galéria megtekintése

Életveszélyessé nyilvánították a nemzeti emlékhelyet, ahova ünnepelni jön Erdogan

8 komment


Spirk József

Balesetveszélyt jelző táblák és kerítések között ünnepelheti a kormány a Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566 emlékév csúcsrendezvényét. A baranyai kormányhivatal a napokban életveszélyessé nyilvánította a szigetvári vár jelentős részét.

Három hónap múlva nagyszabású nemzetközi találkozót tervez a kormány Szigetváron. Ha a diplomácia kifürkészhetetlen útjai addig be nem kavarnak, Áder János köztársasági elnök itt látja vendégül Recep Tayyip Erdogan török államfőt, valamint horvát és szlovén kollégáját.

A Zrínyi Miklós várvédő akciójának 450. évfordulója alkalmából rendezett szeptember 7-i ünnepség előkészítésére hosszabb huzavona után márciusban nagyjából 1 milliárd forintot különített el a kormány, és elrendelte a szigetvári vár nemzeti emlékhellyé nyilvánítását.

Ehhez képest meglepő, hogy a Baranya megyei kormányhivatal néhány napja nyilvánította életveszélyessé a diplomáciai csúcsnak otthont adó vár jelentős részét, és a karbantartási munkák azonnali megkezdésére kötelezte a tulajdonost, a magyar államot és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t.

 

A hivatal május 26-i keltezésű határozata szerint a vár jelentős részén már a látogatók életét veszélyezteti az ingatlan leromlott állapota. A március közepén tartott hatósági bejárás során megállapították, hogy a nyugati, valamint az északi várfalakat és a kőgátakat teljes hosszukban el kell bontani, majd újra visszaépíteni, de a déli várfalról és további két bástyáról is kimondták, hogy közvetlen életveszélyt jelentenek. A kormányhivatal ezenkívül a vár 11 részét nyilvánította balesetveszélyesnek.

Romos fárfal
Romos várfal

A hivatal elrendelte a legaggasztóbb állapotú várrészek körbekerítését és a balesetveszélyre felhívó táblák kihelyezését.

A szeptemberre tervezett nagy felhajtás ellenére a környéken jelenleg csak a Magyar–Török Barátság Parkban folynak felújítási munkálatok, de ezt nem a magyarok, hanem a török állam finanszírozza.

Hóvári János, a Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság elnöke szerint az elmúlt negyven-ötven év hanyagsága okozta, hogy mára borzalmasan romos állapotba kerültek a vár egyes részei. Alapos felújítás utoljára az 1960-as években zajlott, ezért nem csoda, hogy a várfalakból életveszélyes módon hullanak a téglák. Hóvári szerint a munkálatok időzítése már megkezdődött, 2017 végére ez be is fejeződhet. Az őszi ünnepségekre a legfontosabb veszélyelhárító munkák megtörténhetnek, de a teljes felújítás hatalmas munka lesz, amit többek között a nemzeti várprogramra elkülönített pénzből tudnak majd finanszírozni.

A Török Köztársaság egyébként számos kezdeményezést tett, hogy saját forrásokkal kapcsolódjon a szigetvári rekonstrukciós projekthez. Először új minarettel emelték volna a szigetvári csata 450. évfordulójának fényét, majd amikor a tervből kisebb botrány kerekedett, a dzsámi felújításába kapcsolódtak volna be.

A Nol megkereste a TIKA (a projektet irányító török alapítvány) magyarországi koordinátorát, hogy folytatják-e a munkálatokat Szigetváron, de választ egyelőre nem kaptunk.

A napokban okozott diplomáciai botrányt a szigetvári beruházásért is felelős L. Simon László államtitkár tatai nyilatkozata. L. Simon a Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztiválon mondott ünnepi beszédében rabságnak, vallási háborúnak, megszállásnak nevezte a török uralmat Magyarországon. A beszéd után elterjedt, hogy Sakir Fakili török nagykövet a beszéd miatt mondta le az eseményen való részvételt. A nagykövetség ezt kedden cáfolta. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.