galéria megtekintése

Elvették tőlünk a Moszkva teret, a Széll Kálmánt már a pártoknak adták oda

9 komment


Szalai Anna

Kicsit többe került, kicsit később adták át, de legalább a mienk. Tarlós István szerint csak a kákán is csomót keresők találnak benne hibát.

Semmiképpen nem akart a Várkert Bazár hibájába esni Tarlós István főpolgármester, ezért a hivatalos átadás előtt népi tesztüzemre bocsátotta a felújított Széll Kálmán teret és a budai fonódó villamost. Budapest egyik fő közlekedési csomópontját május elején nyitották meg a forgalom előtt, míg a fonódó már három hónapja közlekedik teljes hosszában.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Azóta várja a városvezetés, hogy kiderüljenek a problémák. Be is jött a számítás, így a legdurvább hibákat, például a térburkolat egy részének rettentő síkosságát a hivatalos megnyitóra kis is javították. Ez a csúszás pedig már nem osztott-szorzott. A sok év halogatás után elindított beruházás zárását először 2014 végére ígérték. A téren kihelyezett projekt-táblán február szerepelt. Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója idén március elején előbb beszólt elődjének, Vitézy Dávidnak („Más dolog látványterveket publikálni és más dolog megvalósítani azokat.”), majd májusra módosította a határnapot.

 

A beruházás valójában már a kivitelezői tender kiírásakor megcsúszott, a közbeszerzési jogvita pedig tovább rontott rajta. A munkához 2015 januárjában kezdhettek hozzá. A kivitelezők 440 napot kaptak, ami márciusban letelt. Kötbért viszont csak a szolgáltatóépület csúszása miatt számlázott ki a BKK. Ez egyébként még most sincs kész, megnyitását jövő hétre ígérte Tarlós István. Addig gusztusos furgonból árulják a jegyeket, bérleteket.

Üzletmenet

A BKK 2014. novemberben írhatta alá a kivitelezői szerződést a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt., valamint a WIS Holding Befektetési és Kereskedelmi Zrt. alkotta konzorciummal. Furcsa egybeesésként a WIS tulajdonosának, az inkább ingatlanfejlesztéseiről ismert Wicha Józsefnek éppen akkor vált fizetésképtelenné egy másik cége, a Terra Invest Zrt., amelytől a Raiffeisen Bank 13,4 milliárdot követelt. A cégbe 2006-ban a Magyar Fejlesztési Bank is beszállt 3,2 milliárddal, illetve 402 milliós uniós támogatást is nyertek. Wicha korábbi üzlettársai között Bálintfy Gábor ügyvéd is feltűnt, akinek hévízi hotelátadóját Orbán Viktor is megtisztelte, míg Bálintfy veje – Wicha másik üzlettársa –, Pocsai Alex a Hír TV egyik alapítója.

Időközben a költségek is megcsúsztak. A BKK a kivitelezési tenderajánlatok láttán döbbent rá, hogy nem fognak beleférni a Fővárosi Közgyűlés által szabott 4,8 milliárd forintos keretbe. A győztes KÉSZ–WIS konzorcium nettó 5,3 milliárd forintért vállalta a felújítást. (A másik ajánlat 6,56 milliárd volt.) A kormány kénytelen volt 4,5 milliárddal megemelni a tér és a fonódó együttes – uniós és hazai – projekttámogatását. A végösszeg ezzel 15,9 milliárdra emelkedett, míg a fővárosi önrész 3,5 milliárddal nőtt. A BKK a többlet műszaki tartalommal indokolta az emelkedést.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Az elhanyagolt csomópont helyén egy új, modern arculatú, magas szolgáltatási színvonalú, rendezettebb, akadálymentes és zöld közösségi tér jön létre, Buda közlekedése pedig – a budai fonódó villamoshálózat kiépítésével összehangolt munkáknak köszönhetően – megújul – ígérte a BKK a munka kezdetekor. És ebből kétségtelenül sok megvalósult. A tér rendezett lett, elkészült a lift és a mozgólépcsők. Tarlós István ünnepi beszéde szerint 200 fát, több ezer cserjét és virágot ültettek ki. Mégsem lett zöld közösségi tér. Összhatásában szürke betonteknő maradt.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A bronzszobrok – csiga, gördeszka, esernyő – kétségkívül jópofa gegjéből a hétköznapokban nem sok érződik. A tér korábbi találkahely szerepéből is sokat veszített, felerősítve közlekedési csomópont jellegét. Annak viszont kétségtelenül korszerű, a letisztított legyezőépület pedig kifejezetten szép. Az utcabútorok java szintén minőségi, jól illeszkedik az új óra is (bár időt leolvasni róla elég nehézkes), a vízjáték már most öröm a gyerekeknek. A talányos fa pulpitusok is funkciót találtak: pártok aláírásgyűjtő, kapcsolatépítő pontjaivá avanzsáltak.

A főpolgármester egyébként megtartva régi szokását, az ünnepélyes megnyitón senkit nem állított maga mellé.

(A 4-es metró avatóján nem volt ott Demszky Gábor korábbi főpolgármester sem, mert Tarlós szerint „nem érdemelte meg, hogy sütkérezzen a metró befejezésének fényében”.) A két kerületi polgármestert meg se hívták, a BKV és a BKK vezetői a bámészkodók közül nézelődtek. Nem volt lufi és zenekar, csak néhány pogácsa a BKK leendő ügyfélszolgálatán.

Számlázás

Meglepő tételekre bukkant a Népszabadság a tér felújítását végző konzorcium elszámolásaiban. Hat darab PC-monitor, billentyűzet és egér áthelyezésért 52 ezer forintot kértek, hat darab telefonkészüléket 109 ezer forintért szereltek le. A diszpécserasztal bontása 595 ezer forintba került, míg az asztalba beépített berendezések leszerelése további 1,767 millió forintba. A bazaltköves burkolás munkadíja majd 21 ezer forint négyzetméterenként, míg a járda és az úttest burkolatának bontása négyzetméterenként 3600–4400 forint volt. A betontechnológus mérnök napi 60 ezer forintért szakértett. A nagyméretű padok gyártmányterve 66 ezret kóstált, míg a legyártásuk darabonként 330 ezer forintba került.

Az ivókutak egyenként 622 ezerbe, a hat darab – gyalogosok tájékoztatását szolgáló – totemoszlopért összesen csaknem kétmilliót fizettek, a beton köztéri óra 18,1 milliót. A Népszabadságnak tavaly májusban még azt válaszolta a BKK, hogy a számlákat azért nem adhatják ki, mert az „ajánlattevő üzleti titokká minősítette az árazott költségvetést”. A számlákat végül az Index perelte ki. A tér átépítésének 5,3 milliárdos költségéből májusig 4,471 milliárd forintot fizetett ki a főváros. A BKK szerint a kifizetések teljesen arányban állnak az elvégzett munkával. A Jobbik viszont feljelentést tett közbeszerzést korlátozó megállapodás, hűtlen, illetve hanyag kezelés miatt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.