galéria megtekintése

Fázni akarnak a gyerekek a roma vándorasztalossal

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 25. számában
jelent meg.


Cseri Péter
Népszabadság

Rostás Árpád roma vándorasztalos több mint harminc éve dolgozik restaurátorként, megbízást kapott a Vatikánban és Versailles-ban is. Itthon tulajdonképpen nem is dolgozhatna restaurátorként, mert nincs ilyen irányú végzettsége, de a szakma egyik tekintélye vállalta munkájának felügyeletét, így újíthatta fel a somogyvári Széchenyi-kastély lépcsőjét.

– Árpi bá! – hangzik el egymás után vagy tucatszor a felkiáltás, amint egyegy újabb gyerek bukkan fel a kastély ajtajában. Ahogy megpillantják Rostás Árpádot, a kisebbek megölelik, a nagyobbak a kezüket nyújtják, a vállát veregetik. „Mikor fázunk megint?” – faggatják a roma vándorasztalost. „Fáznak?” – kérdezem Rostást, mire közli, hogy a gyerekek csak így hívják a közös munkát: tíz hónap alatt együtt restaurálták a somogyvári Széchenyikastély lépcsőházának faburkolatát, díszítését. Fával dolgoztak – azaz „fáztak”.

Rostás Árpád vándorasztalos a felújított lépcsőházban
Rostás Árpád vándorasztalos a felújított lépcsőházban
Banczik Róbert

A közös restaurálás persze költői túlzás. A Széchenyi-kastély műemlék, a lakói pedig 6–24 év közötti enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos fiatalok. A közös munka – amiről Rostás Árpád beszél – valójában egy speciális tanfolyam volt: az önként jelentkező gyerekek szombatonként elméleti képzést kaptak Papp Kinga farestaurátortól, a gyakorlati foglalkozásokon pedig a roma vándorasztalos bevonta őket a legegyszerűbb munkafolyamatokba.

 

Például a leemelt faszerkezetek szétbontásába, a megtisztított felületek lecsiszolásába, vagy a kisebb felújított elemek összeszerelésébe. „Nem az a lényeg, hogy mennyire fajsúlyos munkát végeztek, hanem az, hogy a két kezükkel vettek részt a saját otthonuk megszépítésében. Beleadták a szívüket, na, ez a lényeg” – mondja a mester.

A somogyvári Széchenyi-kastély jelenlegi állapotában igen abszurd látvány. (A háború óta gyerekintézmény működik benne,mostanában 250-300 sérült fiatal tanul itt, közülük 150-en állami gondozottak.) Átfogó rekonstrukciójára milliárdok kellenének, reálisan számolva azonban csak apránként haladva újulhat meg az épületegyüttes. Most például közel 200 millió forintból zajlik a védett kastélypark rekonstrukciója.

Belül első lépésként a fa lépcsőház szépült meg, hamarosan pedig az 1896-ban lerakott parketta rekonstrukciója következik. Az állami intézményt működtető humántárca ez utóbbi két feladattal Rostás Árpádot bízta meg. Ami nem kis felelősség, ugyanis elég macerás vele dolgoztatni. Persze nem a munka minősége miatt. A most 52 éves Rostás Árpád állami gondozottként gyermekotthonokban nevelkedett, kitanulta az asztalosszakmát, majd felnőttként bejárta az országot, később egész Európát.

Többmint harminc éve dolgozik restaurátorként: megfordult a Vatikánban és Versailles-ban, itthon a Parlament, a Dohány utcai zsinagóga és számos más műemlék épület felújításán jutott feladathoz. Mivel sem érettségije, sem restaurátori papírja nincs, hivatalosan egyetlen műemlék épület rekonstrukcióján sem dolgozhatna. A szakmában nehezen viselik el, hogy romaként és restaurátori papír nélkül magasabb színvonalú munkát végez, mint sokan bizonyítvánnyal a zsebükben.

Kollégái azt sem nézik jó szemmel, hogy éppen a papírok hiánya miatt a piaci áraknál olcsóbban dolgozik, amivel nyilván üzleti érdekeket is sért.Míg a szakma egyik fele átkozza, mások segédkezet nyújtanak neki: Somogyváron például az egyik legnagyobb hazai restaurátortekintély, Morgós András vállalta Rostás munkájának szakmai irányítását és felügyeletét – így már a műemlékvédelemnek sem volt kifogása a megbízás ellen.

Az eredmény a megbízókat igazolta: a lepusztult kastélyépületben valóságos ékszerként csillog a felújított fa lépcsőház. Azt azért a szemére vetették, hogy az általa vállalt márciusi időpont helyett csak júniusra fejezte be a munkát – igaz, Rostás maga is elismeri, hogy a határidőkkel rendre meggyűlik a baja. A restaurálásba bekapcsolódó 26 gyerek közül 16-an vizsgát is tettek a speciális tanfolyam végén. Ami nem azt jelenti, hogy mostantól mindannyian asztalosnak készülnének, de például a 23 éves Józsi szívesen tanulná ki a szakmát.

Igaz, azt is mondja, hogy csak Árpi bá mellett szeretne dolgozni. „Ért hozzá, nekem meg ugyanolyan ügyes a kezem, mint neki” – mondja az enyhe értelmi fogyatékos fiatalember. Azt már mások teszik hozzá, hogy Rostás Árpádnak nemcsak a keze jár munka közben, hanem a szája is. Mesél, énekel, szórakoztatja a közönségét. A gyerekek alig várják, hogy megkezdődjön a parkettafelújítás – a roma vándorasztalos irányításával.

A kastélyban egyébként egy bevésés hirdeti, hogy 1896-ban mások mellett Rupf Sándor asztalosmester alkotta meg a díszes falépcsőt. Nem akármilyen munkát végzett, műve több mint száz évig szolgálta az épület használóit. Rostás Árpád – szokásához híven – ezúttal is elrejtett egy üzenetet a faelemek mögött azoknak a mestereknek, akik majd legközelebb hozzányúlnak a lépcsőházhoz. Nem árulta el, mit írt az utódoknak. Hiszi, hogy az intelmei legalább egy évszázadig titokban maradnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.