galéria megtekintése

Valamit nagyon elnéztek Falus visszahívásában

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 03. számában
jelent meg.

Bita Dániel–Bednárik Imre
Népszabadság

A közhangulatra, és nem mérésekre alapozta Falus Ferenc visszaléptetését a baloldali ellenzék. Nem volt a birtokukban a Nézőpont Intézetén kívül olyan kutatás, amely azt mutatta volna, hogy Bokros Lajos a népszerűbb – ismerték el ellenzéki politikusok. Falus a Medián és az Ipsos szerint is népszerűbb volt Bokrosnál

Hátulról előz
Hátulról előz
Reviczky Zsolt

„A főpolgármester-jelöltek számát csökkenteni kellett, mert egyre nagyobb volt a veszély, hogy az ellenzék megosztottsága miatt a baloldali szavazók otthon maradnak” – nyilatkozta lapunknak Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke. Hozzátette: mivel Bokros Lajos deklarálta, hogy nem száll ki, elkerülhetetlen volt Falus Ferenc visszavonása. A kampánynak csak így lehetett lendületet adni.

Úgy tudni, az Együtt politikusai azt is mérlegelték, hogy Falus alighanem 20 százalék alatti eredményt ért volna el, ha Bokros nem lép vissza a javára, amit hárompárti közös jelölt esetében nem vállalhattak, főleg az őt ajánlók nem tehették ezt. Erre hivatkozott a pártszövetség egyik politikusa lapunknak, amikor azt mondta: minden tisztelete ellenére indokolatlannak tartja a Falus iránt „hirtelen támadt nosztalgiát”.

 

Ezt tegnap az hívta váratlanul elő, hogy a HVG közölte a Medián felmérését. Bár a kutatás kétszáz fős budapesti részmintája a nagy hibahatár miatt nem alkalmas pontos előrejelzésre, mégis árulkodó, hogy a megkérdezettek 37 százaléka által támogatott Tarlós István mögött Falus állt a második helyen 12 százalékkal, az 5 százalékra mért Bokrost pedig a jobbikos Staudt Gábor is megelőzte, akit ugyanis 10 százalékra vártak.

Arányban a pártnépszerűséggel

Lapunknak több ellenzéki politikus is hangsúlyozta: kétszáz válaszadó nem reprezentálja a fővárosiak véleményét. Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke kiemelte, hogy Bokros párttámogatás nélkül ért el 5 százalékot, míg Falust annak ellenére mérték csak 12-re, hogy három párt állt mögötte.

Kunhalmi mindazonáltal megjegyezte: Falus visszalépése kész helyzet elé állította a fővárosi szocialistákat.

A Mediánéhoz hasonló eredményeket hozott az Ipsos szeptember közepén mintegy kétszáz fővárosi megkérdezésével készült mérése. E szerint Tarlósnak a kampány korai szakaszában két és félszer annyi támogatója volt, mint az őt követő baloldali jelöltnek. Budapesten úgy a választópolgárok harmada támogatta a Fideszt, negyede a baloldali pártokat, többségében az MSZP-t, egy-egy tizedük a Jobbikot és az LMP-t. A mérésből következtethető, hogy Falus támogatottsága 12-14 százalék volt.

Závecz Tibor kutatási igazgató nem akarta a konkrét számokat ismertetni, de elmondta: az rajzolódott ki számukra, hogy a jelöltek támogatottsága egyenes arányban áll pártjuk népszerűségével. Ebből adódóan Bokros az Ipsosnál sem haladta meg az 5 százalékot, sőt.

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója a HVG-nek arra hívta fel a figyelmet: soha korábban nem fordult elő, hogy Budapesten az egyik versengő párt vagy pártszövetség közvéleménykutatás nélkül állítson jelöltet. Most ez történt.

Mérésekre korábban csak Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője hivatkozott, ezekben rendre ő szerepelt a legjobban. Az Együtt és a DK akkor ezt Horváth ismertségével magyarázta, megkérdőjelezve, hogy szoros eredményre lenne képes Tarlós ellen.

Azt mindenesetre nemcsak Hann Endre, hanem Falus Ferenc is elgondolkodtatónak tartja, hogy a baloldal a Nézőpont adataira alapozva döntött a cseréről.

Jelezni kell azonban azt is, hogy e jobboldaliként elkönyvelt elemzőcég ezer budapestit kérdezett meg, ötször annyit, mint az Ipsos és a Medián. Az is tény, hogy Bokros náluk is csak 14:11 arányban vezetett Falussal szemben, vagyis számottevő Bokros-előny a Nézőpont adataiból sem volt kiolvasható.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.