találtak bűncselekményre utaló körülményt

10 komment


Fekete Gy. Attila

Egy esetben talált bűncselekményre – egy 200 ezer forintos költségvetési csalásra – utaló körülményt a nyomozóiroda a kormányfő veje érdekeltségébe tartozó cég és tizenhárom önkormányzat 2014-es szerződéseiben.

Közvilágítás-korszerűsítés Vácon. Magasra törtek
Közvilágítás-korszerűsítés Vácon. Magasra törtek
Lehotka László / MTVA

2014. február  25. és december 8. között 13 településen összesen csaknem hárommilliárd forint értékű közbeszerzést nyert meg az akkor még Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor miniszterelnök vejének az érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. Volt, ahol hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzésen választották ki, de arra is volt példa, hogy az Eliosnál 30 millió forinttal alacsonyabb árat kínáló pályázót azért zárták ki, mert nem adta le a kamarai nyilvántartási számát és a biztosítékról szóló banki nyilatkozatot.
Az LMP éléről most távozó Schiffer András, a Párbeszéd Magyarországért és Tényi István magánszemély feljelentései alapján már több mint egy éve nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés gyanújával az Elios önkormányzatokkal kötött szerződései miatt.

Meglehet, még most is, az ORFK sajtószolgálata ugyanis lapzártánkig nem válaszolt a kérdéseinkre.

 

Nem csak az lett gyanús a feljelentőknek, hogy a Nemzeti Fejlesztési Intézet 2012 végén kiírt energiatakarékossági tenderén – amelyen az önkormányzatok közvilágítás-fejlesztési projektjeikkel indulhattak – sorra az Elios lett a befutó. Több, egymástól távol fekvő településen ugyanaz a cég volt a pályázat előkészítője, és arra is volt példa, hogy később a pályázat-előkészítő vállalkozás kapott megbízást az Elios által korszerűsített közvilágítás karbantartására.

Az Elios közbeszerzései miatt tett feljelentések az NNI-nél landoltak.  Egy kivételével. Tényi Istváné – aki hűtlen kezelés gyanúja miatt fordult a hatósághoz – ugyanis elveszett. Szerencséjére azonban az ügyészség kisegítette, és postázta a rendőröknek az elkallódott iratot. Az ügyészség Tényinek írt leveléből az is kiderült, hogy az ügyben versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban bűntettének gyanújával vizsgálódik a nyomozóiroda. Tényi feljelentését a többi nyomozással egyesítették.

A feljelentők a napokban kapták meg az NNI határozatát, amelyből  az derült ki, hogy a költségvetési csalás gyanúja miatt folyamatban lévő bűnügyet hatáskör hiányában és célszerűségi okokból átadták a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának. Az indoklás szerint a három feljelentés alapján a rendőrség kisebb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával nyomozott. Ennek eredményként a szekszárdi önkormányzat és a Közbeszerzési és Beruházási Tanácsadó Kft. között 2013 októberé­ben létrejött szerződéssel összefüggésben vetődött fel költségvetési csalás gyanúja.

Mivel az Elios győzelmei egy kaptafára születtek, Szekszárdon valamit elszúrhattak, ha a rendőrség bűncselekményre utaló körülményeket tárt fel. Igaz, a Népszabadság úgy tudja, nem nagy dologról van szó, egy mindösszesen 200 ezer forint kárértékű ügyet passzolt át a rendőrség az adóhatóságnak. Az NNI arra is kitért, hogy nincs hatásköre a költségvetési csalás nyomozására – az viszont nem derült ki a határozatból, hogy akkor mit csinált az elmúlt egy évben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.