galéria megtekintése

Bosszúról beszél a fideszes feljelentő

16 komment


Fekete Gy. Attila

Első fokon próbára bocsátotta a bíróság az elmúlt években száznál több feljelentéséről elhíresült Tényi Istvánt. Az iskolában, ahol tanított, bombariadót tartottak egy Facebook-bejegyzéséhez csatolt videó miatt, ellene pedig közveszéllyel fenyegetés miatt vádat emeltek.

Három éve csak egy rövidhír volt a sajtóban, hogy bombariadó miatt lefújták a Szersa (Szegényeket és Rászorulókat Segítő Alapítvány) Oktatási Központ elnevezésű, felnőttképzéssel foglalkozó tanintézet szalagavatóját egy fotó miatt, amely a szétbombázott Bagdadban készült.

„Nagyjából ennyi marad az iskolából” – állt az iskola faliújságjára kitett kép alatt. Az intézmény azonnal riasztotta a rendőrséget, és kérte az épület átkutatását. Közben rövid idő alatt 120 diákot menekítettek ki az épületből, amelyben természetesen semmiféle robbanóanyagot nem találtak.

A fenyegető üzenetet Tényi István írta, aki alig négy hónapot dolgozott magyar irodalom szakos tanárként az intézményben, mielőtt kirúgták volna, amiért – a hivatalos indoklás szerint – politizált az iskolában. Tényiről többször megjelent a sajtóban, hogy a belvárosi Fidesz tagja.

 

A férfi nem a faliújságra szánta a képet. Egy zárt Facebook-csoportba töltött fel egy videót, amely a szétbombázott Bagdadot ábrázolta. Annak egy kockáját használta fel valaki a faliújságra kitett képhez, és írta alá a Facebookon is olvasható szöveget.

Tényi István: politikus alkat
Zagyi Tibor / VS.hu

Tényi lapunknak nyilatkozva még ma is furcsállja, hogy csak két-három héttel a bombariadó után tett feljelentést ellene egykori iskolája. Ahogy azt is, hogy a csak néhány ember által látogatott csoportban tett bejegyzése miképpen kerülhetett ki onnan.

– Ez egy szimbolikus kép volt, hiszen akkor már a kormány és az Oktatási Hivatal is visszavonta az iskola engedélyét, a tanulók számára is egyértelmű volt, hogy csak idő kérdése, és az iskolának annyi – magyarázza Tényi, aki ma sem érti, hogy a kép alapján miért gondolt bárki is arra, hogy ő fel akarja robbantani az iskolát.

– Nem volt ilyen szándékom soha, és eszközöm sem volt, amivel efféle őrültséget elkövethettem volna. Vicc az egész.

A hatóságok azonban komolyan vették az ügyet: közveszéllyel fenyegetésért eljárást indítottak Tényi ellen, ami vádemeléssel zárult.

– Ügyvédemmel hiába kértük, hogy vizsgálják meg, hogyan került ki a zárt csoportból a bejegyzésem, nem foglalkoztak vele. A bíróság sem. A bírónő azt mondta, ez nem tartozik a tárgyhoz.

Tényi szerint feltörhették az ominózus Facebook-csoport oldalát, mert több tanú is panaszkodott, hogy egy időben nehezen tudott belépni az oldalra. Ezt a bíróságon is elmondták, ahol informatikai és elmeszakértőt is meghallgattak az ügyben.

Tényi szerint az iskola állt bosszút rajta, amiért több hatóságnál is bejelentést tett az intézményben tapasztaltak miatt. Ugyanis miközben papíron ötszázan tanultak ott, valójában csak 40-50-en. – Soha nem titkoltam, hogy én jelentettem fel az iskolát a szerintem törvénysértő működése miatt, ezért is rúgtak ki – mondta.

– Csak ürügy volt, hogy politizáltam a tanintézetben. Valójában az történt, hogy nyilvánosan szóvá tettem az intézményvezető szerintem törvénysértő kinevezését. Továbbá közöltem vele, hogy az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordultam, amely törvényességi ellenőrzést rendelt el.

Tényi egyébként megfellebbezte a szerinte megalapozatlan ítéletet, a felmentését kéri. És várja, hogy befejeződjenek az egykori iskolája ellen folyó eljárások.

Feljelentők kérték

Tényi István feljelentői karrierje saját iskolájának feljelentésével kezdődött. Maga sem tudja már pontosan, hány ügyben fordult a hatóságokhoz, de azt mondja, száz felett jár. Az ő feljelentése nyomán indult eljárás a Norvég Civil Alap ügyében, és több feljelentést tett az Országos Roma Önkormányzatnál vélelmezett visszaélések miatt.

– Sajnos hiábavalónak bizonyult ugyanakkor az a feljelentésem, amelyet a vidéki diákszövetkezeteknek dolgozó fiatalok érdekében tettem, akiknek a pénzéből önkormányzati dolgozók is részesültek – szerintem törvénytelenül.

Magyarországon sem a rendőrség, sem az ügyészség nem rendel el nyomozást sajtóhírek alapján. Tényi számos esetben megtette hát azt a szívességet a hatóságoknak, hogy legyen formális feljelentés is a birtokukban. – Legalább húsz, általam indított ügyben még ma is folynak nyomozások – mondta. És az ellene indított eljárás sem vette el feljelentőkedvét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.