galéria megtekintése

Elszámolták a paksi bővítést

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 17. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Az „olcsó” paksi atomerőmű jelenleg megawattóránként 40-45 euróért adja az áramot az államnak, a szabadpiacon ugyanez 35 euróba kerül, az új paksi blokkok viszont 80-90 euróért fogják előállítani – hangzott el kedden egy szakmai konferencián.

– A miniszterelnök januárban jelentette be, hogy orosz technológiával, orosz hitelből új atomerőművet akar építeni Pakson. A döntés hátteréről, gazdasági, műszaki, geopolitikai megalapozottságáról azóta sem tudunk semmit. Ha a kormány nem válaszol még a legindokoltabb kérdésekre sem, meg kell próbálni megkeresni a válaszokat – vezette föl az öt alkalomból álló, Paksról komolyan elnevezésű konferenciasorozat nyitórendezvényét Ámon Ada, az Energiaklub Szakpolitikai Intézet igazgatója. A meghívott szakértők az első alkalommal a várható államháztartási hatásokat elemezték.

Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősség Intézet (KFI) vezetője szerint az orosz hitel csak a finanszírozási formát jelenti, a projekt maga ugyanúgy az államadósságot növeli, mintha államkötvény kibocsátásából fedeznék a költségeket. – Nagy valószínűséggel a költségvetési hiány is nő, hiszen állami beruházásról van szó, amely befektetői szinten nem térül meg, és nem is a megtérülés a perdöntő szempont – hangsúlyozta.

A KFI elkészített egy számítást a költségvetési következményekről – Romhányi szerint itt az alkalom, hogy ha a kormány vitatja a megállapításokat, előálljon a saját számításával. A KFI kalkulációja alapján az „akár 40 százalékosnak” mondott magyar beszállítói arány a gyártási területen várhatóan 0, a helyszíni bérköltségekben optimális esetben 40, a helyszíni anyagköltségben pedig 20 százalék körül lehet, összességében legfeljebb 13 százalékot ér majd el.

 

A GDP-növekedésre gyakorolt hatás sem az építkezés, sem az üzemeltetés időszakában nem éri el a 0,5 százalékot. A hitel visszafizetését biztosító áramár a jelenlegi paksi árnak legalább a duplája lesz. Az „olcsó” paksi atomerőmű jelenleg megawattóránként 40-45 euróért adja az áramot az államnak, az új paksi blokkok viszont 80-90 euró ért fogják előállítani.

A távoli kilátások nem túl fényesek
A távoli kilátások nem túl fényesek
Banczik Róbert

Maga a beruházás az építés alatt, 2018 és 2026 között drasztikusan növeli az államadósságot, és – mivel a teljes kockázatot az állam viseli –ennek komoly költségvetési hatásai lesznek: azért, hogy az adósságpálya tartható legyen, hét éven át évi 500 milliárd forintos korrekciót kényszerít ki a beruházás. Ez az összeg a teljes éves családtámogatási keretnek felel meg, és a kigazdálkodása mindenképpen jelentős növekedési vagy szociális áldozatot kíván majd.

Romhányi szerint a fentiek miatt a beruházásnak már a középtávú költségvetési tervekben (így a jövő évi költségvetés 2018-ig szóló kitekintésében) is meg kellene jelennie, ha a kormány reálisan számolna a megvalósítással.

Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa azt hangsúlyozta, hogy a KFI által felvázolt számítás rendkívül optimista előfeltételezésekből indul ki. A kormány „költségterve” ugyanis, vagyis az, amit a kalkulációnál alapul vettek, nem számol idő- és költségtúllépéssel (miközben Európában a két-háromszoros túlköltés számít általánosnak, és még egy a kormányváltás előtt készült egyik hatásvizsgálatban is 20-30 százalékos többletigény szerepel).

Petschnig ehhez azt tette hozzá: mindenfajta megtérülést kizárhat ugyanakkor, hogy a paksi áram exportjának fizikai korlátai vannak: a határkeresztező áramszállító kapacitás minimális, Ausztria nem enged át a területén atomenergiával termelt áramot, Németország pedig jelezte, hogy nem tart igényt magyar áramra (a legtöbb környező ország jelenleg is nettó áramexportőr). A gazdasági szakember azt is furcsának nevezte, hogy a beruházási konstrukció a projekt összes kockázatát a magyar adófizetőkre terheli: az árfolyamkockázattól az esetleges csúszásig mindenért a magyar állam (végső soron az adófizető) áll helyt, az orosz felet semmilyen kötelezettség nem terheli.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.