galéria megtekintése

Felszámolják a méregtelepet, de késve és drágán

0 komment

K. Zs.

A kormány 400 millió forintot fordít a Balmazújváros melletti veszélyeshulladék-lerakó felszámolására. A természetvédők szerint ha teljesültek volna a tavalyi ígéretek, ennél kevesebb közpénzt kellene költeni a munkálatokra.

A Terepszemle Stúdió üdvözli a kormány azon döntését, hogy 400 millió forintot fordítanak a Balmazújváros melletti veszélyeshulladék-lerakó felszámolására, de a civil szervezet felhívja a figyelmet arra: ezt a folyamatot több mint egy évvel ezelőtt, az első bejelentés után is el lehetett volna kezdeni, amikor még 350 millió forint körüli összegre becsülték a kármentesítést, vagyis vélhetően olcsóbb lett volna.

Egy éve tudnak róla, mégis hagyják rohadni a telepet
Egy éve tudnak róla, mégis hagyják rohadni a telepet
Konyhás István / Népszabadság


 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Igazodj!
Vélemény
A bukás
Vélemény
Balsors
Vélemény
Kisebbségben

A szervezet a mai közleményében azt is hangsúlyozza: a Zöldhatóságnak tett akkori bejelentéskor az egyesület nem csak ennek a telepnek a felszámolását kérte, hanem a telepet üzemeltető cég ügyeinek átvizsgálását. Egy másik, a céghez tartozó telep ugyanis Debrecenben van a Határ úton, gyakorlatilag a lakott terület szomszédságában, így aggasztó lenne, ha a felszámolás erre már nem terjedne ki.

Mint tegnap kiderült: a kormány 400 millió forintot biztosít a tároló felszámolására, a területen felhalmozódott mintegy 3500-3700 tonna veszélyes hulladék csaknem 70 százalékának elszállítására, illetve a szükséges kármentesítés elvégzésére. Erről Kovács Zoltán kormányszóvivő számolt be, aki az MTI tudósítása szerint elmondta: tavaly januárban jutott a Földművelésügyi Minisztérium (FM) tudomására, hogy különböző, a 80-as években még működő állami vagy később magánkézbe került cég veszélyes hulladékát tárolták és tárolják még most is a Balmazújvárostól mintegy 10 kilométerre fekvő telepen.

A hulladéknak nincs kezelője és nemcsak Balmazújváros-Lászlóháza, hanem áttételesen a Hortobágy élővilágát és környezeti állapotát is veszélyezteti.

A méreg csak folyik

Egy évvel ezelőtt lapunk elsőként számolt be arról, hogy megdöbbentően elhanyagolt állapotba került egy veszélyeshulladék-tároló telep Balmazújváros-Lászlóháza határában. A Hortobágyi Nemzeti Park szomszédságában éveken át nem megfelelő körülmények között tároltak mintegy kétezer tonna rendkívül veszélyes anyagot, s a szétmállott hordókból akadálytalanul folyt a vegyi anyag a földre. (Teljes cikkünket ITT olvashatják).

Kovács közölte: az elmúlt hónapokban a Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség megtette a szükséges lépéseket, gondoskodott a terület őrzéséről és biztosította az alapvető költségeket. A felügyelőség, valamint az FM vizsgálata jelenleg is folyamatban van, a következő néhány napban a felelősöket is megnevezhetik - mondta.

Konyhás István / Népszabadság

A Terepszemle Stúdió közölte: mivel a kormányszóvivő szerint a mérgek 70 százalékát fogják tudni elszállítani és a kármentesítést elvégezni ebből az összegből, így ez a forrás valószínűleg nem elegendő a másik említett telepen található vegyi hulladék ártalmatlanítására.

A zöldek szerint az ügyben komoly félelemre ad okot a hatóság és a kormány késlekedése, hiszen a tavalyi terepbejáráskor Tiba István fideszes parlamenti képviselő, akkori balmazújvárosi polgármester - aki civilben orvos - maga is elmondta: a településen éppen a veszélyes hulladék lerakó megléte óta magasabb a daganatos megbetegedések száma.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.