galéria megtekintése

Engedélye sincs az idősotthonnak, a hivatal csak toporog

4 komment


Szalai Anna

Három éve engedély nélkül működik a III. kerületi Ezüst Híd idősotthon. Az önkormányzat a lakók elhanyagoltsága miatt a kormányhivatalhoz fordult. Az eljárás egy éve tart, lényegében eredménytelenül, bár lapunk úgy tudja: egyszer már bírságot is kiszabtak a hotelként bejegyzett intézményre.

A Május 1. Ruhagyár vezető divattervezője volt. Most meredten nézi a tőle alig egy méterre lévő apró tévéképernyőt. A szobában egymáshoz ér négy ágy. Szinte sehol egy személyes tárgy. István bácsi szobatársai a társalgóban nézik a nagy tévét, vagy tolókocsijukban szundikálnak. Napról napra, évek óta.

– Nem volt könnyű döntés, hogy beadjam, de még nehezebb volt olyan helyet találni, amelyik fogadta – emlékszik vissza István bácsi felesége. Az otthonok többségének nem kell a problémás öreg. Ahol mégis, ott egy lakás ára a beugró.

István bácsi több mint két éve él a csillaghegyi otthonban. Elégedett, ezt kérésre le is diktálta. A cégvezető Drajkó István több hasonló, a lakóktól begyűjtött levelet mutat.

 

A III. kerületi Márton utcában működő intézmény valójában nem idősotthon, hanem hotel. Az egykori sportszálló felét a Külker SC-től bérli az Ezüst Híd Kft., az ablakok alatt futballpályák vannak. Az egykor albérlők házaként működő intézményben eredetileg gyógytornával, masszázzsal, orvosi ellátással kombinált szállodaszolgáltatást terveztek. Ám Drajkó úgy találta, idősellátásra van a legnagyobb kereslet. Az intézmény 2013 óta működik.

Egy kreatív ember

Telt ház van – büszkélkedik a 85 ezer forintos, igaz, akció­san vett kötött kabátot viselő Drajkó, aki magáról azt mondja: nem orvos, csak egy kreatív ember.

Egy háromágyas, tágasnak nem nevezhető szobáért havonta fejenként 175 ezer forintot kérnek az otthonban
Egy háromágyas, tágasnak nem nevezhető szobáért havonta fejenként 175 ezer forintot kérnek az otthonban
Teknős Miklós / Népszabadság

Az iroda üzenőfalán egyetlen hivatalos iratként a Civil Management Kft. számára kiállított igazolás lóg. Ennek értelmében a III. kerületi önkormányzat 2012 novemberében szálláshely-üzemeltetésre adott engedélyt Külker Sport Hotel néven. Más engedély nincs. Ezt minden beköltözővel közlik – állítja Drajkó, aki az említett, azóta kényszertörlésre kijelölt cégnek és az új üzemeltetőnek is ügyvezetője.

– Másfél éve a kormányhivatal szociális osztálya azzal keresett meg, hogy az általunk végzett tevékenység szociális szolgáltatás, ezért felszólított bennünket, hogy nyújtsunk be engedélykérelmet. Megtettük, folyik az eljárás – teszi hozzá a cégvezető.

A falon függő igazolást kiadó építési hatósági osztály szakhatóságként járt el, de a nyilvántartásba történő bejegyzéshez nem járult hozzá – közölte lapunkkal a III. kerületi önkormányzat, ahová több bejelentés érkezett az idősotthon miatt.

Teknős Miklós / Népszabadság

Az illetékes főosztály tavaly márciusban helyszíni szemlét tartott, és azt tapasztalta, hogy az intézmény a jogszabályban előírt személyi és tárgyi feltételeknek nem felel meg, az „idősek elhanyagoltnak tűntek", ezért intézkedést kért a fővárosi kormányhivataltól.

A Népszabadság úgy tudja, egy alkalommal már bírságot is kiszabtak az illegálisan működő szolgáltatóra. Az Ezüst Híd engedélykérelmét első körben elutasították, de a másodfokú hatóság új eljárásra kötelezte a kormányhivatalt. Ez idén januárban zárult le, a kormányhivatal újabb kifogásokat fogalmazott meg.

Mindent bele

Drajkó István azt mondja, „a végsőkig el fog menni", mert szolgáltatásukra szükség van. Ha mégis be kell zárni az intézményt, akkor a ház összes lakóját el tudják helyezni egy vidéki otthonban. Azt nem árulta el, hogy hol. Az otthon lakóival, illetve hozzátartozóikkal kötött szerződés szerint erre nem kötelesek. Egyhavi felmondási idővel szerződnek. A belépési díj megegyezik a havi bérleti díjjal. A havonta fizetendő összeg független a lakók szociális helyzetétől, nyugdíjától, csak a szobában elhelyezett ágyak számától függ.

Az egyágyas elhelyezésért 215 ezer forintot kérnek havonta, a kétágyasért 195 ezret, a háromágyasért 175 ezret, míg a négyágyas szobában 145 ezer az ápolási díj. Ezért az ötszöri étkezésen túl programokat és 24 órás felügyeletet ígérnek. Az otthonban nyolc ápoló és négy kisegítő dolgozik. A lakókat az ügyvezető szerint rendszeresen látogatja a háziorvos, pszichológus és gyógytornász. Jár ki pedikűrös és fodrász is. Az ápolási díj tartalmazza a gyógyszerek és a pelenka árát is. Állami támogatást nem kapnak, de ha lesz engedélyük, megkérik azt is.

István bácsi és Drajkó István, az ügyvezető
István bácsi és Drajkó István, az ügyvezető
Teknős Miklós / Népszabadság

Minden szobához tartozik fürdő. Ez egy fali kapaszkodót és egy tálca nélküli zuhanysarkot jelent, az emeleten csaknem harmincéves burkolatokkal, szaniterekkel. A társalgó, az ebédlő és a szobák bútorai, műszaki berendezései zömében máshol leselejtezett példányok. Az egyik ágyon Drajkó aludt korábban, de az ő otthonából került oda a földszinti bőr ülőgarnitúra és a konyhabútor is, „mindenét beletette az otthonba".

Második – előre bejelentett – látogatásunkra láthatóan kitakarítottak, az ajtó előtt ültetésre váró virágok sorakoznak. Az épületben terjengő szag is enyhült. A tálalókonyhában szépen felmatricázott hűtők, kisikált lábosok. Az ételt Drajkó másik vállalkozása, a Fittfutár Natura Kft. szállítja Angyalföldről.

Mint egy nagy család

– Úgy működik az intézményünk, mint egy nagy család, kirándulni járunk, esküvőt rendeztünk, és persze temettünk is már. Az egyik lakóhoz verset is írtam – meséli Drajkó István. Az Ezüst Híd által bérelt épületrész 21 szobájában jelenleg negyven idős – zömében 80 feletti – ember él. Többségüket alig látogatják a hozzátartozói. A nyitás óta közel 220 gondozott fordult meg itt, az ügyvezető szerint közülük alig öt-hat lakót vittek el a rokonai.

A 96 éves Teri néni elsőként költözött be. Beléptünkkor csodálkozik, milyen szépen kitakarítottak ma. Ha teheti, kimegy sétálni, de hosszú az út járókerettel a Gőtés-tóig, kertje meg nincs az otthonnak. Többnyire rejtvényt fejt az ágyában. Nem kérne már több évet, de azok egyre csak jönnek. Rettentően utálja, hogy semmi izgalmas nem történik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.