galéria megtekintése

Egyre több főnök feje fölött ázik a tető

1 komment


Szalai Anna

A tető beázik, a fürdők lezárva, de a fővárosi hajléktalanellátó intézmény fenntartója inkább a központi menedzsmentet duzzasztja.

Tucatjával veszik fel az embereket a fővárosi hajléktalanok – 18 telephelyen naponta 3500 ember – ellátásáért felelős Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeibe (BMSZKI), holott tavaly év végén még 147,7 millió forint gyorssegéllyel kellett kisegíteni a finanszírozási nehézségekkel küzdő hálózatot. A kifizetetlen számlák halmozódását látva a fővárosi önkormányzat attól tartott, hogy veszélybe kerül a téli krízisellátás.

Fürdőszobákat, hálótermeket, folyosószakaszokat kell lezárni, mert nem a felújításra költenek
Fürdőszobákat, hálótermeket, folyosószakaszokat kell lezárni, mert nem a felújításra költenek
Reviczky Zsolt / Népszabadság

– A helyzet kezelhető lett volna az extra önkormányzati támogatás nélkül is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az idei évet csaknem annyi pénzmaradvánnyal kezdtük, mint amennyit pluszban kaptunk tavaly – állítja Győri Péter, a ­BMSZKI szakmai igazgató-helyettese, aki szerint mindez nyilvánvalóvá vált volna a városvezetés számára is, ha a közgyűlési előterjesztéseket előbb megküldik nekik is. De ez nem történt meg, így az intézményről kialakított fenntartói kép hol sötétebb, hol rózsaszínűbb lett a valóságosnál. Győri a mostani kötelező létszámbővítésnek sem örül felhőtlenül.

 

– Nem hiszem, hogy az állami, illetve önkormányzati intézményeknek az lenne a fő feladatuk, hogy annyi pénzt szívjanak le a fenntartótól, amennyit csak lehet – jegyzi meg. – A BMSZKI tudatos létszámgazdálkodást folytatott eddig, és a megbízásos szerződések révén, az adott keretek között a lehető legjobb ellátást nyújtotta.

A fenntartó azonban nem így látta. A BMSZKI ezért a főváros utasítására 87 embert vesz fel erőltetett ütemben a központi menedzsmentbe, hogy megfeleljen a különféle minisztériumi rendeletekben, illetve a revizori jelentésben előírtaknak. A 2015-ben lezárult belső ellenőrzés ugyanis részben a jelentős létszámhiányban találta meg az intézmény szabálytalan gazdálkodásának okát. Egy konkrét eset: a pénzügyi osztályon az előírtnál kevesebben dolgoztak, mert az intézmény a szűkös keretéből inkább a hajléktalanellátásban közvetlenül részt vevő szakembereket alkalmazott.

Az elmarasztaló jelentés nyomán született intézkedési terv összesen 103 feladatot írt elő az intézményvezetésnek. A júniusi közgyűlésre készült előterjesztés szerint „minden olyan feladatot sikerült megvalósítani, amely a jogszabályszerű működéshez nélkülözhetetlen". A városvezetés ennek ellenére elégedetlen volt a végrehajtás ütemével. A fővárosi önkormányzat január 28-án azonnali hatállyal visszavonta a január 1-jén öt évre kinevezett Pelle József igazgató vezetői megbizatását. Az intézménynek azóta sincs vezetője. A munkát Győri Péter látja el. Az igazgatói posztra azóta pályázatot írtak ki, amely le is zárult, ám a Fővárosi Közgyűlés végül nem választott a jelöltek közül.

Győri Péter úgy látja, először az épületet kellene rendbe tenni, a létszámbővítés még ráérne
Győri Péter úgy látja, először az épületet kellene rendbe tenni, a létszámbővítés még ráérne
Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Nagyon fontos intézmény lehet a BMSZKI, ha ennyi bonyodalmat okoz az igazgató kinevezése – jegyzi meg kissé szarkasztikusan Győri Péter, aki egyébként nem indult a pályázaton. – Az elmúlt hat hónap helyettesítése teljesen nyilvánvalóvá tette számomra, hogy nem illik ez a poszt hozzám – magyarázza, de nem titkolja, hogy az intézmény négyszáz munkavállalója között bizonytalanságot szül az átmeneti állapot, különösen azért, mert ötletük sincs, miért nem sikerült választani a pályázatra jelentkezők között.

Győri nem az előző igazgató személyében és nem is az eljárásjogi hiányosságokban, illetve a szabályozatlanságban látja az intézmény legfőbb gondját. A BMSZKI valódi problémája szerinte az ingatlanállomány elmaradó felújításából, illetve az elégtelen karbantartásból fakad. Lassan tíz éve, hogy lezárult az átfogó felújítási program. Azóta legfeljebb tűzoltás folyik. A karbantartásra, üzemeltetésre kapott pénz semmire sem elég, ezért fürdőszobákat, hálótermeket, folyosószakaszokat kell lezárni. Az például teljesen átlagos, hogy öt tusolóból, illetve mosdóból csak három működik. A csapok javítására ugyanis nincs pénz. A tető beázik, a kazánok szétdurrannak. S ez már valóban veszélyezteti az ellátást – összegez Győri Péter, aki úgy véli: előbb ezen kellene változtatni, a létszámbővítés ráérne azután is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.