galéria megtekintése

Erős bizalom az Ökotársban

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 13. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

A norvég kormány továbbra is bízik a támogatási program sikeres lebonyolításában és az Ökotárs-konzorcium munkájában, a magyar hatóságok fellépését pedig egyre kevésbé tudják mire vélni – nyilatkozta a Népszabadságnak Tove Skarstein, a skandináv ország budapesti nagykövete.

Tove Skarstein, Norvégia budapesti nagykövete
Tove Skarstein, Norvégia budapesti nagykövete
Földi Imre

Tove Skarsteintől azt kérdeztük, hogy változtak-e a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) prioritásai a 2010-es kormányváltás óta, vagyis „jobban félti-e a magyar demokráciát” az alap, mióta Orbán Viktorék kormányoznak.

A nagykövet szerint a támogatási célrendszer az összes érintett országban a kezdetektől – Magyarország esetében 2008 óta – azonos, vagyis nincsenek speciálisan magyar célok, ráadásul a demokrácia-emberi jogok tematika, amelynek projektjei körül a kormányzat szabálytalanságokat keres, csak az egyik a hét célterület közül, a támogatások spektruma ennél sokkal szélesebb.

 

Mint megtudtuk, a prioritásokon túl a norvég kormány elkötelezettsége is változatlan: arra törekszenek, hogy a program az Ökotárs lebonyolításában tovább folytatódjon az eredetileg meghirdetett és szerződésbe foglalt céloknak megfelelően. A konfliktus további eszkalálódásában egyáltalán nem érdekeltek, mivel ez a támogatott projektek befejezését nagyban megnehezítené.

Tove Skarstein ugyanakkor egyértelművé tette: a folytatáshoz arra van szükség, hogy hagyják nyugodtan dolgozni az alapot kezelő konzorciumot és a civileket, ne legyen több rendőri zaklatás, és a kormány ne avatkozzon bele a lebonyolításba, mert az a kétoldalú szerződés szerint nem a magyar kormányzat hatásköre.

A nagykövet azt is leszögezte: töretlen a bizalmuk az Ökotársban, hiszen régóta dolgoznak együtt, közelről látják az alapítvány munkáját, elégedettek az átláthatósággal és az adminisztrációval. Móra Vera és munkatársai helytállását pedig különösen respektálják, hiszen úgy látják, hogy a politikai nyomás ellenére példamutatóan viselkednek ebben a helyzetben.

– A norvég alap 16 országban van jelen, és még soha sehol nem fordult elő olyasmi, ami most Magyarországon történik. Szabálytalanság gyanúja több helyen is felmerült, de erre jól kidolgozott eljárásrendek vannak, és amennyiben a rendszeres auditok során konkrét szabálytalanságra derült fény, természetesen azt a megfelelő szankciók követték. A magyar kormány egyoldalú lépései, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) és a rendőrség fellépése nemcsak példátlan, hanem szükségtelen is – mondta Tove Skarstein.

Kérdésünkre, hogy kértek-e a norvég féltől iratokat a rendőrök, a nagykövet egyértelmű nemmel felelt, de azt is hozzátette, hogy a Kehitől – hónapokkal a vizsgálat megkezdése után – érkezett megkeresés a brüsszeli székhelyű Finanszírozási Mechanizmushoz. Szerinte ilyen igény esetében a magyar hatóságoknak már első körben is a programért felelős brüsszeli irodához kellett volna fordulniuk, nem pedig az Ökotárs-konzorciumhoz.

Azt a Lázár János minisztertől származó felvetést, hogy az Európai Bizottságtól kellene kérni a vita rendezését, Tove Skarstein nem tartja eleve elvetendőnek, ugyanakkor egyetért José Manuel Barroso bizottsági elnök azon véleményével, hogy a bilaterális szerződésben szabályozott kérdéseket alapvetően a két országnak kell rendeznie.

Rendőrségi razzia volt hétfőn az Ökotárs Alapítványnál
Rendőrségi razzia volt hétfőn az Ökotárs Alapítványnál
Reviczky Zsolt

– Norvégiának kezdettől az az álláspontja, hogy itt norvég közpénzekről van szól. Felmerült norvég részről, hogy ezeket a közpénzeket valaki hűtlenül kezelte? – kérdeztük, a nagykövet pedig ismételten nemmel felelt. Ez valóban a norvég adófizetők pénze, amelynek az elköltését a többi között a norvég számvevőszék ellenőrzi. Egyúttal elképzelhetetlennek nevezte, hogy az NCTA-ból bármennyi pénz (közvetve vagy közvetlenül) pártokhoz vándorolt volna, ahogyan azt a magyar kormány a napokban ismételten felvetette, hiszen ezt a minden kedvezményezett országra vonatkozó szigorú szabályok is tiltják, és a rendszeres auditok során ellenőrzik is.

A támogatásokat eleve konkrét tevékenységekre kapják a kedvezményezett szervezetek, és kifizetések csak az elvégzett munka igazolása esetén teljesíthetők. Azt pedig, hogy az Ökotárs „túl sokat” költött volna a program lebonyolítása során a saját működésére, Tove Skarstein szintén kizárta: az alapítvány megbízási szerződés alapján kezeli a pályázatokat, és a szerződésben pontosan rögzítve vannak a működési költségek is, egy esetleges túlköltést az auditok azonnal jeleznének.

– Sajnálatosnak tartjuk, hogy légből kapott állításokkal, bizonyítékok nélkül fogalmaznak meg olyan vádakat, amelyeknek a megvádoltakra nézve nagyon súlyos következményük lehet. Szerintünk az Ökotárs munkatársainak is jár a jogbiztonság és a jóhiszemű hatósági magatartás, ugyanúgy, mint minden magyar állampolgárnak – tette hozzá.

A nagykövet végül elmondta: már a norvég sajtó címlapjain van ez a történet, és Norvégiából – ahol az emberek egy másik demokratikus kultúrához vannak szokva – a civilek elleni hatósági fellépés, a napról napra változó kormányzati vádak sora teljességgel értelmezhetetlen.

Rogán a norvég pénzt félti

A Norvég Alap pénzeiről is beszéltek a Fidesz–KDNP tapolcai kihelyezett frakcióülésén. A tanácskozáson arra a következtetésre jutottak, hogy Magyarországon mindenkire a magyar törvények érvényesek – mondta Rogán Antal sajtótájékoztatóján. „Magyarországon még norvég pénzt sem lehet ellopni, és a civileknek sem lehet lopni” – fogalmazott a frakcióvezető. Lapunk kérdésére elismerte, hogy nem magyar közpénzről van szó, de szerinte a nem magyar közpénzek felhasználására is érvényesek a magyar jogszabályok, törvények. Rogán Antal egyúttal óvott attól, bárki abba a látszatba keveredjen, hogy esetleg bűnpártolást fedez. (Cs. I.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.