galéria megtekintése

Érvek helyett az Orbán-kormány csak hergeli a népet

60 komment


Lencsés Károly

Objektív tájékoztatás híján az emberek nincsenek érdemi döntési helyzetben – állítja Unger Anna választási szakértő.

Az ELTE oktatója, Unger Anna szerint vannak országok, amelyek felnőttként kezelik saját polgáraikat, nem azt sulykolják, hogy egy népszavazáson hová tegyék az ikszet, hanem alaposan megismertetik velük döntésük lehetséges következményeit.

Átírt népszavazási plakát Győtben
Átírt népszavazási plakát Győtben
kisalfold.hu

A magyar kormány viszont a kvótaügyben szerinte nem érvel, hanem inkább – rájátszva az amúgy is meglevő idegengyűlöletre – indulatot igyekszik kelteni.

 

Amúgy a felvetés eleve értelmetlen – hangsúlyozta –, mert az uniós­ csatlakozással az ország feladta nemzeti szuverenitása egy részét. Ezt sokan nem értik, ezért is súlyos hibának tartja a szakértő, hogy nálunk még soha senki nem próbálta elmagyarázni, egy-egy népszavazásnak mi a valódi tétje.

Az uniós csatlakozásról szóló referendum előtt sem fordítottak különösebb figyelmet erre – emlékeztet –, mert az, hogy mindenki cukrászdát nyithat Bécsben, eléggé gyermekded érv volt. A kabinet pedig folytatja a rossz hagyományt, hiszen nem tájékoztat, hanem elhallgat, rosszabb esetben félrevezet. Elhallgatja azt, hogy egy referendum nemzetközi szerződésekből eredő kötelezettségeket nem írhat felül. Meg azt: ha egy tagállam az EU többségi döntéseit végképp nem tudja elfogadni, marad a kilépés.

Számos helyen van rá példa – mondta Unger –, hogy törvény írja elő a népszavazás előtti tájékoztatási kötelezettséget. Az USA egyes tagállamaiban hatásvizsgálatot kell lefolytatni arról, hogy melyik döntés mibe kerül a szavazóknak. Ez a szakértő szerint túl sok pénzbe sem kerülne nálunk, hiszen léteznek azok az állami hivatalok, amelyeknek egyébként is a feladatai közé tartozik, hogy egy-egy döntés hatásait­ elemezzék. A pártatlanság záloga pedig az lehetne, hogy a népszavazás ellenzőinek véleményét egyetlen kiadványban ugyancsak közzétennék, miként az többek között Kaliforniában bevett gyakorlat.

Ha már az alaptörvény biztosítja a népszavazás jogát, meg kell teremteni az állampolgár számára az érdemi részvétel lehetőségét – ez Unger álláspontja. Miután az objektív tájékoztatást nem írja elő semmi, fokozott felelősséggel tartoznak a pártok, de akár a civil szervezetek is – véli Unger. Álláspontja szerint határozottan fel kellene lépniük­ a kormány egyoldalú kampánya, a közpénzen folyó politikai propaganda ellen.

Azt gondolja, ez jogilag is aggályos, hiszen a hivatalos kampányidőszak a szavazást megelőző ötvenedik napon kezdődik, miközben a kormány már a tavasszal kiplakátozta az országot, s a televíziók­ is rendszeresen sugároznak közszolgálatinak álcázott politikai hirdetéseket. A szakértő szerint emiatt minden létező jogorvoslati fórumon fel kellene lépni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.