galéria megtekintése

Orbán kolostorba vonul, minisztereit vidékre költözteti

Munkatársainktól
NOL

Kecskemétre, Debrecenbe és Székesfehérvárra dobná szét a minisztériumokat Orbán Viktor, ő maga pedig a Várba költözne, Áder János szomszédságába, az egykori Pasapalota mellé. Tízéves tervet is készítenek a Várnegyed újjáépítésére.

A budai Várba, a Sándor-palota mellé, a Karmelita kolostor épületébe költözik a miniszterelnök és hivatala legkésőbb 2016. március 15-ig, több tárca székhelye pedig vidéki városokba kerülhet - közölte Kurucz Éva újonnan kinevezett kormányszóvivő a kabinet pénteki ülése után.

A Karmelita kolostor épülete és a Sándor-palota
A Karmelita kolostor épülete és a Sándor-palota
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A kormány döntött arról - tette hozzá Kurucz Éva -, hogy "nemzeti programot" indít a budai várnegyed és a Budavári Palota újjáépítésére 2014-2024 között. Ennek a felújítási programnak a keretében a miniszterelnök és hivatala 2016. március 15-ig a budai Várba, a Sándor-palota mellé, a Karmelita kolostor épületébe költözik.

 

Kurucz Éva arról is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök felkérte Hende Csaba honvédelmi minisztert, tekintse át annak lehetőségét, hogy a Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárra költözzön legkésőbb 2016. március 15-ig.

Hozzá hasonlóan Fazekas Sándor földművelésügyi tárcavezetőnek a minisztériuma Debrecenbe költözését - szintén 2016. március 15-ig - kell megvizsgálnia.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek pedig a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkársága Kecskemétre költözését kell megvizsgálnia. Utóbbi azonban már hamarabb megtörténne, legkésőbb az idei év végéig.

A Földművelésügyi Minisztérium Debrecenbe való költözéséről Kósa Lajos polgármester lapunk megkeresésére azt mondta: még nem tud semmi konkrétumot mondani, hiszen a hír friss, az ügyet csak péntek délután vitatta meg a kormány.

Hozzátette: a költözés időpontjáról sem döntöttek még, így arról sem tud nyilatkozni, hogy a tárca melyik debreceni épületben kap helyet. Arra a kérdésünkre, hogy a teljes minisztérium költözik-e, vagy csak néhány részlege, Kósa azt válaszolta: az egész.

A debreceni belvárosban egyébként két épület is helyet adhatna a kormányzati főhivatalnak, hiszen üresen áll a polgármesteri hivatal mellett lévő volt ÁNTSZ-székház a Dósa nádor téren, s ugyancsak kihasználatlan az egykori megyei könyvtár épülete a Piac utcán. E két épületet megemlítettük Kósának, aki azt mondta: ennyire ne szaladjunk előre, az egyeztetések csak ezután kezdődnek.

Olyan fideszes Bács-Kiskun megyei politikust, akinek lehetnek információi a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkárságának Kecskemétre költözéséről, nem sikerült elérnünk. Kecskeméti közéleti emberek szerint egy közel száz fős hivatalnak jelenleg nincs alkalmas állapotban lévő épület a városban. A városházán a polgármesteri hivatal apparátusa mellé nem férne, mint ahogyan a megyei közgyűlés egyébként hatalmas épülete is megtelt a kormányhivatal alkalmazottaival.

A városban jelenleg két, nagyságra alkalmas épületet tudnak elképzelni erre a célra: a régi megyeházát, amelyben kisebb szervezetek és cégek bérelnek irodahelyiséget, illetve a felújítás miatt nemrég kiürült régi kórházi tömböt. Felújítás után akár az államtitkárság, akár a kormányhivatal vagy a nyugdíjbiztosító részlegei is használatba vehetnék ezeket - utóbbi esetben a vidékfejlesztés irányítói a megyeháza épületében kaphatnának helyet.

Kecskemét nincs messze a fővárostól - jelenleg is sokan ingáznak onnan Budapestre vonattal és gépkocsival. Fordítva is működne a dolog, már amennyiben az államtitkárság személyzetét is nem akarják lecserélni.

Azzal nincs semmi baj, ha egyes tárcák döntéshozatalra jogosult apparátusának tagjait vidékre telepítik – szögezte le érdeklődésünkre Fehér József, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) alelnöke. Úgy látja, racionális oka lehet annak, ha a Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárott működik majd, hiszen a honvéd vezérkar székhelye ma is ott van. Érdekképviseleti vezetőként azzal sem kíván vitatkozni, ha a mezőgazdasági tárcát vagy a Miniszterelnökség vidékfejlesztéssel foglalkozó apparátusát kívánják Budapesten kívül elhelyezni.

Ez szerinte az adott települések esetében kedvező hatással járhat, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ügyelni kell azok érdekeire, akiket az intézkedés érint. A SZEF elvárja – fogalmazott –, hogy az érintett személyeknek biztosítsanak megfelelő lakást, a házastársuknak munkalehetőséget, a gyermekeiknek pedig óvodai vagy iskolai elhelyezést.

Budapest súlytalanná tétele nem csak a fővárosi emberek arculcsapását, hanem annak a történelmi hagyománynak a felszámolását is jelenti, mely ezt a várost hosszú évszázadok alatt Magyarország közigazgatási központjává tette – reagált közleményben Horváth Csaba arra az elképzelésre, hogy a kormány több minisztréiumot is vidékre telepítene.

Az MSZP főpolgármester-jelöltje szerint a hét elején még arról szóltak a hírek, hogy a Fidesz törvénybe iktatott választási csalással teremti meg magának azt a többséget Budapesten, amivel egyébként nem rendelkezik. Mivel alkotmányosan ezt aligha teheti meg, Orbán Viktor úgy döntött: egyszerűbb felszámolni Budapestet.

Az új kormányszóvivő tájékoztatása szerint egyébéként a miniszterelnök - lehetőség szerint - kedden kívánja felterjeszteni az összes államtitkár személyét Áder János köztársasági elnökhöz kinevezésre. A miniszterek kinevezése, majd parlamenti eskütétele után, péntek délután tartotta első ülését a harmadik Orbán-kormány.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.