galéria megtekintése

Elveszett ívek nyomában

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 11. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Miből fizetik ki a törpepártok az ajánlóívek elvesztése miatt kiszabott bírságot? Kiderült, nem sokkal könnyebb választ találni a kérdésre, mint kifizetni a százmilliókat.

– A megadott címen nincs bejegyzett szám – mondja a telefonos tudakozó ügyintézője, amikor a Keresztény Magyarok Szövetsége (MKSZ) bejelentett székhelyének telefonszáma után érdeklődünk.

Már meglepődni sem lehet azon, hogy telefonon is elérhetetlen a párt: a tizenegy jelöltet indító szervezetnek nincs saját honlapja, csak egy rendkívül információszegény Facebook-oldala, amelyet tegnapig mindössze 35 ember kedvelt meg.

Noha a MKSZ „párt létére” kerüli a nyilvánosságot, az elmúlt napokban viszonylag sokat szerepelt: eddig meg nem erősített, de nem is cáfolt hírek szerint mintegy 242 millió forint bírságot szabott ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a szövetségre, amiért az előírások ellenére nem adta le időben az összes aláírásgyűjtő ívet.

 

Az eltűnt ívek és a rekordbírság miatt a párt székhelyének otthont adó Vas megyei községben, Nagymizdóban is kérdezősködtünk a KMSZ után.

És nem tud telefonszámot a saját férjéhez?

– Igen, tényleg itt van bejegyezve a faluban a párt – mondta telefonon érdeklődésünkre a község polgármestere, Hittigné Katz Éva.

– Tudja, hogyan érhetnénk el a párt vezetőjét? – kérdeztük a faluvezetőt.

– Elég bajos elérni őket.

– Egy telefonszámot azért tud?

– Talán egy e-mail címet – mondta, s már kezdte is diktálni – hittig@...

– A párt vezetőjének az e-mail címében az ön neve is szerepel?

– Igen.

– Talán rokonok?

– A férjemről van szó.

– És nem tud telefonszámot a saját férjéhez?

– Hát, tudok, de e-mailben könnyebben elérhető.

A különös beszélgetés nyomán elküldtük a megadott címre az e-mailt, de nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Az ÚMP hosszú távra tervez

Jelentős összegű bírságot kapott a képviselőjelölt-állításhoz szükséges aláírások összegyűjtésének egyik meglepetéspártja, az Új Magyarország Párt is: információink szerint mintegy negyvenmillió forintot kell befizetniük.

A tavaly ősszel alakult, országos listát állító ÚMP vezetője, Táncsics Péter érdeklődésünkre azt monda: „Még nem tudom megmondani pontosan, hogy mekkora bírságot szabtak ki ránk, mert hol a pártnak, hol a jelöltjeinknek küldték a büntetéseket. Az NVI szerint 800 ívet nem adtunk le. Valójában arról van szó: az ívek többségét az NVI szerint túl későn adtuk le, összesen legfeljebb 10-20 darab lehet, ami elveszett vagy megsemmisült. Eddig minden határozat ellen fellebbeztünk”.

Táncsics Péter kérdésünkre közölte: ha elutasítják a fellebbezésüket, akkor kifizetik a büntetést, mert a pártot hosszú távon szeretnék működtetni.

„Majd megoldjuk” – mondta az ügyvivő arra a kérdésünkre, hogy miből állnák a büntetést. Annak kapcsán, hogy esetleg az országos listaállítással kiérdemelt 149 milliós állami támogatásból fedeznék a költségeket, azt mondta: ez kizárt, azt a pénzt csak a kampányra lehet költeni.

Két elveszített ívért potom százezer

Megbüntették a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártot (SEM) is, ám erre a szervezetre – legalábbis riválisaihoz képest – „filléres” bírságot róttak ki: alig több mint 100 ezer forintot kell befizetniük. Érdeklődésünkre elmondták, összesen 10 970 darab hitelesített ajánlóívet vettek fel jelöltjeik. Ezek közül 10 968 darabot adtak le határidőre. Vagyis összesen két darab ívvel maradtak adósok.

„Ívenként 50 750 forint a büntetés, így 101 500 forintot kell befizetnünk. Ezt határidőre meg is tesszük” – írta közleményében a párt.

Közölték azt is: kivizsgálják, mi történt a két hiányzó ívvel. Arra a felvetésünkre, hogy kissé túlzónak tűnik a 100 ezer forintos bírság, amiért tízezer dokumentum közül kettő elveszett, úgy reagáltak: „Függetlenül attól, hogy mennyire túlzó vagy nem túlzó, a vonatkozó jogszabályok megváltozása óta tudni lehetett, hogy milyen következményekkel jár, ha egy párt nem tud elszámolni ezekkel az ívekkel”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.