galéria megtekintése

Tízmilliárdos kártérítés járhat a magyarországi raboknak, egy börtön már trükközik

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 08. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Becslések szerint meghaladhatja a tízmilliárd forintot annak a kártérítésnek az összege, amelyet a magyar államnak kell kifizetnie egy számára kedvezőtlen strasbourgi döntés esetén a zsúfolt börtönökben fogva tartottaknak. Az egyik fegyintézet adminisztratív eszközökkel próbálja csökkenteni a perek számát. Az ügyben vizsgálat indult.

Az embertelen és megalázó bánásmód tilalmába ütközik, hogy Magyarországon túlzsúfolt cellákban tartják fogva a rabokat – mondta ki márciusban a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága. Emiatt az államnak 25,7 millió forintos kártérítést kell fizetnie hat pereskedő fogvatartott számára.

Az ítélet arra is kötelezte Magyarországot, hogy fél éven belül dolgozza ki, miként szünteti meg fegyintézeteiben az uniós jogot sértő állapotokat. Például azt, hogy a vécék nincsenek rendesen elszigetelve a zárkák lakóterétől, és szellőzésük sem megoldott. Ahogy a legtöbb helyen a zárkáké sem.

Ezért és a zsúfoltság miatt – főleg hőség idején – elviselhetetlen állapotok alakulnak ki a cellákban.

 

Bár a kormány 2019-re kilenc új fegyintézet megnyitására tett ígéretet, s így csökkenhetne a mintegy 140 százalékos zsúfoltság, egyelőre semmi sem utal arra, hogy miből és hol épülnek fel az új börtönök. Márpedig a strasbourgi bíróság által adott határidő december 10-én lejár.

Ez esetben amúgy népi ellenállásra sem hivatkozhat a kormány, mert a menekülttáborokkal ellentétben börtönöket szívesen látnának területükön az önkormányzatok. Egy börtön több száz új munkahelyet teremt, még akkor is, ha a munkák egy részét, akár a börtön felépítését is, rabokra bízzák.

Információink szerint most válaszút elé kerülhet a parlament és a kormány. Strasbourgi forrásokra hivatkozva több, elítélteket képviselő ügyvéd is azt közölte lapunkkal, hogy a bíróság egyben kívánja tárgyalni a mintegy 3000-4000 magyar fogvatartott beadványát valamikor december elején.

A kormány (és az adófizetők) számára az előjelek nem túl jók. A bíróság eddig fejenként több mint tízezer eurót ítélt meg az embertelen körülmények között raboskodóknak. Ha a gyakorlat folytatódik, akkor a per végén akár 10-13 milliárd forint kártérítés megfizetésére is kötelezhetik a magyar államot.

Cellainformáció: túlzsúfoltak a hazai büntetés-végrehajtási intézetek
Cellainformáció: túlzsúfoltak a hazai büntetés-végrehajtási intézetek
Szabó Barnabás / Népszabadság/archív

Folyosói pletykák szerint a bíróság a márciusban féléves határidővel kért kibontakozási tervet is számon kérheti, s ha nem kap kielégítő választ, újabb egy-, esetleg kétéves határidőt írhat elő. Ha ennek lejártáig sem csökkentjük érzékelhetően a börtönök zsúfoltságát, az újabb eljárásokat és büntetéseket vonhat maga után.

Egyelőre azonban még csak ott tartunk, hogy

az egyik fegyintézet mintha megelégelte volna, hogy rabjai Strasbourggal leveleznek. Egy ügyvéd tucatnyi, az őt korábban az adott intézményből írásban megkereső rabnak írt levelét kapta vissza a közelmúltban azzal a jelzéssel, hogy a címzett ismeretlen vagy ismeretlen helyre költözött.

A civil életben előfordul az ilyesmi, na de egy börtönben? Ott minimális elvárás, hogy legalább azt tudják, éppen hol vannak az elítéltek.

Az ügyvéd panaszára a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága visszautasította a feltételezést, hogy így próbálnák csökkenteni a perek számát. Megkeresésünkre pedig azt a választ adta, hogy „a büntetés-végrehajtási intézeteknek kiemelten fontos az elítéltek jogainak maradéktalan biztosítása. Az érintett bv-intézetben belső vizsgálat indult. Kivizsgálják a panaszt, és amennyiben szükséges, felülvizsgálják kézbesítési gyakorlatukat”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.