galéria megtekintése

Megint megkapja a Jobbik hallgatólagos támogatását a fideszes jelölt?

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 12. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

A Fidesz rendpárti jelöltje már a rajtvonalon, a baloldal még mindig tárgyal a helyek elosztásáról Zuglóban.

Rendet ígért tegnap az ott élőknek Zugló hivatalosan is megnevezett fideszes polgármesterjelöltje, Rozgonyi Zoltán eddigi alpolgármester. Azt mondta, a közbiztonság javítása érdekében fejleszteni fogják például a közterületi kamerarendszert. Ezzel egy időben a baloldali pártok még mindig arról egyeztettek, milyen arányban osszák fel egymás között a XIV. kerületi egyéni körzeteket.

Karácsony Gergely, a Fidesz kihívója...
Karácsony Gergely, a Fidesz kihívója...
Kováts Dániel / MTI

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, aki az MSZP, a DK és az Együtt–PM megállapodása alapján a polgármesterjelölt lehet, kérdésünkre mindössze annyit nyilatkozott: közeledtek az álláspontok, és folytatják a tárgyalásokat.

 

Bár még nem ezzel vannak elfoglalva, az ellenzéki oldalon okozhat némi fejtörést Rozgonyi személye. Apja, Rozgonyi Ernő ugyanis korábban MIÉP-es, az előző ciklusban pedig jobbikos parlamenti képviselő volt, bár utóbb átült a függetlenekhez. A kerületet ismerő ellenzéki forrásunk azt mondta: félő, hogy az alpolgármester – aki korábban a rendőrség állományában és a repülőtéri biztonsági szolgálatnál is dolgozott – a Zuglóban nagyjából 10 százaléknyi szélsőjobboldali szavazó számára is elfogadható.

Informátorunk emlékeztetett: aggodalma nem előzmény nélküli, négy éve a Jobbik – bár az összes egyéni választókerületben elindult – nem állított polgármesterjelöltet, az általa hallgatólagosan támogatott fideszes Papcsák Ferenc így 52 százalékos eredménnyel győzött.

Zugló az Együtt–PM-nek jutó öt fővárosi kerület közül a legkönnyebben nyerhető. Karácsony Gergely a parlamenti választáson is jó eredményt ért el, azért nem szerzett mandátumot, mert a körzet másik felében, a XVI. kerületben alulmaradt fideszes ellenfelével szemben. A tárgyalásokon viszont nincs könnyű helyzetben: támogatásáért cserébe az MSZP a tizenöt egyéni körzet kétharmadára igényt tart. Úgy tudjuk, a szocialisták helyi elnöke, Tóth Csaba tegnap tett némi engedményt, de megállapodniuk egyelőre nem sikerült.

... és Rozgonyi Ernő, akinek a fia Karácsony ellen indul
... és Rozgonyi Ernő, akinek a fia Karácsony ellen indul
Kovács Attila / MTI

Ráadásul a Civil Zugló Egyesület vezetőjével, Várnai Lászlóval is számolni kell, akit korábban eltávolítottak az LMP-ből, miután felesége feljelentette bántalmazásért.

A három baloldali párt tárgyalódelegációja korábban abban egyezett meg: egy körzetet átengednek Várnainak, miután a 2010-es polgármester-választáson 11 százalékot ért el, majd a ciklus közben tartott időközi választáson az MSZP jelöltjét megelőzve 24 százalékot szerzett az egyik választókerületben. Ha tehát önállóan indul, könnyen elvihet annyi szavazatot, amennyi Karácsony győzelméhez kell. Csakhogy Várnai korábban jelezte: egyesülete három körzetet és egy alpolgármesteri helyet szeretne. (Az alpolgármesteri poszt egyébként is kelendő: Karácsony párttársának, a parlamentből kiesett Szabó Rebekának szánja azt, és a DK-nak is ígértek egyet.)

Legalább a választókerületi körzethatárok megváltoztatása miatt nem kell aggódnia az ellenzéknek. Bár a helyi választási irodát vezető jegyző július elején módosította a választókerületi beosztást, néhány nappal később – ahogy a varanus.blog.hu oldalon felhívták rá a figyelmet – „a törvényes állapot helyreállítása érdekében” visszavonta határozatát. A választási eljárási törvény ugyanis március 31-i határidőt szab a körzethatárok átrajzolására, vagyis Zuglóban több mint három hónappal lecsúsztak erről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.