galéria megtekintése

Orbán: Uralkodjék a tisztelet

Esküt tettek a harmadik Orbán-kormány tagjai. A minisztereket már reggel kinevezte Áder János köztársasági elnök, délután megvolt az első kormányülés is. Orbán Viktor szerint a nagy tettek korszaka következik.

Az államfő reggel adta át megbízólevelüket a minisztereknek a Sándor-palotában, Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök jelenlétében (az újságírók közül viszont csak a közmédia tudósítóit engedték be). A kormány hivatalosan a tárcavezetők kinevezésével megalakult, ám mielőtt megkezdenék munkájukat, esküt tesznek az Országgyűlésben. Délután az első kormányülést is megtartották (az itt hozott döntésekről - köztük Orbán kolostorba vonulásáról - itt olvashatnak).

Orbán belejt
Orbán belejt – Népszabadság/Móricz-Sabján Simon

A parlamentben – ahogy az alakuló üléskor – most is ott voltak a közjogi méltóságok, állami vezetők és számos diplomata. Az egyórás ülésen a kormányfő mondott beszédet.

 

Casting verseny

Az ülés kezdete előtt Tóbiás József, aki Mesterházy Attila lemondása óta vezeti az MSZP-frakciót, önironikusan arról beszélt újságíróknak: a minden korábbinál tovább húzódó kormányalakítás bizonyította, hogy nem csak ők tudnak castingolni. Szerinte árulkodó, hogy az eddigi egészségügyi, oktatási és kulturális államtitkár sem folytathatja a munkáját, mint ahogy az is, hogy a harmadik Orbán-kormány „titokban", már az eskütétel előtt megalakult.

Elérte a parlamentet a média tiltakozása
Elérte a parlamentet a média tiltakozása
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Napi Kövér

Kövér László nyitóbeszédében meghívta a képviselőket és a kormánytagokat Tisza István újjáépített, Kossuth téri szobrának pünkösdhétfői átadására. Azt eredetileg holnap tartották volna, de Orbán Viktor kijevi útja miatt hétfőre halasztották. Szavai szerint az egykor lerombolt szobor újbóli felállítása nemcsak kegyeleti gesztus, hanem azt is üzeni, hogy a magyarok nem eltörölni akarják a múltat, hanem visszaszerezni az önrendelkezés jogát a történelmük felett. A házelnök az ülés résztvevői között köszöntötte Schmitt Pál egykori államfőt és Boross Péter korábbi miniszterelnököt, valamint Polt Péter legfőbb ügyészt.

Rogán Antal és Schiffer András viccelődnek a szünetben
Rogán Antal és Schiffer András viccelődnek a szünetben
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Orbán: Néppárti kormányt!

Orbán Viktor parlamenti beszédében néppárti kormányt hirdetett, ami szerinte eltér az 1998-as polgári, illetve a 2010-es plebejus kormánytól. Felszólalásában a miniszterelnök azt mondta, létrejött a miniszterek munkájának szilárd törvényhozási háttere, az általa felkért, és az Áder János államfő által kinevezett miniszterek készen állnak arra, hogy letegyék a miniszteri esküjüket. Arról, hogy harmadik alkalommal alakít kormányt, azt mondta, hogy az előző kormányok működéséből leszűrte a tapasztalatokat, a 24 év után mindenképpen.

Több, mint demokrácia

Kiindulópontja az volt, hogy a választók másodszor döntöttek az egység mellett, kivételes felhatalmazást kaptak, "egységes és erős nemzetet kell vezetniük". A markáns és határozott irányt tartani kell, tette hozzá, az általa vizionált néppárti kormányról pedig azt mondta: ez több, mint a demokrácia szabályainak betartása, a néppárti kormányzás ugyanis a klasszikus lincolni gondolat alapján áll: "a népből, a néppel, a népért", vagyis az emberektől kapott felhatalmazás alapján, az emberekkel közösen, az ő érdekükben akarnak kormányozni.

Népi, nemzeti

Szükségük van kiemelkedő koponyákra, szakemberekre, bátor és újító gondolatokra. A szakértelem nem ad jogalapot az ország vezetésére, "elitekre szükség van, elitista kormányra nincs". Népi felhatalmazás, nemzeti célok, az emberek érdekében - ez a néppárti kormányzás alapja Orbán meglátása szerint.

Három harmad

Három harmadot kell képviselni, a győztesnek nem igaza van, hanem feladata - folytatta a kormányfő. Ez a kormány az egész magyar nemzetet képviseli, közölte a miniszterelnök, aki azt az elvárást fogalmazta meg, hogy vállalja minden miniszter a történelmi felelősséget, álljon ki minden helyzetben a magyarokért és a magyar nemzetért.

A mai kormányzó erőket európai középnek hívhatják, joggal - mondta el ismét Orbán Viktor, hozzátéve, "a közép védje meg magát a szélsőségekkel szemben.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Bezzeg a farizeusok

Gyenge és erkölcstelen kormány az, amely alatt a lelkiismeretes emberek rosszul járnak, míg a farizeusok előnyt szereznek - mondta Orbán, aki a munka és a teljesítmény megbecsülését nevezte célnak, és a "tisztelet uralkodását".

Bátor keresztény

Az előző négy év a nagy és bátor gondolatok időszaka volt - hangoztatta Orbán Viktor, aki ismét arról szónokolt, hogy a liberális politikai rendszer helyett nemzeti politikai rendszerre van szükség, az értékközömbösség helyett pedig a keresztény kultúra visszahelyezésére.

Magas léc

"Az előttünk álló négy év már nem a nagy gondolatok, hanem a nagy tettek korszaka lesz. A jövő gondolati építménye áll, sőt biztos alkotmányos alapokon áll. Most nagy ívű bátor tettekre lesz szükség és lehetőség. "Mindez, amit elmondtam, azt jelenti, hogy a mostani kormány dolga nehezebb lesz, mint az előző kormányé. A léc ugyanis magasabbra került". Az embert próbáló feladatokhoz komoly teherbírású, magas szakítószilárdságú emberekre lesz szükség, akik elbírják a magyar választók által vállukra helyezett súlyt és felelősséget, kitartanak közös céljaink mellett" - konferálta fel Orbán Viktor a leendő minisztereit.

Teljes foglalkoztatást

Aztán a kormányfő személyre szabott feladatokat adott minisztereinek, eképpen:

Varga Mihályt arra kérte föl, mondta, hogy nemzetgazdasági miniszterként szolgálja a magyar embereket, a munka alapú gazdaság kiépítését. "Ennek alapján teljes foglalkoztatottságot várunk tőle". A tegnapi Európai Központi Bank döntéseire is készítse fel a magyar gazdaságot. Navracsis Tibortól - aki a külgazdasági és külügyminiszteri feladatokat fogja ellátni - olyan vonalvezetést szeretne Orbán, amely "minden jelentős külhatalmat érdekeltté tesz a magyarok sikerében"; hogy olyan kapcsolatrendszert alakítson ki, hogy abban legyen érdekelt Magyarország, hogy súlya növekedjen. "Ilyen külpolitikai stratégia súlya bravúrt követel, ezért kértük fel éppen önt. Sok sikert !"Trócsányi László, Magyarország korábbi párizsi nagykövete a most újonnan létrehozott igazságügyi tárcát vezeti majd. Tőle mint a néppárti kormány miniszterétől az várja el főnöke, hogy a nemzetközi térben védje meg Magyarország alkotmányos identitását, itthon pedig járuljon hozzá, hogy az igazságügyi rendszerünkben meginogni látszó közbizalom szilárdulni látsszon. "Isten hozta a kormányban, miniszter úr!" - üdvözölte az újonc kormánytagot a "néppárti" kormány feje.

Legyen kemény

Pintér Sándort pedig arra kérte fel - folytatódott Orbán vallomása -, hogy belügyminisztereként töretlen határozottsággal folytassa azt a munkát, amit 1998-ban kezdett el, "a közrend legfőbb őreként teremtse meg a mindennapok biztonságát. Legyen kemény, hajlíthatatlan, igazságos. A bűnözők jogai sohase előzhessék meg a törvénytisztelő polgárok és az áldozatok jogait. Tegyen meg mindent, hogy Magyarországon senkinek se kelljen félnie".

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Harcos hely

Seszták Miklós leendő nemzeti fejlesztési minisztert Orbán arra intette, hogy "ez a minisztérium harcos hely, a figyelem és a támadások közkedvelt célpontja". Itt őrzik ugyanis az állami vagyon tekintélyes részét, innen fejlesztik a közlekedést, az energia-ellátást és az infokommunikációt. "Arra kérjük önt, őrizze és gyarapítsa a nemzeti vagyont, segítse az ország újraiparosítását és egy új szerkezetű gazdaság kiépítését. Bizonyítsa be, hogy az állam lehet jó gazda, és a magyar erőforrásokat a magyar gazdaságon belül tartsuk".

Hogy az a magyar

Balog Zoltántól azt várja Orbán Viktor, hogy az emberi erőforrások minisztériumában összpontosuló valamennyi lehetőséget és energiát úgy irányítsa, hogy az a magyar családokat erősítse. Sőt, egyenesen "a nemzetmentés modern kori formája" az elvárás Balog felé, szóval neki sem lesz könnyű dolga.

Verdikthez igazodj

Ahogy Fazekas Sándornak sem. Felé azt az elvárást fogalmazta meg a miniszterelnök: találja meg a módját, hogy a magyar földet magyar gazdák művelhessék. Az előző évben szerinte eldöntöttek egy évszázados sorskérdést - mármint hogy kié legyen a magyar föld. "80 százalék a kis- és középbirtok, 20 százalék a nagybirtok, ezt a törvényt hoztuk". Fazekasnak tehát ehhez a verdikthez kell igazítania a munkáját.

Harcra fel

Hende Csaba sem lélegezhet fel, miután Orbán szembesítette a most zajló világátrendeződéssel, ami "komoly katonai és hadászati következménnyel jár". Napról napra nő a nyomás a NATO részéről, hogy növeljük katonai kiadásainkat, Orbán Viktor pedig nem kevesebbet vár tőle, minthogy találja meg a magyar honvédség helyét a XXI. századi nemzetközi együttműködési rendszerekben.

Semjén Zsolt tárca nélküli miniszter és miniszterelnök-helyettes járt ezek szerint a legjobban, neki csak annyit mondott a főnöke, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség egyik záloga az a horgony, amely filozófia, világszemlélet és értékrend szempontjából biztonságos vizeken tartja a kormány hajóját. "Gratulálok az előző év sikeres nemzetpolitikájához, és örülök, hogy ismét együtt dolgozhatom önnel".

Csatába, János

Orbán Viktor utolsónak említette a Miniszterelnökségét vezető Lázár Jánost, aki mellett a támadások ellenére "a leghatározotabban" kiállt. "1998-ban és 2010-ben az előző két kormányom megalakításakor már-más módszerrel, munkarenddel és eszközökkel próbáltam összefogni a kormány munkáját, koordinálni a miniszterek tevékenységét. Egyik megoldást sem éreztem olyannak, amelyen ne kellene és lehetne változtatni. Nyolc év kormányzati tapasztalatait próbáljuk most ötvözni a kialakíktandó miniszterelnökség formájában. Még oly hatékony miniszterek sem adódnak össze jó kormánnyá és jó kormányzati teljesítménnyé csak úgy. Ehhez összhang, koordináció, rendezettség és bátor kezdeményezések kellenek - ismertette kritériumrendszerét. Lázárról pedig azt mondta, "Fiatalok a csatába, öregek a tanácsba!". A Lázár János elleni támadásokat általános síkra emelve, úgy folytatta, hogy a kormánnyal szembeni támadások gyakorisága Lázár János eredményességének biznyítéka lesz, sőt, már most is az. "Akkor fognánk gyanút, ha a támadások alábbhagynának. De az irányított ólmot és vasat a miniszterelnöknek szánják. "Nehéz, de szép munka, remélem, örömét leli benne" - kívánta Lázárnak.

Kézről-kézre
Kézről kézre
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Dicsőség néki

Végül arról beszélt a miniszterelnök - immár általánosságban -, hogy miniszternek lenni egyszerre küldetés, szakma és munka. A felelős kormány megvalósítása azon múlik, hogy a kormány minden tagja megérti-e, hogy a magyarság szolgálatába lépni egyszerre felelősség, hazaszeretet és szolgálat. Ez legyen minden kormányzat vezérelve - tette hozzá. "Nincs más, nem lehet más iránytűnk. Erre esküsznek fel. Soi deo gloria, egyedül Istené a dicsőség!" - zárta beszédét a szokásos fordulattal Orbán Viktor.

Szép volt, főnök
Szép volt, főnök
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Isten-isten

A harmadik Orbán-kormány miniszterei ezek után letették az esküt. A parlamenti ülés ezzel véget ért, Orbán Viktor az Országház Vadásztermében koccintott minisztereivel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.