galéria megtekintése

Felpörögtek az események, amióta Orbán kötélbarátja beszállt a buliba

9 komment


Szalai Anna

Sok évi nyűglődés, félresikerült tervpályázat, piaci kivárás után hozzáláttak a szállodaépítésnek a Clark Ádám téren, a II. világháború óta üresen álló foghíjtelken.

A II. világháború óta nem építették be a telket
A II. világháború óta nem építették be a telket
Szabó Miklós / Népszabadság

Tavaly februárban még potenciális bérlők után kutatott Budapest egyik legértékesebb, Clark Ádám téri telkének a tulajdonosa, az Unione-Clark Ingatlanfejlesztő Kft. Akkor irodaházban gondolkodtak, de a szállodaépítés lehetőségét sem vetették el. Arra vártak, hogy összegyűljön a szükséges forrás. Úgy tűnik, most összejött. Ami talán nem teljesen független attól, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „kötélbarátja”, Garancsi István két éve bevásárolta magát a Market Építő Zrt-be.

 

Ennek a cégcsoportnak az érdekeltségi körébe tartozik a Clark Ádám téri beruházást birtokló Unione-Clark is. A cég 2008-ban az Interbau Kft. beolvasztásával jutott hozzá a Lánchíd budai hídfőjénél lévő emblematikus telekhez, amelyen egykor a Budai Takarékpénztár Ybl Miklós tervezte neoreneszánsz palotája állt. Az épület a II. világháborúban bombatalálatot kapott, a megmaradt udvari árkádsorában a kilencvenes évekig működött a Lánchíd presszó. A Lánchíd előtti körforgalom kialakításakor 677 négyzetméteresre zsugorodott telek beépítésére a rendszerváltás után több elképzelés is született, de csak a tulajdonosok váltották egymást. Az Unione nemzetközi tervpályázatot hirdetett, ám nem találtak győztes tervet. A második helyezett „aranyfog” nagy vihart kavart. (Az aranyhálóval burkolt szálloda ablaktalan szobáiba periszkóppal vetítették volna a látképet.) A cég a magas – 1,2 milliárdos – megvalósítási költségre hivatkozva elállt a megvalósítástól.

– Ez a környék önmagában is jelkép. Az általunk épített szálloda megjelenésével illeszkedjen a történelmi világörökségi környezethez – nyilatkozta akkor a Népszabadságnak Kokas Ferenc, az Unione-C Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft. vezetője. A megvilágosodásban vélhetőleg a műemlékvédelmi hatóságok is besegítettek, lévén a cég tudtára adták: semmiféle környezettel konkuráló épületet nem látnának szívesen. A cégtulajdonossá vált Wing-csoport saját tervezőjét, Anthony Gallt bízták meg a tervezéssel. Az építész nem titkoltan kompromisszumra törekedett. Az eredmény befogadhatóan átlagos lett.

A szálloda látványterve
A szálloda látványterve

Az épület homlokzata párkányokkal osztott, kővel burkolt, konzervatív megjelenésű, példásan illeszkedik a szomszédokhoz és a környezethez. A 4000 négyzetméter alapterületű épület alá parkolókat, a földszintre éttermet és üzleteket, a tetőre bárteraszt terveztek. A hotelt 2011-ben adták volna át, de idén tavaszig hozzá sem nyúltak. Kokas Ferenc a Népszabadságnak az új lendület hátterét firtató kérdéseit azzal hárította, hogy „hamarosan egy átfogó, minden igényt kielégítő tájékoztatást adnak, amelyben a legtöbb kérdéses információt a nyilvánosságra hozzák”.

Az engedélyeket kiadó I. kerületi önkormányzat főépítésze, Csány Éva arról tájékoztatta lapunkat, hogy az eljárásában még elődje, Aczél Péter vett részt, ő csupán annyit tud az ügyről, hogy többszöri építésiengedély-módosítás történt. Az korábbról tudható, hogy az építéshez módosítani kellett az érvényes kerületi szabályozást. A részleteket szintén későbbre ígérte a kerület.

Kötélbarátság

A Market Építő Zrt. 51 százalékos részvénycsomagját két éve vásárolta meg a Wing-csopporttól Garancsi István frissen alapított cége, a Garhartt Invest 2014. Zrt. A honi ingatlanfejlesztői-kivitelezői piacon korábban csak érintőlegesen megjelenő Garancsi az utóbbi években meglehetősen aktívvá vált. Az első nagy üzlet a Kopaszi gátat birtokló cég felvásárlása volt, amelyet a Market-csoport egyik cége a Mota-Engil, Finibanco és Estia portugál cégek alkotta vállalatcsoporttól vett meg az Eximbank 16,5 milliárdos hiteléből. Tavaly elnyerték a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő pályázatát a 2017-es vizes vébé fő létesítményeként megépülő úszópalota kivitelezésére. A tender értéke 48 milliárd forint. Az idei év első nyereménye a Fidesz Lendvay utcai székházának 500 milliós felújítása.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.