galéria megtekintése

Már a médiahatóság sem bírja a köztévés nyalizást

1 komment


Bednárik Imre

Túltolták a kormányzati sikerpropagandát a köztévé Híradójában. A műsorvezetője azt sem bírta ki, hogy ne szóljon be a "jó híreket elhallgató" médiumoknak.

A Médiatanács hatósági eljárást indít az M1 november 8-i Híradójában elhangzott, egy államadósság-osztályzatról szóló hírhez fűzött műsorvezetői kommentárral kapcsolatban a Magyar Televízió nonprofit Zrt.-vel szemben, a médiatörvény ugyanis rögzíti a politikai hírekhez fűzött hírolvasói vélemény tilalmát.

A Médiatanács közlése szerint a konkrét esetben a híradó műsorvezetője utalást tett egyes online hírportálokra, amelyek szerinte nem megfelelően számolnak be bizonyos eseményekről.

Emlékezetes: élőben fakadt ki a Híradó műsorvezetője, Németh Balázs amiatt, hogy a vezető magyar hírportálok állítólag elhallgatták azt a sikert, amelyet a Moody's friss országértékelése jelent. A hitelminősítő ugyanis negatívról stabilra javította a magyar adósbesoroláshoz fűzött kilátást, amiről a Híradó azzal számolt be, hogy már érett a döntés, a magyar gazdaság pedig ennél is jobb állapotban van.

 

Németh ezután összegyűjtötte az asztalon heverő papírjait, megrovóan a kamerába nézett, és azt mondta: „Talán az mutatja a legjobban, hogy megint kifejezetten jó hír érkezett a magyar gazdaságról, hogy több internetes oldal elhallgatta vagy megpróbálja elhallgatni a Moody's döntését. Ezek azok a kritikus hírportálok, amelyek máskor mindenről hosszan beszámolnak, ami szerintük Magyarországnak vagy a magyar embereknek rossz. De most nem volt könnyű hetük, sok mindent kellett ugyanis elhallgatniuk."

Hogy milyen internetes oldalakról van szó, és hogy kinek a véleményét közli egy elvileg tényszerűségre törekvő műsorban, arra Németh nem vesztegetett időt, de a kifakadás után emlékeztetett azokra a sikerekre is, amelyeket az Orbán-kormány azon a héten aratott még, például, hogy nőtt a boltok forgalma, Magyarország pedig visszafizette „a Gyurcsány-kormány által felvett EU-hitel következő részletét".

Egymilliós bírság a fa alá

A médiatanács burkolt reklám miatt összesen 160 ezer forint bírságot szabott ki a TV2 médiaszolgáltatójára a Mokka című műsor két adása miatt, ahol egy idősotthon, illetve egy hotel által támogatott műsorrészben kizárólag a szponzorcég szolgáltatását mutatták be. A testület bírságokat szabott ki amiatt, hogy a hatósági ellenőrzések során több alkalommal is regisztrálták a reklámok megengedett hangerejének túllépését. Az ATV jogsértései miatt 180 ezer forint, az RTL Klub szabályszegései miatt 120 ezer forint, a TV2-n a vizsgálatban észlelt túl hangos reklámjai miatt 700 ezer forint megfizetésére kötelezte a médiatanács a médiaszolgáltatókat. (MTI)

Kapcsolódó cikkek

Hírtermelési riport

.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.