galéria megtekintése

Kenés

0 komment


Tamás Ervin

Amikor azt kántáljuk, hogy manapság mennyire felszínesen, tévképzetekhez igazodva nyúlunk esetekhez, ezt ha ritkán is, de cáfolja a valóság. Hosszú Katinka ügye vagy az Uber napok alatt nem csupán az indulatokat korbácsolta fel, hanem a témák prominenseit, a Facebook közönségét, portálok és újságok szerzőit is mélyebb összegzésre sarkallta. Akit tehát úgymond a pártatlan kíváncsiság vezérelt, a viszonyok valamennyi ágával-bogával megismerkedhetett, bekukkanthatott a kulisszák mögé, elszégyellhette magát saját előítéletessége miatt, s számba vehetett számos ellentmondást pró és kontra.

Közös átkunk inkább az, hogy ez a mindenre nyitott közönség alaposan megfogyatkozott, úgy tűnik, hogy Magyarországon nem elég nagy a meggyőzhető tömeg, sovány az érvek és a tények hatalma. Ráadásul az utóbbi időben szinte negatív kontextusba szorították a töprengést, így a hezitálás könnyebben azonosítható a leszereplő értelmiség cselekvésképtelenségével, mint a felelős gondolkodás erényével, a mérlegelés józanságával.

És tényleg: könnyen elveszhet az ember az „okoskodások” labirintusában, tapasztalható, hogy a végső következtetések, konzekvenciák végül így is, úgy is az elhamarkodott, gyorsított ítéletekre hajaznak. A hatalomnak sem akaródzik saját játékszabályait alapjaiban felülírni, a társadalom pedig szintén húzódozik beidegződésein, sablonjain túladni, de legfőképpen azon a megosztottságon, amely képtelen a másik igaz­ságának meghallgatására, pláne elfogadására.

 

Hiába szerezhető ma árnyalt kép Hosszú Katinka és férje lázadásáról vagy az Uber-botrányról, megjósolható, hogy egyikben sem várható katarzis, azaz a gyakorlat alapvető megváltoztatása, hiszen ahhoz ezernyi más bevett szokás, klisé, olajozott kapcsolati háló és hatalmi függés releváns újragondolására volna szükség, az ebből adódó merész átalakításról nem is beszélve. Márpedig ez jelenleg sem fent, sem lent nem érdeke senkinek. Fent az akolmeleg és az előjogok, lent a prekoncepció, az irányított düh az úr. Ettől születnek meg a felemás békék, az ideig-óráig tartó fegyverszünet, az ideiglenes megoldások egész arzenálja.

Az úszófenomén ügye alkalmat adott arra, hogy a zöld sarokban tudomást szerezzünk (vagy így véljük) Tusup úr nagyképűségéről, anyagiasságáról és arroganciájáról, a piros sarokban Gyárfás Tamás mostanában árnyékba került vállalkozói előéletéről, amely nem nélkülözi a sajátos magyar élelmesség karakterjegyeit. Merem kijelenteni, hogy ugyanilyen alapon választható ketté a „mocskos taxisok” és a „mocskos uberesek” tábora, amelyet a hét végén megkoronázott az alaposan megvert uberes magánfuvarozó profilképe.

Magyarán ezekben az esetekben nem egyszerűen a beszűkített nyilvánosság, az egyoldalú tájékoztatás kárhoztatható, hanem mi magunk. A döntéshozók és a döntéseket elviselők, akik egyaránt hajlamosak a könnyebb utat választani, az elemzésekből, a nem kevés manipulációból kényelmüknek, érdekeiknek, esetleg privát ízlésüknek megfelelően önkényesen szelektálni, amelynek a vége mindig ugyanaz: a lényeg elkenése. Egészen a következő botrányig.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.