galéria megtekintése

Nem küldik börtönbe Hagyót, az ügyész törvénysértően enyhe ítéletről beszél

25 komment


Tanács István

Két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott a volt MSZP-s főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós. Az egymilliárd forintos hűtlen kezelés miatt indult perben a másodrendű vádlott Mesterházy Ernőt felmentették.

Első fokon nem jogerős ítéletet hirdetett kedden délelőtt a Kecskeméti Törvényszéken a Hagyó Miklós és társai ügyében indult perben dr. Hadnagy Ibolya tanácsa. A per fő vádlottai felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, amelybe beszámították az előzetes letartóztatásban, illetve házi őrizetben eltöltött időt.

Hagyó Miklós megkönnyebbülhetett a keddi ítélet után
Ujvári Sándor / MTI

Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes kapta a legsúlyosabb büntetést: 2 év börtönbüntetést, amelyet azonban 4 év próbaidőre felfüggesztettek. Hivatali visszaélésben találták bűnösnek, amelyet felbujtóként követett el, de felmentették a legsúlyosabb vád, a megvesztegetés alól. Arra, hogy kétszer 15 milliót követelt és kapott, csak Balogh Zsolt egykori megbízott BKV-vezérigazgató tanúvallomása volt a bizonyíték, ám a tárgyalás során ő is visszavonta ezt az állítását.

 

Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor volt főpolgármester tanácsadóját felmentették az ellene emelt vádak alól. Antal Attila volt BKV-vezérigazgató 1 év 6 hónap, Balogh Zsolt volt megbízott vezérigazgató 1 év 2 hónap, L. Ottó, Hagyó volt sajtósa 1 év 2 hónap felfüggesztett börtönt kapott.

M-H. Évát, aki szintén sajtósként dolgozott, és a vád szerint ő is közvetítette a BKV vezetőinek a politikusok követeléseit, felmentette a bíróság.

Dr. H. Ivánt 1 év, R. Miklós volt kommunikációs igazgatót 1 év 10 hónap felfüggesztett börtönre ítélték. A további vádlottak pénzbüntetést kaptak – 105 ezer és 500 ezer forint között. Újabb három vádlottat felmentettek – köztük a „pofátlan végkielégítésről” elhíresült Sz.-né dr. Sz. Eleonórát.

Ellene már az ügyészség is ejtette a vádat – kiderült, hogy teljesen törvényesen vonult nyugdíjba, majd dolgozott tovább, és vette föl közben a 100 millió forintot közelítő végkielégítést.

Ítélethirdetés a Hagyó-perben
Ujvári Sándor / MTI

Megnyomta viszont a bíróság a ceruzáját a BKV által követelt kártérítések ügyében. Az egyes vádpontokban egyebek mellett 6, 9, 16 milliós kártérítéseket ítélt meg – az ítélet felolvasásakor nem is sikerült mindet összeadnunk. Vagyis, a vádlottak mégiscsak okoztak nagy összegű kárt – a megtérítéséhez a bíróság elrendelte a zárolt vagyontárgyaik felszabadítását.

A bíróság elnöke az ítélet indoklásában kifejtette: nem lehet csupán a nyomozati vallomásokra alapozni az ítéletet. Leszögezte ugyanakkor, hogy nem hagyták figyelmen kívül a nyomozás során tett vallomásokat, amelyeket a vádlottak utóbb visszavontak, és megváltoztattak, de csak azt tekintették bizonyítottnak, amelyet más bizonyítékok is alátámasztottak. A bíróság a nyomozati vallomások adattömegéből csak azokat az állításokat vizsgálta, amelyek később a vádiratban is szerepeltek.

Eltűnt nokiás doboz

A vádirat szerint Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes azt követelte Balogh Zsolttól, a BKV megbízott vezérigazgatójától, hogy évente 15 millió forintot adjon át neki. Balogh azt vallotta a nyomozás során, hogy két alkalommal is adott át 15-15 millió forintot Hagyó Miklósnak no­kiás dobozokban.

Balogh ahányszor vallomást tett, annyiféleképpen adta elő a történetet, s még interjúban is beszélt róla. Utóbb azonban Balogh visszavonta a vallomását, s ezzel a nokiás történetnek vége is lett, és ezzel – bizonyítottság hiányában – a Hagyó elleni hivatali vesztegetés vádját is ejtették.

A bíróság a nyomozati eljárásról megjegyezte: számos szabálytalanság történt ugyan, de a nyomozati vallomások figyelembe vehetők. A vádlottak egy része folytatólagosan tette azt, később is fenntartotta, védőügyvédeik jelenlétében tették. Ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a nyomozó hatóság pszichikai nyomást gyakorolt rájuk, illetve azt a benyomást keltette, hogy a feltáró, beismerő vallomással elkerülhetik az előzetes letartóztatást, vagy hamarabb szabadulnak.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész törvénysértően enyhének nevezte az ítéletet, és fellebbezett. Hagyó Miklós és védője felmentésért nyújt be fellebbezést. A többi vádlott is felmentésért, illetve a büntetés enyhítéséért nyújt be fellebbezést – kivéve azokat, akiket felmentett a bíróság.

Másodfokon a Szegedi Ítélőtábla jár el az ügyben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.