galéria megtekintése

Választás jön, ezren laknak a negyvenágyas panzióban

23 komment


Bita Dániel

Nagyjából ezren jelentkeztek be állandó lakosként másfél év alatt egy negyvenágyas soroksári panzióba, többségük román állampolgár. Bár meglehet, hogy nem ez vezérelte őket, mind szavazhatnak az önkormányzati választáson. A jegyző és a járási hivatal szerint nincs mit tenni, a bevándorlási hivatal ellenben vizsgálatot indított a kérdéseink nyomán.

Minden szállásadó örül, ha vendégei elégedettek. Szokatlan viszont, ha egy panzióba tömegesen jelentkeznek be állandó lakosként. Ha pedig a fogadó a nagybani zöldségpiac területén van, gyanítható, hogy nem az ellátás vagy Budapest turisztikai vonzereje a magyarázat.

Kissé szorosan lennének, ha minden bejelentett lakó egyszerre menne haza
Kissé szorosan lennének, ha minden bejelentett lakó egyszerre menne haza

A Nagykőrösi út 353. alatti Viktória panzióban tavaly 391-en, idén az első fél évben 334-en létesítettek állandó lakóhelyet. Nyár közepén a szállásra 711 román, 89 szlovák és 75 magyar állampolgár volt bejelentve, azóta még százhúsz ember állandó lakóhelye. További 171 honosított – romániai lakóhelyű – magyar állampolgár tartózkodási helyet létesített ott. A bejelentkezettek 18 és 60 év közöttiek. A fogadó tíz éve szolgál hasonló célokat: 2005-ben 42-en, 2007-ben 69-en jelentkeztek be állandó lakosként, majd 2008 és 2010 között mindössze hárman.

 

Soroksáron egy ideje már pletykálnak a „betelepülőkről". A mindössze 22 ezer lakosú, legkisebb budapesti kerület elöljáróinak tavasszal, az önkormányzati választókerületek kialakításakor tűnt fel a létszámgyarapodás. Laza Margit jegyző kérdésünkre közölte: egyeztettek a járási hivatallal, és arra jutottak, nincs jogszabályi korlátja annak, hogy egy címen hányan létesíthetnek lakóhelyet. A lakcímek fiktívvé nyilvánításának lehetőségéről utóbb tájékoztatták a szállásadót, de álláspontjuk szerint erre „egyedi, azaz több száz eljárásban kerülhet sor, amely eljárások hivatalból nem indíthatók meg".

– Ilyen esetekben megszokott, hogy a hivatal levelet küld a bejelentkezetteknek. És ha az a címzett ismeretlen megjelöléssel visszajön, fiktívvé nyilvánítja a lakhelyet. De tarthat helyszíni szemlét is, meggyőződve arról, a címre bejelentkezettek valóban ott laknak-e életvitelszerűen – magyarázta a Népszabadságnak egy hasonló ügyeket ismerő forrás, aki szerint a járási hivatalvezetőnek most is ezt kellett volna tennie. Majd miután megállapította, hogy a negyvenágyas panzióban nem élnek ezernél is többen, közokirat-hamisítás miatt feljelentést kellett volna tennie.

Nem ez történt. Foglalkozott viszont az üggyel a helyi választási bizottság (hvb), miután egy delegált a jegyzőhöz fordult. Laza Margit szeptember 25-i beszámolója szerint már 1185 ember volt bejelentve a fogadóba. A hvb ülésén azonban a jegyző úgy érvelt, ha a szállásadó hozzájárul a lakóhely létesítéséhez, akkor a bejelentkezést a jogszabályok lehetővé teszik. Dücső Csaba, a hvb elnöke ezt azzal egészítette ki: a lakóhelyek létesítése „nem alkalomszerű, hanem hosszabb ideje tartó folyamat", ezért nem függ össze a választások tisztaságával. „Milyen jogszabályt sértettek meg?" – kérdezte a jegyzőkönyv szerint.

Aki olyan állandó lakóhelyre jelentkezik be, ahol ténylegesen nem él, közokirat-hamisítást követ el. A bejelentkező az elkövető, a tulajdonos a bűnsegéd. Mivel több mint ezer esetről van szó, utóbbinál a bűnszervezetben való részvételt is vizsgálni lehet. Lapunknak jogászok azt mondták: ezer új bejelentkezőnek szemet kellett volna szúrnia a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban. Kérdéseinkre a hivatal tudatta: a levelünkben foglaltak miatt vizsgálatot indítottak, ehhez türelmet kértek. Általánosságban azt közölték, ha visszaélés gyanúja vetődik fel, mert ugyanarra a címre már a sokadik külföldi kíván bejelentkezni, tulajdoni lapot kérnek az ügyféltől. Ha kiderül, hogy egy kiadott regisztrációs igazolással – így lakcímkártyával – rendelkező külföldi a kérelméhez hamis okiratot csatolt, intézkednek az igazolás visszavonásáról, büntetőfeljelentést tesznek, valamint tájékoztatják a lakcímnyilvántartás kezelőjét.

Értelmezésünk szerint mulasztott a helyi választási bizottság is, amelynek kérnie kellett volna a járási hivataltól a lakcímbejelentések valódiságának ellenőrzését. Ezt a választási iroda egyik tagja jelezte is a többieknek, de észrevételét nem vették figyelembe, mondván megint csak nem választási ügyről van szó. A hvb végül Fenyvesi Dezső, az Együtt Soroksárért Egyesület delegáltjának – a több elutasítás ellenére – kitartó próbálkozása után múlt pénteken mégis úgy döntött, felkéri a jegyzőt, hogy ha törvénysértő helyzetet tapasztal, sürgősen tegye meg a jogi lépéseket. Laza Margit azt mondta lapunknak, a döntésről értesítette a panzió tulajdonosát, és felhívta figyelmét a hozzá bejelentett lakcímek fiktívvé nyilvánításának lehetőségére.

A jegyző a hvb egy korábbi ülésén elárulta, a hivatal nem hivatalos forrásból úgy tudja, hogy a panzióban egy logisztikai cég munkatársai létesítettek lakóhelyet, nagy részük „valószínűleg már nem is dolgozik ott, sőt talán már az országban sincsenek, de a címük még mindig él". Kérdésünkre, hogy honnan származik az értesülés, úgy felelt: „a nem hivatalos információ további pontosítása jogilag irreleváns". Mivel a nagybani piac szomszédságában található a Waberer's International Zrt. kamiontelepe, érdeklődtünk a csaknem négyezer sofőrt foglalkoztató cégnél, tudnak-e arról, hogy munkatársaik tömegesen jelentkeztek be a Viktória panzióba, de lapzártánkig nem válaszoltak.

Szakértők szerint a fiktív lakcímbejelentések oka a tartózkodási engedély megszerzése, illetve az lehet, hogy számos ellátás lakóhelyhez, nem állampolgársághoz kötött. Az ügy napvilágra kerüléséhez mégis az kellett, hogy kiderült: a panzióba bejelentkezett több mint ezer ember – uniós állampolgár lévén – szerepel a XXIII. kerületi választói névjegyzékben, és voltaképpen eldöntheti az önkormányzati választás kimenetelét. Ezért arra lehet számítani, hogy vasárnap árgus szemek figyelik majd azt a szavazókört, amelyhez a fogadó tartozik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.