galéria megtekintése

Felkészülünk még a kozmikus viharra is

2 komment


Lencsés Károly
NOL

A háború kivételével lényegében minden lehetséges magyarországi katasztrófahelyzetet „beáraztak" a szakemberek – a legvalószínűbb a szélsőséges időjárás. Terrorcselekményekre, a számítógépes hálózatok elleni kibertámadásra, esetleg egy biztonságpolitikai vagy energiaellátási válságra nemigen kell számítani.

Kibertámadás, sőt napkitörések, kozmikus viharok következményeinek elhárítására is készül már forgatókönyv Magyarországon. Igazán reális veszélyt persze az ár- és belvizek, illetve a rendkívüli időjárási körülmények jelentenek, de az Európai Unió a környezeti és energiahatékonysági operatív program keretében csak akkor biztosít támogatást a tagállamoknak, ha teljes körűen felmérik, hogy – a klímaváltozással is összefüggésben – milyen katasztrófák bekövetkezésének kockázatával kell számolniuk. Egyébként nagyjából háromszázmilliárd forintnyi forrás lehívásának feltétele volt, hogy Magyarország is elkészítse a nemzeti katasztrófakockázat-értékelési módszertanról és annak eredményeiről szóló jelentést.

A dokumentum kidolgozására felállított munkacsoport a háborús helyzet kivételével szinte minden lehetséges körülményt számba vett, ami az emberi életet, a társadalmi rendet, a gazdaság működését, illetve az épített vagy természetes környezetet veszélyeztetheti – hangsúlyozta Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője. Az érintett tárcák, az MTA és különböző tudományos intézetek szakértői által összeállított jelentést a kormány a közelmúltban fogadta el. – De nem a nulláról kellett kezdeni – tette hozzá a tábornok –, mert korábban készítettek már a lakosságot és az anyagi javakat fenyegető legfontosabb kockázatokra vonatkozóan prognózist.

Az ország területének több mint ötöde a folyók átlagos vízszintjénél alacsonyabban fekszik, és ebből azonnal adódik a következtetés: Európában szinte egyedülálló árvízvédelmi problémával kell megküzdenünk – mondta a tábornok. A globális felmelegedés okozta szélsőséges időjárási jelenségek, a mind gyakoribb felhőszakadások, amelyeket sokszor viharos szél kísér, már önmagukban veszélyt jelentenek – magyarázta –, ugyanakkor az árvizek bekövetkezésének valószínűségét is fokozzák. A főfelügyelő szerint egyértelműen ezt bizonyítja, hogy 2002 óta a Dunán Budapestnél háromszor mértek a mindenkori százéves maximumnál magasabb vízszintet, így szinte lehetetlen becsülni, hogy legközelebb mikor dől meg a 2013-as csúcs.

 

A klímaváltozás következménye, hogy a nyári középhőmérséklet az elmúlt harminc évben csaknem két fokkal emelkedett. Emiatt egyre többször következhetnek be aszályos időszakok, és ez szélsőséges esetben akár egyes térségek elsivatagosodásához vezethet. A jelentés szerint hasonlóképpen szélsőséges időjárási viszonyokra kell felkészülni télen is, és a következő három-négy évben legalább egyszer csaknem biztosan lesz olyan mértékű havazás és hóvihar, amelynek következményeként az ország egyes térségeiben az utak hosszabb időre járhatatlanná válnak – véli a tábornok.

Európában szinte egyedülálló árvízvédelmi problémával kell megküzdenünk Reviczky Zsolt / Népszabadság

Magyarországon reálisan számolni kell bizonyos földtani kockázatokkal, ilyen a földrengés is. Tóth Ferenc azt ugyanakkor határozottan kijelentette, hogy hetesnél nagyobb erősségű rengésre biztosan nem érdemes készülni, mert annak előfordulási valószínűsége az eddigi tapasztalatok alapján a nullához közelít. Partfalomlás, lejtős tömegmozgás – hétköznapi szóhasználatban földcsuszamlás – viszont gyakrabban következhet be.

A jelentés megállapítja tehát, hogy az azonosított, Magyarországon releváns veszélytípusok közül a természeti katasztrófák fejtik ki a legnagyobb hatást, ráadásul egyre gyakrabban jelentkeznek. Az elemzés szerint az egyre gyakoribb és mind súlyosabb következményekkel fenyegető események nagy része egyértelműen az éghajlatváltozással hozható összefüggésbe – emelte ki Tóth Ferenc.

Összességében tucatnyi veszélytípus kockázatait vizsgálták, s a természeti katasztrófák hatásai mellett a járványok, a balesetek, illetve a szándékos károkozás lehetséges következmé­nyeit is áttekintették. A hatásokat emberi, gazdasági, környezeti, politikai és társadalmi kritériumok alapján csekély, jelentős, súlyos, nagyon súlyos és katasztrofális osztályba sorolták. Szintén ötfokozatú az a skála, amely a bekövetkezés valószínűségét mutatja. Attól függően, hogy egy-egy esemény öt éven belül milyen gyakran következhet be, lehet nagyon valószínűtlen, lehetséges, valószínű és nagyon való­színű.

Elemezték a nukleáris balesetek hazai bekövetkezésének valószínűségét is, ami olyan alacsony értéket mutat, hogy akár egymillió év alatt sem fordul elő a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség eseményskálája szerinti legsúlyosabb baleset. A főfelügyelő szerint így a következmények elhárítása érdekében nagy erőforrást igénylő, legsúlyosabb következményekkel járó kockázati tényezőnek – a rendkívüli időjárási körülmények és a vizek kártételei mellett – egy esetleges világjárvány, illetve a klímaváltozással is összefüggésbe hozható migrációs roham tekinthető. De e körbe sorolhatók az invazív, tehát gyorsan terjedő mérgező vagy allergén növényfajok, a villamosenergia-hálózat és az informatikai rendszerek összeomlásához vezető mágneses viharok jelentette veszélyek, valamint az állat- és növényegészségügyi kockázatok is.

A jelentésben több más kérdéssel is foglalkoztak, de például az ipari vagy közlekedési balesetek nagy valószínűséggel nem járhatnak az egész országra kiható következményekkel – állítja Tóth Ferenc. Terrorcselekményekre, a számítógépes hálózatok elleni kibertámadásra, esetleg egy biztonságpolitikai vagy energiaellátási válságra pedig a szakértők szerint nemigen kell számítani, mindazonáltal ezek következményeinek elhárítására is érdemes felkészülni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.